Jos kodissasi sattuu vesivahinko vuodon tai putkirikon takia

Vuotovahinko voi aiheutua myös jäätymisen ja sulamisvesien aiheuttamista vahingoista. Katso toimintaohjeet ja ilmoita vahingosta Omilla sivuilla 24/7. Vahinkoilmoituksen tekeminen vie vain hetken.

Toimintaohjeet vesi- ja vuotovahingoissa

Omakotitalo tai mökki

  1. Jos tilanne on vakava ja tarvitset heti apua, soita hätänumeroon 112.
  2. Sulje päähana ja poista näkyvä vesi.
  3. Soita putkimiehelle, jotta saat vuotavan putken tai LVI-laitteen korjattua ja vedet takaisin päälle.
  4. Pyri rajoittamaan vesivahinkoa ja suojaa myös irtaimisto kastumiselta.
  5. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla
    tai ota yhteyttä korvauspalveluun.
  6. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Lue ohjeet asumisen keskeytymiseen, jos kodissasi ei voi asua vahingon takia.

Kerros- tai rivitalo

  1. Jos tilanne on vakava ja tarvitset heti apua, soita hätänumeroon 112.
  2. Jos putki vuotaa tai asunnossa on tapahtunut vesivahinko, ole yhteydessä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Isännöitsijä jatkaa vahingon hoitoa kiinteistön osalta.
  3. Pyri rajoittamaan vesivahinkoa ja suojaa myös irtaimisto kastumiselta.
  4. Taloyhtiö vastaa talon rakenteista ja tilaa mahdollisesti kosteuskartoittajan selvittämään vahingon laajuuden.
  5. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla
    tai ota yhteyttä korvauspalveluun.
  6. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Lue ohjeet asumisen keskeytymiseen, jos kodissasi ei voi asua vahingon takia.

Mitä korvataan?

  • LaajaPlus-, Laaja- ja Perustason kotivakuutus korvaa kodinkoneen, putken tai LVI-laitteen aiheuttaman vuotovahingon rakennukselle ja sen sisällä olevalle irtaimistolle.
  • LaajaPlus-tason kotivakuutuksesta korvataan ennalta arvaamattomia vesikattovuotojen aiheuttamia vahinkoja sekä vuotovahinkoja, joissa vesi on läpäissyt märkätilan vesieristeen.
  • Taloyhtiössä sattuneessa vuotovahingossa kotivakuutus korvaa osakkaan vastuulle kuuluvia kustannuksia, kuten esimerkiksi parketin tai keittiökalusteiden korjaamisen.
  • Ikävähennykset, kotivakuutuksen omavastuu sekä mahdollinen suojeluohjeiden laiminlyönti vaikuttavat korvauksen määrään.
  • Korvausta on haettava vuoden sisällä vahingon sattumisesta.

Vakuutuskorvauksen määrä

Putkirikosta aiheutuneen vuotovahingon korvaukseen vaikuttaa vuotaneen putken ikä. Vuotovahingon korjauskuluista korvataan rakenteiden purku, kuivaus ja jälleenrakennus.

  • Putken rikkoutumisesta aiheutuneen vesivahingon korjauskustannuksista vähennetään mahdollinen vuotovähennys.
  • Jos vesivahinko on aiheutunut kodinkoneesta tai LVI-laitteesta, vuotovähennystä ei tehdä.
  • Putken ja LVI-laitteen korjauskustannuksissa huomioidaan ikävähennys.
  • Korvauksesta vähennetään vakuutuksen omavastuu. Voit tarkistaa kotivakuutuksesi laajuuden ja omavastuun Omilta sivuilta.

Ikävähennystaulukot ja esimerkkejä vuotovahinkojen korvaamisesta

Kuusi vuotta vanha lämminvesivaraaja rikkoutuu ja vuotaa yllättäen vedet lattialle. Teknisen tilan lattia ja seinät kastuvat, ja vesi pääsee leviämään myös olohuoneen lattialle.

  • Vesivahingon purku-, kuivaus- ja jälleenrakennuskustannukset ovat 3 100 euroa.
  • Lämminvesivaraaja ei ole korjattavissa ja sen uusiminen maksaa 1 200 euroa. Kuusi vuotta vanhan lämminvesivaraajan ikävähennys on 30 %.

Vakuutus korvaa vesivahingon korjauskustannukset 3 100 euroa. Lämminvesivaraajan uusimisesta korvataan 70 %, eli 840 euroa. Korvauksen määrästä vähennetään omavastuu, tässä esimerkissä 450 euroa.

Vakuutuksesta korvataan 3 100 + 840 - 450 = 3 490 euroa.

Omakotitalossa tapahtuu putken rikkoutumisesta aiheutunut vuotovahinko, jossa keittiön ja olohuoneen lattiat vaurioituvat. Vuodon aiheuttaneen putken ikä on 31 vuotta.

  • Vesivahingon purku-, kuivaus- ja jälleenrakennuskustannukset ovat 5 800 euroa.
  • Putken korjaus maksaa 280 euroa. 31 vuotta vanhan putken ikävähennys on 90 %.

Vuotavan putken ikä yli 30 vuotta, joten vuotovähennyksen (25 %) jälkeen vakuutus korvaa vesivahingon korjauskustannuksista 75%, eli 4 350 euroa. Putken korjaamisesta korvataan 28 euroa. Korvauksen määrästä vähennetään omavastuu, tässä esimerkissä 250 euroa.

Vakuutuksesta korvataan 4 350 + 28 - 250 = 4 128 euroa.

Putkiston vuotovähennys

Putkiston ikä Vuotovähennys
Alle 30 vuotta0 %
30–49 vuotta-25 %
Yli 50 vuotta-50 %

Putken tai LVI-laitteen ikävähennys

Asennus­vuosi Rikkou­tunut putki Rikkou­tunut LVI-laite
0 %0 %
0 %0 %
-3 %-6 %
-6 %-12 %
-9 %-18 %
-12 %-24 %
-27 %-54 %
-42 %-84 %
-57 %
-72 %
-87 %

Lumimassojen, jäätymisen ja sulamisvesien aiheuttamat vahingot

Putkien jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot tulevat yleensä esille sään lauhtuessa.

Kotivakuutuksesta korvataan​ putkien tai LVI-laitteiden jäätymisestä aiheutuneita seurannaisvahinkoja, eli vuotaneen veden rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja. Tällöin korvattavuuteen ja korvauksen määrään vaikuttaa myös suojeluohjeiden noudattaminen. Itse rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia ei korvata vakuutuksesta, ellei kyseessä ole esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillinen rikkoutuminen.

Jos putkien jäätyminen on johtanut vesivahinkoon, tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla tai soita 010 19 19 19.

Suojeluohjeet ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen

Suojeluohjeet

Suojeluohjeissa on tavallisimpia varotoimenpiteitä, joilla vahingon synty pyritään estämään tai vahingon laajuutta pienentämään.

Kotivakuutuksen suojeluohjeiden mukaan

  • Kylmänä vuodenaikana on huolehdittava rakennuksen riittävästä lämmityksestä.
  • LVI-laitteet ja johtoverkko on tyhjennettävä vedestä, jos rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa.
  • Kun rakennus on asumattomana yli viikon pituisen ajan, on pois lähtiessä pääsulkuventtiili suljettava tai käyttövesipumppu kytkettävä pois käytöstä.
  • Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avotulta käyttäen.

Jos vakuutukseen liittyviä suojeluohjeita on laiminlyöty, voidaan korvausta alentaa.

Estä veden jäätyminen putkistoissa

Riski putkien jäätymiselle syntyy, jos pakkanen on jatkunut useamman päivän eikä asunnossa ole ollut lämmitystä. Vesi jäätyy putkissa vasta silloin, kun lämpötila sisätiloissa putoaa alle nollan ja rakenteet, joissa putket kulkevat, kylmenevät.

Jos rakennuksessa on takka tai muu tulisija, lämmitä asuntoa päivittäin ja pidä lämpö nollan yläpuolella. Näin ehkäiset veden jäätymisen, putkien rikkoutumisen ja vesivahingon. Jos asunnon lämmittäminen ei ole mahdollista tai se ei ole vakituisesti asuttu, on putkisto tyhjennettävä vedestä. Tätä varten voit joutua kutsumaan paikalle putkimiehen, joka laskee vedet pois ja huolehtii siitä, että putkistoon ei jää vettä.

Rakennuksen kaikissa huoneissa ja tiloissa, joissa kulkee putkisto, on huolehdittava riittävästä ja tasaisesta lämpötilasta. Putkiston kuntoa tulee seurata ja jäätymistä voi estää käyttämällä lisälämmönlähteitä, kuten sähkölämmittimiä tai irtopattereita. Hyvä keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tiputtamaan, jolloin jäätyminen estyy. Kylmissä tai puolilämpimissä tiloissa putket kannattaa eristää tai asentaa niihin lämmityskaapeli.

Jos putket pääsevät jäätymään, turvallisin tapa niiden sulattamiseen on kutsua paikalle putkiasentaja, joka sulattaa putket höyryn avulla. Jos ammattilaista ei ole saatavilla, voi itse yrittää sulattaa putket käyttämällä sähkölämmittimiä. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei missään tapauksessa saa käyttää putkien sulattamiseen.

Lumen aiheuttamat vahingot

Lumen aiheuttamia vahinkoja rakennukselle ei pääsääntöisesti korvata kotivakuutuksesta. Lumen irrottamia lapetikkaita, savupiippuja tai muita rakennuksen osia ei korvata kotivakuutuksesta, koska kyseessä ei ole ennalta arvaamaton vahinko. Sään vaihteluiden myötä on väistämätöntä, että lumi lähtee katolta liikkeelle, jos sitä ei ajoissa poisteta.

Poista lumikuorma katolta ajoissa

Katolle kertynyt lumi on poistettava, jos lumen paino vaarantaa kattorakenteiden kantokykyä tai lumen putoaminen voi aiheuttaa vahinkoja.

Jos samanaikaisesti tuulee ja sataa kevyttä pakkaslunta, saattaa rakennuksen yläpohjaan kertyä lunta siitäkin huolimatta, että katto on asianmukaisesti rakennettu. Lumen pääsyä tuulen voimasta rakennuksen rakenteisiin ei voida pitää Suomen oloissa ennalta arvaamattomana. Kotivakuutuksessa on rajattu korvattavuuden ulkopuolelle lumesta, jäästä ja sateesta aiheutuneet vahingot. Jos katto rikkoutuu tai painuu lumen painosta, ei vahinkoa korvata kotivakuutuksesta.

Tarkista aina keväisin ja syksyisin vesikatteen läpivientien kunto

Lumen paino katolla sekä jäämassojen liikkumiset katolta alaspäin aiheuttavat rakenteiden painumia, halkeamia ja rakenteiden romahduksia. Jäiset lumimassat saattavat repiä lape- sekä pystytikkaat seinä- ja kattorakenteista, rikkoa tikkaat, vahingoittaa katemateriaalia tai rikkoa savuhormeja, vesirännejä sekä kuistirakenteita. Lumen paineen ja altapäin tapahtuvan lumen sulamisen aiheuttamia kattovuotoja syntyy varsinkin kattoikkunoiden, tuuletus- ja savupiippujen ja muiden läpivientien kohdalle.

Jos katolle patoutuneet sulamisvedet tai tuiskunnut lumi kastelee yläpohjaa, kastuneet eristeet tulee vaihtaa. Selvitä, mistä tuiskulumi on päässyt rakenteisiin ja estä uusi vahinko. Korjauta sisäpinnoite tarpeen mukaan ja korjauta viimeistään lumien sulettua myös vesikatteen ja aluskatteen läpivientikohdat.

Ohjaa sulamisvedet pois talon rakenteista

Vain LaajaPlus-tason kotivakuutuksesta korvataan lumen sulamisvesistä aiheutuvia kattovuotoja. Muutoin lumen sulamisvedestä aiheutuneet rakennusvahingot eivät ole vakuutuksesta korvattavia.

Sulamisvesien hallitusta poistumisesta huolehtiminen on osa kevään normaalia kiinteistön hoitoa ja kunnossapitoa, eikä sulamisvesistä aiheutuvia vahinkoja voida pitää Suomen olosuhteissa ennalta arvaamattomina.

Vahinkojen ennaltaehkäiseminen

Kiinteistön omistajan tulee huolehtia, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa. Sulamisvesien valuminen rakennuksiin päin pitää estää. Maanpintaa pitkin valuvien vesien pitää ohjautua sadevesikaivoihin ja avo-ojiin.

Mikäli rakennuksen vierustoille on pudonnut tai kertynyt isot lumimäärät, tulisi ne mahdollisuuksien mukaan poistaa talon reunuksilta kolmen metrin matkalta, jotta sulamisvedet eivät pääsisi talon rakenteisiin. Myös kellarikerroksen tuuletusaukot, ikkunat yms. on syytä tarkistaa ja varmistaa, ettei vesi lumen sulaessa päädy kellariin.

Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.

Sähkökatkoksen aiheuttamat vahingot

Yllättävä sähkökatkos

Yllättävä sähkökatkos on äkillinen ja ennalta-arvaamaton eikä siitä ole ilmoitettu ennen katkon alkua. Voit hakea korvausta esimerkiksi myrskyn aiheuttaman sähkökatkon takia sulaneista pakasteista, katkon rikkomasta kodinkoneesta tai sähkökatkon aiheuttamista vuotovahingoista.

Ennakkoon ilmoitettu sähkökatkos

Etukäteen tiedotettujen sähkökatkosten aiheuttamat vahingot eivät ole vakuutusehtojen mukaisia ennalta-arvaamattomia vahinkoja. Näin ollen esimerkiksi elintarvikkeiden pilaantuminen tai putkien jäätyminen eivät ole vakuutuksesta korvattavia vahinkoja. Normaalitilanteissa tällaiset etukäteen ilmoitetut sähkökatkot eivät ole niin pitkiä, että elintarvikkeet pilaantuisivat tai putket jäätyisivät.

Kuitenkin esimerkiksi kodinkoneen rikkoutumista sähkökatkoksen seurauksena voidaan pitää äkillisenä ja ennalta-arvaamattomana. Hae korvausta rikkoutuneesta kodinkoneesta.

Tarkempia ohjeita eri vahinkotilanteisiin

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...