Usein kysyttyä: vahingot ja korvaaminen
Täältä löydät usein kysytyt kysymykset korvauksista ja korvausasioiden etenemisestä.
Kauanko vahinkoilmoitukseni käsittely kestää, ennen kuin saan korvauspäätöksen?
Vahinkoilmoitukset otetaan käsittelyyn yleensä heti tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Käsittelemme 70 % vahinkoilmoituksista ensimmäisen vuorokauden aikana, joten useimmissa tapauksissa saat korvauspäätöksen heti.
Vahingon käsittely voi kestää kauemmin, jos tarvitsemme tositteita tai lisäselvityksiä. Tyypillisesti esimerkiksi rakennuksiin liittyvät vahingot, joissa selvitetään vahingon syytä, tarvitsevat tavallista pidemmän käsittelyajan.
Kun olet tehnyt vahinkoilmoituksen, se näkyy pian If Mobiilissa ja Omilla sivuilla Omat vahingot -välilehdellä. Jos tarvitsemme lisätietoa, näet selvityspyynnöt Omilla sivuilla ilmoitetun vahingon alla. Myös korvauspäätökset tulevat näkyviin Omat vahingot -välilehdelle.
Mistä tiedän, korvataanko vahinkoa?
Jokainen vahinko on yksilöllinen. Vasta sen jälkeen, kun vahinkoon liittyvät olosuhteet ovat tiedossamme, voimme ottaa kantaa vahingon korvattavuuteen.
Tee vahinkoilmoitus ja tarvittaessa toimita pyytämämme lisäselvitykset. Pelkkä vahinkoilmoituksen tekeminen ei sido sinua mihinkään, eikä ajoneuvovahingoissa vielä vaikuta bonuksiin.
Miten ilmoitan vahingosta?
Suosittelemme ilmoittamaan vahingosta verkkosivuilla tai If Mobiili -sovelluksessa, joissa voit hoitaa asian silloin kun sinulle sopii. Tarvitset vain pankkitunnukset kirjautumiseen.
Löydät vahinkosivuilta toimintaohjeet erilaisiin tilanteisiin. Vahinkoilmoitukseen ei voi lisätä liitteitä, vaan pyydämme niitä erikseen tarvittaessa. Otamme ilmoituksesi käsittelyyn ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Voit ilmoittaa vahingosta myös soittamalla korvauspalveluumme. Joissakin tapauksissa, kuten puhelin- tai tuulilasivahingoissa, vahinkoasia voi hoitua kätevimmin suoraan kumppaniemme kautta.
Olemme joka tapauksessa aina apunasi, jos sinulla on kysyttävää sinulle sattuneeseen vahinkoon liittyen!
Mihin voin toimittaa vahinkoilmoituksen liitteet?
Tositteiden ja kuittien tarpeellisuus harkitaan tapauskohtaisesti. Jos tarvitsemme lisätietoja vahingon käsittelyä varten, otamme sinuun yhteyttä. Vahinkoilmoitukseen ei voi lisätä liitteitä, ellei niitä ole erikseen pyydetty.
Mikäli sinulta on pyydetty lisäselvitystä, löydät sen Omilta sivuilta Omat vahingot -välilehdeltä. Klikkaamalla vahingon otsikkoriviä saat vahingon tiedot ja asiakirjat esille. Avaa lisäselvityspyyntö ja toimi ohjeiden mukaan.
Säilytä tositteet, kunnes olet saanut korvauspäätöksen.
Kuinka pitkän ajan jälkeen voin hakea korvausta?
Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian vahingon sattumisen jälkeen.
Vahinkoilmoitus pitää tehdä viimeistään vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on tapahtunut. Liikennevakuutuksesta käsiteltävästä vahingosta vahinkoilmoitus pitää tehdä kolmen vuoden kuluessa vahinkotapahtumasta.
Miten voin muuttaa tai perua vahinkoilmoituksen?
Jos haluat muuttaa vahinkoilmoituksesi tietoja tai poistaa vahinkoilmoituksen, voit lähettää siitä viestin Omien sivujen kautta tai soittaa asiakaspalveluumme.
Mitä tarkoitetaan omavastuulla?
Omavastuu on se summa, joka jää vahingosta sinun omalle vastuullesi, eli sinun maksettavaksesi. Omavastuu vähennetään sinulle maksettavasta korvauksesta. Jos vahingon suuruus jää alle omavastuun, et voi saada korvausta vakuutuksesta.
Voit tarkistaa omavastuun määrän Omilta sivuilta. Esimerkiksi kotivakuutuksessa yleisin omavastuu on 150 euroa ja kaskovakuutuksissa 200 euroa.
Sairaus- ja tapaturmavahingoissa omavastuu vähennetään vain kerran vakuutuskaudessa. Lue tarkemmin miten omavastuu määräytyy henkilövahingoissa.
Mikä on vakuutuskausi?
Vakuutuskausi on vuoden mittainen ajanjakso, joka on merkitty vakuutuskirjaasi. Vakuutuskausi ei ole välttämättä kalenterivuosi, vaan se on sopimukseesi määritelty ajanjakso.
Uuden vakuutuskauden alkaessa mm. mahdolliset ehto- ja omavastuumuutokset tulevat voimaan. Kun haet korvausta, kulujen syntyhetki (esimerkiksi lääkärikäynti) määrää sen, miltä vakuutuskaudelta kuluja korvataan.
Miten saan yhteyden vahinkotarkastajaan?
Vahinkotarkastajat ovat teknisiä asiantuntijoita, jotka tavoitat asiakaspalvelumme kautta.
Esimerkiksi ajoneuvovahingoissa vahinkotarkastus tapahtuu sähköisesti; vahinkotarkastajamme tarkistavat ajoneuvon vauriot ja myöntävät laskutusluvan korjaamon lähettämien kuvien ja laskelmien perusteella. Vahinkotarkastajat auttavat, kun sinulla on kysyttävää ajoneuvosi vahinkotarkastuksesta, lunastuksesta tai korjauksesta.
Usein kysyttyä ajoneuvovahingoista
Miten vahinko vaikuttaa liikenne- ja kaskovakuutuksen bonuksiin?
Autovakuutuksen bonuksilla tarkoitetaan sekä liikenne- että kaskovakuutuksen bonuksia. Liikennevakuutuksessa bonus laskee yhden korvatun vahingon jälkeen enintään 20 prosenttiyksikköä. Kaskovakuutuksessa sen sijaan bonus laskee yhden törmäysturvasta maksetun vahingon johdosta vain 10 prosenttiyksikköä.
Jos liikennevakuutuksesi bonus on täydet 80 prosenttia, käytössäsi on Loistokuskietu eli bonusturva. Silloin olemassa olevan autovakuutuksen bonukset eivät laske ensimmäisen vahingon jälkeen, oli kyseessä sitten liikenne- tai kaskovakuutus.
Minne voin viedä ajoneuvoni vauriotarkastukseen ja korjattavaksi?
Kun olet tehnyt vahinkoilmoituksen, saat toimintaohjeet, jotka sisältävät tiedon suosittelemistamme korjaamoista. Kun viet ajoneuvosi suosittelemallemme kumppanikorjaamolle, voimme palvella sinua paremmin – Ifin laatukorjaamossa saat aina ammattitaitoista palvelua ja ajoneuvosi nopeammin kuntoon.
Korjaussopimuksen korjaamon kanssa tekee asiakas itse, ei vakuutusyhtiö.
Mitä lunastus tarkoittaa?
Vakuutusyhtiö lunastaa ajoneuvon, jos ajoneuvon käypä arvo on pienempi kuin ajoneuvon arvo vaurioituneena plus arvioidut korjauskulut.
Käyvällä arvolla tarkoitetaan ajoneuvon yksilöityä käteishintaa, jonka ajoneuvosta olisi saanut juuri ennen vahinkoa.
Kaskovakuutukseesi saattaa sisältyä myös lunastusturva. Silloin sinulle maksetaan käypää arvoa korkeampi korvaus, jos autosi joudutaan lunastamaan.
Ifissä vakuutettu ajoneuvo oli syyllinen kolariin, mutta ei ole tehnyt vahinkoilmoitusta.
Myös vahingon toinen osapuoli voi tehdä vahinkoilmoituksen, eikä vahinkoilmoituksen tekijän tarvitse olla Ifin asiakas.
Saatuamme tiedon vahingosta, pyydämme vahinkoilmoituksen omalta asiakkaaltamme ja ratkaisemme syyllisyyden sekä korvattavuuden vahinkoilmoitusten tai muiden käytettävissä olevien selvitysten perusteella.
Kattaako oma vakuutukseni vuokra-autolle sattuneet vahingot?
Autovuokraamo on vakuuttanut kaikki ajoneuvonsa itse. Näin ollen oman auton vakuutuksesi ei kata tällaisia vahinkoja.
Jos vakuutukseesi kuuluu sijaisautopalvelu ja tarvitset sijaisautoa, vahingon sattuessa sovelletaan oman vakuutuksesi perusomavastuuta.
Voit halutessasi ostaa vuokra-autolle lisäturvia ja lisäpalveluja vuokraamosta.
Miten vahinkoasia etenee?
- Tee vahinkoilmoitus. Voit tehdä vahinkoilmoituksen, kun sinulle parhaiten sopii – huolehdi ensin, että sinä itse olet kunnossa.
- Saat toimintaohjeet Omille sivuillesi/sähköpostiisi tai soitamme sinulle mahdollisimman pian, yleensä seuraavana arkipäivänä.
- Vie ajoneuvosi suosittelemallemme korjaamolle vahingon tarkastamista ja korjauttamista varten.
- Korjaamo ja If selvittävät yhdessä ajoneuvosi vauriot ja niiden korjausmahdollisuuden. Tarkastuksen jälkeen voit sopia korjausajan korjaamon kanssa. Jos ajoneuvosi lunastetaan, otamme sinuun yhteyttä.
- Kun ajoneuvosi on korjattu, maksa omavastuu korjaamolle ja palauta käytössäsi mahdollisesti ollut sijaisauto.
Miten voin saada sijaisauton käyttööni?
Kun kaskovakuutukseesi sisältyy sijaisautoturva, saat vuokra-auton käyttöösi siksi ajaksi, kun omaa autoasi korjataan. Sijaisautoturvassa ei ole omavastuuta eikä turvan käyttäminen alenna bonustasi.
Jos kaskovakuutukseesi ei sisälly sijaisautoturvaa ja työsi edellyttää auton käyttöä, voit saada sijaisauton käyttöösi, jos olet syytön osapuoli kolariin. Tällöin vastapuolen vakuutusyhtiö korvaa sijaisauton. Liikennevakuutuksessa vuokraajalla on 6 prosentin omavastuu.
Saat vuokraamon tiedot, kun olet tehnyt vahinkoilmoituksen ja valinnut korjaamon. Myös hinauspalvelumme auttaa sinua auton vuokraamisessa.
- Vuokrauksessa noudatetaan vuokraamon vuokrausehtoja (esim. lemmikin kuljetuksesta tulee sopia etukäteen).
- Vuokraamo pyytää sinulta vakuuden. Vakuutena toimii useimmiten luottokortti.
- Ifin pääasiallinen kumppani on Hertz autovuokraamo.
Usein kysyttyä henkilövahingoista
Mitä teen, jos olen loukkaantunut liikenteessä?
Toivottavasti olet kunnossa. Tässä kerromme, mitä tehdä, jos olet loukkaantunut liikenneonnettomuudessa.
- Varmista, että onnettomuuspaikalta on soitettu hätänumeroon 112.
- Jos mahdollista, laita ylös kaikkien osapuolten rekisterinumerot.
- Mene lääkäriin mahdollisimman pian. Näin saat ruhjeisiisi, venähdyksiisi tai muihin vammoihisi apua nopeasti, ja paraneminen voi alkaa.
- Kerro sairaalassa tai lääkärissä olleesi liikenneonnettomuudessa. Kerro lisäksi, mikä oli roolisi tapahtuneessa eli olitko kuljettaja vai matkustaja ja missä istuit autossa. Näin sairaala tai lääkäriasema pystyy edistämään korvausasiaasi.
Ilmoita uudesta vahingosta tai lisää kuluja nopeasti jo aiemmin ilmoittamaasi vahinkoon.
Pitääkö minun hakea Kela-korvausta?
Ota Kela-kortti mukaan lääkäriin lähtiessäsi, sillä lääkäriasema ja apteekki vähentävät kuluista Kela-osuuden valmiiksi.
Jos Kela-kortti ei ole mukanasi, hae sairausvakuutuslain mukainen korvaus ensin itse Kelasta. Sen jälkeen voit hakea korvausta vakuutuksestasi.
Ota kulutositteista kopiot ennen kuin lähetät tositteet Kelaan, koska saatamme tarvita kopioita korvausratkaisun tekemistä varten. Hae korvausta Kelasta kuuden kuukauden kuluessa kulujen maksamisesta.
Miten omavastuu määräytyy henkilövahingoissa?
Henkilövakuutuksissa omavastuun määrä voi vaihdella vakuutuksesta riippuen. Voit tarkistaa omavastuun määrän Omilta sivuilta.
Kiinteä omavastuu
Jos vakuutuksessasi on perusomavastuu, se vähennetään vain kerran vakuutuskaudessa.
Esimerkki: Vilholla on hoitokuluvakuutus, jonka omavastuu on 150 euroa vakuutuskaudessa.
Vilholla on korvatulehdus ja sen hoidosta aiheutuu kuluja 120 euroa. Kulujen määrästä vähennetään perusomavastuu, jolloin korvaussumma jää alle vakuutuksen omavastuuosuuden.
Kuukauden päästä Vilho käy kontrollikäynnillä ja käynnistä aiheutuu kuluja 100 euroa. Korvaussummasta vähennetään loppu omavastuu 30 euroa ja Vilholle korvataan 70 euroa. Omavastuuosuus vakuutuskaudelta on nyt käytetty.
Kiinteä omavastuu + 10 % kuluista
Joissakin vakuutuksissa perusomavastuun ylittävistä kustannuksista vähennetään lisäksi 10 %, kuitenkin enintään perusomavastuun enimmäismäärä.
Esimerkki: Venlalla on hoitokuluvakuutus, jonka omavastuu vakuutuskaudessa on 150 euroa + 10 % kuluista.
Venla kaatuu pihalla ja hänen kätensä murtuu. Murtuman hoidosta aiheutuu kuluja 320 euroa. Kulujen määrästä vähennetään ensin perusomavastuu 150 euroa ja jäljelle jäävästä määrästä (170 euroa) 10 % eli 17 euroa. Venlalle korvataan 153 euroa.
Venla sairastuu saman vakuutuskauden aikana flunssaan. Hoidosta hänelle aiheutuu kuluja 130 euroa. Kuluista vähennetään 10 % eli 13 euroa. Venla saa korvausta 117 euroa.
Miten haen päivärahaa tai muita toimeentuloon liittyviä korvauksia?
Jos olet hakemassa korvausta henkivakuutuksesta tai toimeentulovakuutuksen turvasta, kuten esimerkiksi vakavasta sairaudesta, pysyvästä haitasta, työkyvyttömyydestä tai pitkäaikaisesta sairaalahoidosta, löydät toimintaohjeet korvauksen hakemiseen vahinkosivuilta.
Korvauksen hakeminen erilaisista henkilö- ja toimeentulovakuutuksen turvista
Korvataanko matkakulut lääkäriin tai apteekkiin?
Matkakuluja ei korvata henkilövakuutuksista. Suosittelemme tutustumaan Kelan ohjeistuksiin matkakuluihin liittyen.
Korvataanko fysioterapiaa?
Tapaturman hoito
Fysioterapiaa korvataan lääkärin määräyksellä leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen enintään 15 hoitokertaa.
Sairauden hoito
Fysioterapiaa ei korvata.
Fysikaalisen hoidon lisäturva
Mikäli vakuutukseesi sisältyy fysikaalisen hoidon lisäturva, korvataan fysioterapiaa enintään viisi lääkärin määräämää hoitokertaa sairauden tai tapaturman hoitona.
Tapaturman hoitokulujen lisäturva
Mikäli vakuutukseesi sisältyy tapaturman hoitokulujen lisäturva, korvataan fysioterapiaa enintään viisi lääkärin määräämää hoitokertaa vammaa kohden.
Korvataanko terapiat ja niihin liittyvät tutkimukset?
Korvausta ei makseta puhe-, psyko-, ravinto-, toiminta- tai neuropsykologisesta tai muusta näihin verrattavasta terapiasta, tutkimuksesta, hoidosta tai kuntoutuksesta.
Vakuutuksesta ei korvata esimerkiksi
- koulukypsyystutkimuksia
- neuropsykologisia tutkimuksia
- puheterapiaa
- toimintaterapiaa
- psykoterapiaa.
Esimerkkitapauksia
Kouluterveydenhuolto suosittelee lapselle neuropsykologista tutkimusta ADHD epäilyn vuoksi. Tällainen tutkimus ei ole vakuutuksesta korvattava.
Maija on alakuloinen ja hän menee psykiatrin vastaanotolle. Lääkärikäynti korvataan Maijan hoitokuluvakuutuksesta. Lääkärin suosittelemaa terapiaa ei vakuutuksesta korvata.
Korvataanko hammaslääkärikäynnit?
Vakuutuksesta korvataan tapaturman aiheuttaman hammasvamman hoito.
Muusta syystä johtuva hammashoito, kuten esimerkiksi hammassärky tai oikomishoito, ei ole korvattavaa.
Näin haet korvausta tapaturman aiheuttaman hammasvamman hoitoon
- Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla
- Hakeudu hammaslääkäriin ja pyydä hammaslääkäriltä hoitoehdotus ja kustannusarvio.
- Lähetämme toimintaohjeet Omille sivuille.
- Jos tarvitsemme lisäselvityksiä, olemme sinuun yhteydessä. Tarvitsemme usein lisätietoa sinulle aiemmin tehdystä hammashoidosta, selvittääksemme hampaiden tilan ennen vahinkoa.
Usein kysyttyä henkilövahingoista matkalla
Korvataanko hoitokulut, jos olemassa oleva sairauteni pahenee matkalla?
Jos hyvässä hoitotasapainossa ollut sairaus äkillisesti ja odottamatta matkan aikana pahenee, vakuutuksesta voidaan korvata matkakohteessa annettu ensiapuhoito enintään seitsemän päivän ajalta, mutta ei muita kuluja.
Jos sairauden tutkimukset tai hoitotoimenpiteet ovat kesken matkalle lähdettäessä, ei korvausta makseta lainkaan.
Esimerkkitapaus
Vakuutetulla on sepelvaltimotauti, joka pysyy hallinnassa lääkityksellä. Vakuutettu on lomamatkalla Espanjassa ja joutuu sydänoireiden vuoksi paikalliseen sairaalaan. Vakuutettua hoidetaan sairaalassa viiden päivän ajan eikä hän pääse palaamaan omalla lennollaan kotimaahan.
Vakuutuksesta korvataan matkalla annettu ensiapuluontoinen hoito, tässä tapauksessa koko sairaalahoitojakso. Vakuutus ei kuitenkaan kata vakuutetun kotiinpaluusta syntyviä kustannuksia.
Korvataanko raskaudentilasta aiheutuneita kuluja?
Matkavakuutus ei kata normaalin raskauden seurannasta aiheutuvia hoitokuluja eikä synnytystä.
Raskaudentilasta viikoilla 1-28 aiheutuneet ensiapuluonteiset hoitokulut lääkärin suorittamasta hoidosta ja tutkimuksesta korvataan matkakohteessa enintään yhden viikon ajalta, mutta ei muita kustannuksia. Ensiapuluonteisesta hoidosta voi olla kyse esimerkiksi silloin, jos äidille tulee matkan aikana äkillinen, kova verenvuoto.
Raskausviikon 28 jälkeen hoitokuluista ei makseta lainkaan korvausta.
Korvataanko matkalla alkaneen hammassäryn hoitokulut?
Matkavakuutuksesta korvataan hampaan ensiapuluonteinen hoito äkillisen hammassäryn poistamiseksi. Korvaus edellyttää, että särky on alkanut ja hoito on annettu matkakohteessa. Hoitokuluja korvataan enintään 200 euroa.
Matkalla sattuneen tapaturman aiheuttaman hammasvamman hoito korvataan matkatapaturmana ilman ylärajaa.
Pitääkö minun hakea Kela-korvausta ulkomailla aiheutuneista hoitokuluista?
Sinun ei tarvitse hakea Kela-korvausta ulkomailla aiheutuneista hoitokuluista, vaan me haemme sen puolestasi. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme tositteet ja valtakirjan Kela-korvauksen hakemista varten.
Korvataanko matkakulut lääkäriasemalle tai apteekkiin?
Matkavakuutuksesta korvataan lääkärin hoidon saamiseksi välttämättömät ja kohtuulliset matkakulut. Apteekkikäynneistä aiheutuneita matkakuluja ei korvata.
Korvataanko matkalla tapahtuneissa vahingoissa fysioterapiaa?
Matkatapaturman hoito
Fysioterapiaa korvataan lääkärin määräyksellä leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen enintään 15 hoitokertaa.
Matkasairauden hoito
Fysioterapiaa ei korvata.
Onko hoitokulujen korvaamisessa rahamääräinen yläraja?
Hoitokulut korvataan ilman rahamääräistä ylärajaa. Joidenkin kulujen, kuten ambulanssilennon korvattavuus edellyttää etukäteishyväksyntää.
Matkasairauden hoitokuluja korvataan 90 päivän ajalta lääkärin hoidon alkamisesta. Matkatapaturman hoitokuluja korvataan kolmen vuoden ajalta tapaturman sattumisesta.
Kysy vakuutusasioista Emmalta!
Emma on Ifin asiakaspalvelubotti, joka palvelee sinua vuorokauden ympäri. Aloita keskustelu!