Usein kysyttyä: ajoneuvovakuutukset
Nappaa usein kysytyt kysymykset auton ostamisesta, bonuksista, liikennekäytöstäpoistosta ja automatkustamisesta ulkomailla.
Vakuutuksen hankkiminen ja irtisanominen
Kenen nimiin vakuutus otetaan perheessä?
Vakuutuksenottajan tulee liikennevakuutuslain mukaan olla joko ajoneuvon omistaja tai ajoneuvon haltija, jos ajoneuvolla sellainen on.
Haltijalla tarkoitetaan ajoneuvon pääasiallista käyttäjää, kun tämä on joku muu henkilö kuin ajoneuvon omistaja. Esimerkiksi työsuhdeauton todellinen käyttäjä tai autoa pääasiallisesti käyttävä perheen jäsen tulee merkitä ajoneuvorekisteriin haltijana, mikäli auto on tämän henkilön käytössä yli 30 päivän ajan.
Esimerkki 1: Perheeseen hankitaan auto, jota juuri ajokortin saanut poika käyttää satunnaisesti, tai poika alkaa satunnaisesti ajaa perheen autoa. Pääasiallisena käyttäjänä säilyy auton omistava äiti. Poikaa ei tarvitse merkitä auton haltijaksi, mutta hänet tulee huomioida autoa ajavana nuorena kuskina uutta vakuutusta hankittaessa tai päivittää nuori kuski nykyisen vakuutuksen tietoihin.
Esimerkki 2: Perheeseen hankitaan auto juuri ajokortin saaneen tyttären käyttöön tai isän käytössä ollut auto siirtyy tyttären käyttöön. Isä säilyy auton omistajana. Tytär tulee merkitä ajoneuvorekisteriin auton haltijaksi, ja myös vakuutus kannattaa ottaa hänen nimiinsä. Tällöin tytär alkaa jo nuorella iällä kartuttaa bonuksia itselleen, eivätkä hänelle mahdollisesti sattuneet vahingot toisaalta pääse laskemaan isän bonuksia.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi muuttaa pois kotoa, vakuutus tulisi ottaa suoraan hänelle ajoneuvon haltijana tai uutena omistajana. Muille kuin ajoneuvon oikealle omistajalle tai haltijalle ajoneuvoa ei saa vakuuttaa. Jos vakuutusyhtiölle ilmoitetaan väärät tiedot omistajasta tai haltijasta, vakuutus voidaan myöhemmin peruuttaa ja vakuutuskorvaukset evätä.
Miten irtisanon vakuutukseni, kun myyn ajoneuvoni?
Tee luovutusilmoitus Omilla sivuilla, jolloin vakuutuksen päättymistieto päivittyy automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi.
Jos et ole tehnyt luovutusilmoitusta, liikenne- ja kaskovakuutuksesi päättyvät automaattisesti, kun uusi omistaja tekee omistajanvaihdosrekisteröinnin.
Kun vakuutuksesi päättyy, hyvitämme ylimääräisen maksun mahdollisten muiden vakuutustesi laskussa tai palautamme maksun tilillesi. Usein kysyttyä laskutuksesta
Jos päädyt hankkimaan myydyn auton tilalle uuden auton, pääset ostamaan siihen uuden vakuutuksen verkkokaupastamme 24/7. Voit laskea vakuutuksen hinnan uudelle autollesi rekisterinumeron perusteella, vaikka et vielä omistaisi autoa. Laske hinta auton vakuutukselle
Miten vakuutan ostamani liikennekäytöstäpoistetun ajoneuvon?
Jos olet ostanut liikennekäytöstäpoistetun ajoneuvon, sinulla on kaksi vaihtoehtoa, mitä tehdä.
Vaihtoehto 1: Jos haluat ajoneuvolle liikennevakuutuksen, sinun tulee hankkia se ennen omistajanvaihdon rekisteröintiä. Näin varmistat, että vakuutustieto rekisteröityy Traficomiin esimerkiksi tulevaa liikennekäyttöönottoa varten. Suosittelemme tätä vaihtoehtoa, jos tiedät jo ajoneuvon tulevan liikenteeseen lähiaikoina.
Vaihtoehto 2: Voit myös tehdä omistajanvaihdoksen ilman liikennevakuutusta Traficomissa, jos liikennekäytöstäpoisto jatkuu. Jos liikennevakuutusta ei kuitenkaan ole otettu omistajanvaihdon rekisteröinnin yhteydessä, voi sen ottaa vasta silloin, kun ajoneuvo otetaan liikennekäyttöön.
Muista että ennen kuin ajoneuvo otetaan liikennekäyttöön, sillä tulee olla voimassaoleva liikennevakuutus ja tehdä käyttöönottorekisteröinti. Voit ostaa liikennevakuutuksen Ifin verkkokaupasta.
Jos olet epävarma siitä, miten sinun kannattaisi toimia, autamme sinua mielellämme asiakaspalvelussamme.
Kannattaako vakuutus irtisanoa, jos en aja?
Suosittelemme aina varmistamaan asiakaspalvelustamme, kannattaako liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutus irtisanoa, sillä irtisanomisen kannattavuus on hyvin tapauskohtaista.
Useissa tapauksissa vakuutusta ei kannata ainakaan taloudellisista syistä irtisanoa liikennekäytöstäpoiston aikana, sillä esimerkiksi autovakuutuksen tai seisonta-ajallisen moottoripyörävakuutuksen kohdalla et tällöin maksa sen arvokkaimmista osista eli liikennevakuutuksesta tai kaskon törmäysturvasta.
Irtisanoessasi vakuutuksen kokonaan menetät muut turvat, kuten suojan ilkivalta-, varkaus- tai palovahinkoja vastaan. Kun jälleen tarvitset autoasi tai moottoripyörääsi, sinun on helpompi tehdä Omien sivujen kautta liikennekäyttöönotto kuin hankkia kokonaan uusi vakuutus.
Vuodenaikahinnoitellun moottoripyörävakuutuksen vakuutusmaksut kertyvät suurimmaksi osaksi kesäkuukausilta, vaikka laskutamme tasaisesti vuoden ympäri valitsemiesi maksuerien mukaisesti. Koska moottoripyörän käyttämättömyys talvella on jo huomioitu vakuutuksen hinnoittelussa, sille ei ylipäätään ole tarvetta tehdä liikennekäytöstäpoistoa. Mikäli ajamisesi rajoittuu hyvin lyhyelle ajalle kesällä, suosittelemme vaihtamaan seisonta-ajalliseen moottoripyörävakuutukseen.
Lue tarkemmat ohjeet:
Miten irtisanon pelkän kaskon?
Voit Omilla sivuilla säätää vakuutusturvasi haluamallesi tasolle ilman, että sinun tarvitsee irtisanoa koko vakuutusta.
Voit siis siirtyä esimerkiksi autovakuutuksessa osakaskosta liikennevakuutukseen tai täyskaskosta osakaskoon tai liikennevakuutukseen.
Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto
Miten teen liikennekäytöstäpoiston tai -oton?
Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto on Ifissä helppo tehdä Omien sivujen kautta, ja tällöin ilmoitamme tiedon puolestasi myös Traficomiin. Lue tarkemmat ohjeet liikennekäyttöönottoon ja liikennekäytöstäpoistoon.
Miten hinta muuttuu, kun ajoneuvo on poistettu liikenteestä?
Liikennekäytöstäpoiston aikana et maksa ajoneuvovakuutuksesi arvokkaimmista osista eli liikennevakuutuksesta ja kaskon törmäysturvasta. Näiden osalta saat liikennekäytöstäpoiston ajalta vakuutusmaksuusi hyvityksen, joka huomioidaan seuraavalla laskullasi.
Hyvitystä ei kuitenkaan myönnetä moottoripyörien ja moottorikelkkojen vuodenaikahinnoitelluista vakuutuksista, sillä niiden hinnoittelussa ajoneuvon vähäinen käyttö ajosesongin ulkopuolella on jo valmiiksi huomioitu.
Ajoneuvolla ulkomaille
Miten saan Green Cardin?
Asiakkaanamme voit tilata vihreän kortin Omien sivujen Asiakirjat-välilehdeltä, kohdasta Tilaa todistus. Tulosta kortti valkoiselle paperille. 1.1.2025 alkaen sinun ei tarvitse enää ottaa tulostettua Green cardia mukaasi. Green cardin pdf-versio riittää.
Missä maissa vakuutus on voimassa?
Liikennevakuutuksesi on suoraan voimassa Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa.
Liikennevakuutus ei ole voimassa Azerbaidzanissa, Iranissa, Kosovossa, Kyproksen pohjoisosassa, Marokossa, Tunisiassa, Turkissa, Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Vuoristo-Karabahissa.
ETA-alueen ulkopuolella on lisäksi ns. vihreän kortin maita, kuten Iso-Britannia, joihin tarvitset Green Cardin todistaaksesi liikennevakuutuksen olevan voimassa.
Euroopassa ja sen lähialueilla on myös maita ja alueita, joissa suomalainen liikennevakuutus ei ole voimassa edes Green Cardin kautta. Tällöin sinun kannattaa mieluummin vuokrata auto ja varmistaa, että se on vakuutettu paikallisen vakuutusyhtiön kautta.
Ulkomaille autoillessasi sinulla on erityisen painavat syyt hankkia kasko liikennevakuutuksen rinnalle, sillä vahingon sattuessa pelkän liikennevakuutuksen tarjoama turva on ulkomailla usein riittämätön.
Bonukset
Miten bonus määräytyy?
Ifissä liikennevakuutuksen bonus on vakuutus- ja vahinkohistoriastasi riippuen tyypillisesti jotain 30 % ja 80 % väliltä, kun taas täyskaskoon saat aina heti 80 % lähtöbonuksen.
Olemme koonneet tarkempaa tietoa auton liikennevakuutuksen ja kaskon bonuksista erilliselle sivulle, ja lisäksi saat bonuksista lisätietoa vakuutusehdoista.
Mikäli sinulla ei vielä ole ajoneuvovakuutusta Ifissä, pääset helposti tarkistamaan bonuksesi verkkokaupan hintalaskurista kunkin ajoneuvon kohdalla. Jos taas sinulla jo on ajoneuvovakuutus Ifissä, pääset helpoiten tarkistamaan sen bonukset Omilta sivuilta.
Voidaanko myös puolisoni huomioida bonuksissani?
Kyllä voidaan. Tällöin vakuutuksenottajan eli sinun oman vakuutus- ja vahinkohistoriasi ohella bonuksien laskennassa huomioidaan myös samassa taloudessa asuvan puolisosi, avopuolisosi tai kanssasi rekisteröidyssä parisuhteessa asuvan henkilön vakuutus- ja vahinkohistoria.
Mikäli puolisosi on ajanut vuosia ilman vahinkoja, hänet mahdollisesti kannattaa huomioida vakuutuksesi bonuksissa. Ota kuitenkin huomioon, että mikäli puolisosi ei ole ajanut pitkään tai hänelle on sattunut vahinkoja, hänen huomioimisensa voi myös nostaa vakuutuksesi hintaa.
Saadaksesi huomioitua puolisosi vakuutus- ja vahinkohistorian bonuksissasi, ota ensin yhteyttä asiakaspalveluumme, jonka jälkeen lähetämme sinulle Omien sivujen kautta viestipohjan kirjallisen suostumuksen tekemiseen.
Kysy vakuutusasioista Emmalta!
Emma on Ifin asiakaspalvelubotti, joka palvelee sinua vuorokauden ympäri. Aloita keskustelu!