Vanliga frågor: Fordonsförsäkring
Läs på den här sidan mer om t.ex. bonusar och avställning.
Köp och uppsägning av försäkringen
I vems namn inom familjen ska försäkringen tas?
Försäkringstagaren ska enligt trafikförsäkringslagen vara antingen fordonets ägare eller innehavare, om fordonet har en sådan.
Med innehavare avses fordonets huvudsakliga användare, när användaren är någon annan än fordonets ägare. Exempelvis ska den verkliga användaren av en tjänstebil eller den familjemedlem som huvudsakligen använder bilen antecknas som innehavare i fordonsregistret, om bilen används av denna person i över 30 dagar.
Exempel 1: Familjen skaffar ny bil. Sonen som nyligen fått körkort använder bilen då och då eller kör familjens bil vid enstaka tillfällen. Den huvudsakliga användaren är mamman som äger bilen. Sonen behöver inte antecknas som bilens innehavare, men vid köp av ny försäkring ska han beaktas som ung förare som kör bilen eller så ska uppgifterna om ung förare uppdateras i den nuvarande försäkringen.
Exempel 2: Familjen skaffar en ny bil som används av dottern, som nyligen har fått körkort, eller så tar dottern över pappans bil. Pappan kvarstår som bilens ägare. Dottern ska antecknas i fordonsregistret som bilens innehavare och det lönar sig också att ta försäkringen i hennes namn. Då börjar dottern redan från unga år samla bonus och eventuella skador som hon råkar ut för sänker inte pappans bonusar.
Senast i det skedet när barnet flyttar hemifrån ska försäkringen tas direkt i barnets namn i egenskap av fordonets innehavare eller nya ägare. Det går inte att ta försäkring för andra än fordonets verkliga ägare eller innehavare. Om försäkringsbolaget har meddelats felaktiga uppgifter om ägaren eller innehavaren, kan försäkringen senare annulleras och ersättningen utebli.
Hur säger jag upp min försäkring när jag säljer mitt fordon?
Gör överlåtelseanmälan via Mina sidor, varvid uppgiften om att försäkringen upphör automatiskt uppdateras i dina trafik- och kaskoförsäkringar.
Om du inte har gjort en överlåtelseanmälan, upphör dina trafik- och kaskoförsäkringar automatiskt när den nya ägaren registrerar ägarbytet.
När din försäkring upphör, krediterar vi en eventuell överskottspremie på fakturan för dina övriga försäkringar eller betalar in premieåterbäring på ditt konto. Vanliga frågor om fakturering
Om du köper en ny bil i stället för den bil som du sålt, kan du köpa en ny försäkring i vår webbutik dygnet runt. Du kan räkna ut försäkringens pris för din nya bil med hjälp av registreringsnumret, även om du ännu inte äger bilen. Räkna ut pris för bilens försäkring
Hur försäkrar jag ett avställt fordon som jag har köpt?
Om du har köpt ett fordon som är avställt har du två alternativ för hur du kan gå tillväga.
Alternativ 1: Om du vill försäkra fordonet med en trafikförsäkring, ska du göra det innan du har registrerat ägarbytet. På det här sättet säkerställer du också att trafikförsäkringens uppgifter finns i Traficoms register t.ex. om du redan vet att fordonet kommer att användas i trafik inom den närmaste framtiden.
Alternativ 2: Du kan göra en anmälan om ägarbyte hos Traficom fastän du inte har en trafikförsäkring, om avställningen kommer att fortsätta gälla. Om du inte tecknat en trafikförsäkring i samband med ägarbytet går det endast göra det när du ställer på fordonet.
Kom ihåg att fordonet ska ha en giltig trafikförsäkring som är i kraft och att fordonet har registrerats innan du ställer på fordonet.
Vår kundtjänst hjälper dig gärna, om du är osäker på hur du ska gå tillväga.
Lönar det sig att säga upp försäkringen om jag inte kör?
Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar med vår kundservice om det lönar sig att säga upp trafikförsäkringen för ett avställt fordon, eftersom det varierar från fall till fall.
I många fall lönar det sig åtminstone inte av ekonomiska orsaker att säga upp försäkringen under avställningstiden, eftersom du för t.ex. bilförsäkringen eller en motorcykelförsäkring med avställningstid under den tid bilen eller motorcykeln är avställd inte betalar för de mest värdefulla delarna, dvs. trafikförsäkringen eller kaskos kollisionsskydd.
Om du säger upp försäkringen helt och hållet, förlorar du alla andra skydd, t.ex. skyddet i händelse av skadegörelse-, stöld- eller brandskador. När du tar din bil eller din motorcykel i användning på nytt, är det enklare att göra påställningen via Mina sidor än att skaffa en helt ny försäkring.
Försäkringspremierna för en motorcykelförsäkring med premiesättning enligt årstid inflyter till största delen under sommarmånaderna, även om vi fakturerar premien jämnt över året i enlighet med det antal betalningsposter som du valt. Eftersom det redan beaktats i försäkringens prissättning att motorcykeln inte används på vintern, finns det inget behov av att avställa motorcykeln. Om du kör endast en kort säsong under sommaren, rekommenderar vi att du byter till en motorcykelförsäkring med avställningstid.
Läs närmare anvisningar:
Hur säger jag upp enbart kaskoförsäkringen?
På Mina sidor kan du justera ditt försäkringsskydd till önskad nivå utan att du behöver säga upp hela försäkringen.
Du kan inom bilförsäkringen byta från delkasko till trafikförsäkring eller från helkasko till delkasko eller trafikförsäkring.
Avställning
Hur gör jag avställning eller påställning?
Att göra avställning eller påställning går enkelt via Ifs Mina sidor. Vi meddelar uppgifterna i ditt namn till Traficom. Läs mer ingående om avställning och påställning.
Hur ändras försäkringens pris när fordonet är avställt?
Under avställningstiden betalar du inte för de värdefullaste delarna av din fordonsförsäkring, dvs. trafikförsäkringen och kaskos kollisionsskydd. För dem får du under avställningstiden premieåterbäring, som beaktas på nästa faktura.
Återbäring beviljas emellertid inte på försäkringar med premiesättning enligt årstid för motorcyklar och snöskotrar, eftersom det redan beaktats i prissättningen att fordonet används endast obetydligt utanför körsäsongen.
Utomlands med eget fordon
Hur beställer jag ett Green Card?
Bortsett namnet är det gröna kortet nu vitt. Som kund hos If kan du beställa ett Grönt kort i Mina dokument -mellanbladet på Mina sidor. Skriv ut kortet på vitt papper.
På samma ställe på Mina sidor kan du alternativt beställa ett Grönt kort som vi skickar till dig per post. Det lönar sig att beställa kortet i god tid innan resan, då leveransen kan ta ca. en vecka.
I vilka länder är försäkringen i kraft?
Din trafikförsäkring gäller i Norden, i EU- och EES-länderna samt i Schweiz och Liechtenstein.
Trafikförsäkringen gäller inte i Azerbajdzjan, Iran, Marocko, Kosovo, norra delar av Cypern, Ryssland, Belarus, Tunisien, Turkiet och Nagorno-Karabach.
Utanför EES-området finns det också s.k. gröna kort-länder, såsom Storbritannien. För dem behöver du ett Green Card som intyg på att din trafikförsäkring är i kraft.
I Europa och dess närområden finns också länder och områden där den finländska trafikförsäkringen inte gäller ens med ett Green Card. Då lönar det sig för dig att hellre hyra en bil och säkerställa att den är försäkrad via ett lokalt försäkringsbolag.
När du åker utomlands med bil är det särskilt viktigt att du tar en kaskoförsäkring vid sidan av trafikförsäkringen, eftersom det skydd som trafikförsäkringen ger ofta är otillräckligt i händelse av en skada utomlands.
Bonusar
Hur fastställs bonusen?
Beroende på din försäkrings- och skadehistoria är trafikförsäkringens bonus hos If typiskt mellan 30 och 80 %, medan du genast får fulla 80 % i utgångsbonus på helkaskoförsäkringen.
Du hittar mer ingående information om trafikförsäkringens och kaskoförsäkringens bonusar i försäkringsvillkoren.
Om du ännu inte har en fordonsförsäkring hos If, kan du enkelt kontrollera din bonus med webbutikens prisräknare för olika fordon. Om du redan har en fordonsförsäkring hos If, kan du enklast kontrollera försäkringens bonusar via Mina sidor.
Kan också min partner beaktas i mina bonusar?
Javisst. Då beaktas vid beräkningen av bonusarna utöver av försäkringstagarens, dvs. din egen försäkrings- och skadehistoria också försäkrings- och skadehistorien för din make eller maka, sambo eller registrerade partner som bor i samma hushåll med dig.
Om din partner har kört flera år utan skador, kan det löna sig att beakta honom eller henne i bonusarna för din försäkring. Notera emellertid att om din partner inte har kört på länge eller om han eller hon råkat ut för skador, kan det också inverka höjande på försäkringens pris om han eller hon beaktas.
Om du vill att försäkrings- och skadehistorien för din partner beaktas i dina bonusar, kontakta först vår kundservice. Vi skickar då via Mina sidor till dig ett underlag för skriftligt samtycke.