Upptäck Gulnäbben i trafiken
I höst ger förstaklassarna sig ut på skolvägen igen – låt oss göra den tryggare tillsammans. För att öka Gulnäbbarnas synlighet i trafiken arbetar If för att förbättra deras trafiksäkerhet. Därför har vi redan i 19 års tid delat ut gula skärmmössor med reflexband. I dag har redan sådär en miljon barn fått sin egen reflexkeps.
Trafikregler för Gulnäbbar
Små skolbarn begriper sig inte alltid på faror i trafiken. De fosforgula kepsarna med reflekterande band gör det lättare att upptäcka barnen i trafiken. Bekanta dig tillsammans med barnet med dessa videon om trafiksäkerhet för att förbättra barnets uppmärksamhet och säkerhet i trafiken.
Titta åt vänster, höger, vänster
När du ska gå över vägen, ska du först titta åt vänster, sedan åt höger och ännu en sista gång åt vänster. När rutten är klar, ska du raskt gå över!
Rött ljus=vänta. Grönt ljus=gå
Rött ljus betyder stopp, stanna. När rött ljus lyser får du inte gå över vägen. När ljuset blir grönt, ska du titta åt vänster, sedan åt höger och vänster igen innan du går över vägen.
Se mig!
Var inte osynlig i trafiken. Sök modigt ögonkontakt med bilisten, som har stannat framför skyddsvägen. Du kan också vinka som tack!
Elektriska fortskaffningsmedel på skolresan
Populariteten av elektriska fortskaffningsmedel, såsom elsparkcyklar och elcyklar, har stigit avsevärt under de senaste åren. Det här medför nya utmaningar som även gäller trafiksäkerhet för barn i skolåldern. Det är viktigt att se till att barn och unga vet hur man använder anordningarna på ett tryggt sätt och enligt trafikreglerna.
Försäkringsskyldigheten för elektriska fortskaffningsmedel trädde i kraft den 1 juni 2024. Läs mer om elektriska fortskaffningsmedel och försäkring.
Om fortskaffningsmedlet inte behöver en trafikförsäkring, rekommenderar vi att du istället tar en hemförsäkring. En olycksfallsförsäkring för barnet är också värd att överväga.