Registering av bilen

Att registrera bilen eller ett annat fordon går enklast och förmånligast att ta hand om när du köper en försäkring. En förutsättning vid registreringen är att fordonet har en trafikförsäkring, som vi rekommenderar att du kompletterar med en kaskoförsäkring. Börja registreringen genom att gå till Ifs webbutik och följ närmare anvisningar på den här sidan för ett smidigt ägarbyte.

Försäkra och registrera

Varför bilförsäkring från If?

  • Sköt ärendena snabbt och smidigt

    Utöver registrering kan du även sköta andra försäkringsärenden online via If, så undviker du köande och extra kontorsbesök.

  • Premien beror på hur mycket du kör

    Uppskatta hur mycket du kör med den registrerade bilen, så beaktas det här i försäkringens pris.

  • Du har rätt att ändra dig

    Utöver möjligheten att skräddarsy din bilförsäkring i samband med köpet kan du även senare göra ändringar i den på Mina sidor.

Så här fungerar fordonets registrering

När bilen eller ett annat fordon byter ägare ska de registreras, oavsett om det är fråga om ett nytt eller begagnat fordon. Fordonet ska ha en trafikförsäkring innan det registreras, men hos If går försäkringsköpet och registreringen att sköta på samma gång.

Byte av ägare via nätet

Ägarbytet är snabbare och förmånligare att göra via nätet samtidigt som du köper en försäkring, eftersom du vid registreringen kan använda de uppgifter du angett när du köpt en trafikförsäkring. Du kan därmed glömma besök på besiktningskontoret och att fylla i blanketter.

Innan ägarbytet ska försäljaren göra en överlåtelseanmälan på nätet. För att göra anmälan behövs din personbeteckning t.ex. från fordonets köpebrev. Alternativt kan säljaren via Traficoms webbplats beställa ett elektroniskt certifikat som är en sexsiffrig engångskod.

Registrering i bilaffären

Om du köper bilen från en bilaffär kan affären eller finansieringsbolaget i samband med köpet sköta försäkringen och registreringen i ditt namn. Du kan emellertid på förhand bekanta dig med försäkringar och deras priser t.ex. i Ifs webbutik och i bilaffären uppge vilken typ av försäkring du vill ha.

Om fordonet för första gången anmäls i fordonsregistret är det fråga om den sk. första registreringen av fordonet.

Vad avses med registrering av fordon?

Med registrering av fordon avses i allmänhet en anmälan om ägarbyte som skickas till myndigheten.

I Finland görs en anmälan om ägarbyte till fordonsregistret, som Transport- och kommunikationsverket Traficom ansvarar för. Andra sk. ändringsregistreringar eller dylika ändringar som du kan göra hos If är bl.a.

Praktiska anvisningar för köparen vid ägarbyte

Gör ägarbytet inom en vecka

Byte av ägare ska alltid göras inom 7 dagar efter att den i registret angivna ägaren har överlåtit fordonet.

Gör så här, när du registrerar ett fordon som du köpt från en privat försäljare:

  1. Säkerställ innan köpet att försäljaren också enligt registret är bilens ägare. Du kan på samma gång kontrollera att fordonsskatten är betald och att bilen anmälts som påställd. Ett ägarbyte ska även göras om bilen är avställd, men du får inte köra hem bilen innan den har blivit påställd. Uppgifter om bilen och ägaren får du via Traficom.

  2. Ta med ditt identitetsbevis när det är dags att slutföra affären och kontrollera även säljarens identitet t.ex. från körkortet. Fyll i och underteckna köpebrevet eller överlåtelsebrevet som säljaren har skrivit ut.

  3. Därefter är det säljarens skyldighet att göra en överlåtelseanmälan på nätet, till vilken säljaren behöver din personbeteckning. Säljaren kan också vid köptillfället ge dig ett elektroniskt certifikat, som gäller 14 dygn efter att det har skapats. Certifikatets giltighetstid kan du kontrollera på Traficoms webbplats. Om certifikatet har gått ut kan du av försäljaren be om ett nytt certifikat.

  4. Köp en trafikförsäkring för din bil och vid behov ett av kaskoalternativen från Ifs webbutik. I fråga om ett annat motordrivet fordon än en personbil, välj en försäkring bland våra fordonsförsäkringar. Redan i det här skedet ska du ange uppgifterna om fordonets ägare och innehavare, som senare används i samband med registreringen.

  5. Efter köpet ska du i webbutiken välja det alternativ som låter dig registrera fordonet. Du styrs därefter till Ifs digitala registreringstjänst. Om säljaren gjort en överlåtelseanmälan, behöver du inte ett elektroniskt certifikat vid registrering av bilen. Annars ska du i det här skedet ha ett giltigt certifikat.

Vad är ett registreringsbevis och är det fortfarande nödvändigt?

Det finns fortfarande användning för bilens registreringsbevis trots att dess betydelse minskat under de senaste åren. Registreringsbeviset består av två delar:

  • den tekniska delen, dvs. del I
  • anmälningsdelen, dvs. del II

Att förvara den tekniska delen i bilen var tidigare obligatoriskt, men nuförtiden ser polisen fordonets tekniska uppgifter direkt i sitt datasystem. Oavsett behövs del I av registreringsbeviset som papperversion, ifall du reser med bil eller motorcykel  utomlands eller på Åland.

Del II av registreringsbeviset, dvs. anmälningsdelen förvarade man förr i tiden hemma, och innan det elektroniska certifikatet togs i bruk utgjorde anmälningsdelen det enda sättet att registrera fordonets ägarbyte.

Också nuförtiden är det möjligt att sköta bilens ägarbyte traditionellt med en pappersversion av del II av registreringsbeviset, men i sådana fall behöver du göra registreringen på besiktningskontoret.

Om du säljer ditt fordon till en köpare som registrerar det utomlands eller på Åland, ska registreringsbevisets båda delar oavsett levereras till den här personen.

Via Traficom kan du beställa registreringsbesvisets båda delar eller enbart den tekniska delen. Beställ registreringsbevis.

Vem kan utses som fordonets innehavare, och hur skiljer det här sig från ägarskap?

Med fordonets innehavare avses en person som inte äger fordonet, men som oavsett fungerar som dess faktiska användare.

  • T.ex. ägaren till en bil som köpts på avbetalning är ett finansieringsbolag, medan innehavaren är bilens kommande ägare som i efterhand betalar för bilen i form av delbetalningar.
  • Ett annat typiskt exempel är att familjens barn som fyllt 18 blir bilens faktiska huvudsakliga användare, dvs. innehavare medan bilen fortfarande ägs av föräldrarna.

Fordonets ägare som förts in i registret har i regel fler rättigheter än innehavaren, och bara ägaren kan redigera uppgifter som gäller ägaren eller innehavaren. Hos If är emellertid en viktig förutsättning att dessa ändringar görs av försäkringstagaren.

Via Ifs Mina sidor och kundtjänsten kan du anmäla innehavare som fordonets ägare, och därtill kan du utse innehavare på samma gång som du tecknar en försäkring. När du vill redigera uppgifter som gäller innehavare en försäkring som du redan har tecknat, ska du sköta saken hos Traficom eller på besiktningskontoret.

Kontakta vår kundtjänst, om du har frågor om att ändra innehavare

Vad kostar det att registrera bilen?

Registrering av bil eller annat fordon på nätet

  • byte av ägare 3 euro
  • avställning 6 euro
  • påställning 0 euro
  • första registrering 3 euro + skyltar 5,50 euro/st.
  • byte av innehavare 3 euro
  • överlåtelseanmälan 0 euro

Om du gör två registreringar samtidigt betalar du enbart för den dyrare transaktionen. Exempelvis ett ägarbyte som man gör parallellt med avställning kostar sammanlagt 6 euro över nätet.

Registrering av bil via telefontjänst eller på besiktningskontor

  • byte av ägare 8,50 euro
  • avställning 19 euro
  • påställning 0 euro
  • första registrering 8,50 euro + skyltar 5,50 euro/st.
  • byte av innehavare 8,50 euro
  • överlåtelseanmälan 0 euro

Ägarbyte från säljarens synpunkt

Enligt ny lag som har trätt i kraft 1.3.2021 kan försäljaren överföra äganderätten genom att bara göra en överlåtelseanmälan. Att överlåta ett elektroniskt certifikat eller del II av registreringsbeviset åt köparen är inte längre obligatoriskt. Den nya ägaren kan också registrera bilen digitalt genom att enbart göra en överlåtelseanmälan.

Säljarens minneslista

  • När fordonet ska överlåtas till en ny ägare, skapa ett elektroniskt certifikat via Traficoms tjänst Mina ärenden och beställ det till din e-post. Certifikatet gäller i 14 dygn.
  • Skriv ut i två exemplar Ifs köpebrev (bara på finska) eller Traficoms överlåtelsebrev som vid ägarbyten också fungerar som ett köpebrev.
  • Kom ihåg att ta med ett identitetsbevis när du ska genomföra affären, och kontrollera också köparens identitet t.ex. från körkortet. Fyll i och underteckna överlåtelsebrevet eller köpebrevet tillsammans med köparen.
  • Gör en överlåtelseanmälan på webben, till vilken du behöver köparens personnummer.
  • Du kan alternativt ge köparen ett sexsiffrigt certifikat. Informera köparen om att registreringen går att sköta med certifikatet när personen tecknar en försäkring på nätet.

Det är alltid värt att göra en överlåtelseanmälan

En överlåtelseanmälan är en bekräftelse över att du har sålt ditt fordon, även om dess nya ägare inte skulle registrera fordonet i tid. Du ser därmed till att du inte behöver betala fordonsskatter eller övriga kostnader efter affären.

  • Om din bil varit försäkrad hos If, kan du göra en överlåtelseanmälan på Mina sidor under "Mina försäkringar" eller sköta saken via vår kundtjänst.
  • I annat fall kan du göra en överlåtelseanmälan i Traficoms Mina ärenden-tjänsten.