Jos läheisesi on menehtynyt ja haet korvausta vakuutuksesta

Lämmin osanottomme suruusi. Voit hakea korvausta silloin kun sinulle sopii.

Katso toimintaohjeet korvauksen hakemiseen henkivakuutuksesta tai tapaturmavakuutuksen tapaturmaisen kuoleman varalta otetusta turvasta.

Korvauksen hakeminen henkivakuutuksesta tai tapaturmaisen kuoleman turvasta

Saamme tiedon vakuutetun menehtymisestä Digi- ja väestötietovirastosta. Jos vakuutetulla on ollut henkivakuutus, olemme kirjeitse yhteydessä kuolinpesään. Emme saa virastolta tietoa vakuutetun kuolinsyystä, joten jos vakuutetulla on ollut tapaturmavakuutus ja siinä turva tapaturmaisen kuoleman varalta, emme automaattisesti lähetä kirjettä. Tällöin tarvitsemme edunsaajilta tiedon vakuutetun kuolemasta ja kuolinsyystä.

  1. Täytä korvaushakemus
    Jokaisen edunsaajan on erikseen haettava omaa osuuttaan vakuutuskorvauksesta. Huoltajat täyttävät hakemuksen alaikäisen edunsaajan puolesta.
  2. Jos edunsaajia on useita, voitte keskenänne sopia ja ilmoittaa korvaushakemuksessa yhden yhteisen yhteyshenkilön.
  3. Otamme korvaushakemuksesi käsittelyyn mahdollisimman pian ja olemme yhteydessä edunsaajaan tai korvaushakemuksessa mainittuun yhteyshenkilöön.
  4. Pyydämme tarvitsemamme liitteet Omien sivujen kautta.
  5. Saat korvauspäätöksen Omille sivuille.

Jos edunsaaja ei pysty tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla, ota yhteyttä korvauspalveluumme 010 19 19 19.

Tietosuojasyistä emme voi antaa puhelimitse tietoja vakuutuksen sisällöstä, kuten vakuutusmäärästä tai edunsaajista.

Jos jokin asia kuolinpesän vakuutusasioissa mietityttää, katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Korvaushakemuksen liitteet

Tarvitsemme korvaushakemuksen käsittelyyn vakuutettuun ja edunsaajiin liittyviä asiakirjoja, jotka kuolinpesä on yleensä jo hankkinut perunkirjoitusta varten.

  • Edunsaajamääräys vaikuttaa siihen, mitä asiakirjoja korvausasian käsittelyssä tarvitaan.
  • Jokaiselta edunsaajalta tarvitaan virkatodistus tai elossaolotodistus.
  • Kun korvausta haetaan tapaturmaisen kuoleman turvasta, tarvitaan kuolinsyyn selvittämistä varten kuolintodistus. Jos ruumiinavaus on tehty, tarvitaan myös kuolemansyylausunto.

Et voi lähettää liitteitä korvaushakemuksessa, vaan pyydämme ne erikseen myöhemmin.

Perunkirjoitus ja vakuutuskorvauksen hakeminen

Vakuutuskorvauksen hakeminen ja maksaminen ei edellytä perunkirjoituksen tekemistä. Voit hakea korvausta ja saada sen ennen perunkirjoituksen toimittamista.

Vakuutuskorvaus tulee merkitä perukirjaan. Jos perunkirjoitus on kuitenkin tehty ennen henkivakuutuskorvauksen maksamista, ilmoita korvaus täydennysperukirjana verottajalle jälkikäteen.

Edunsaajamääräys ja edunsaajien selvittäminen

Omaiset edunsaajana

Korvaus maksetaan puoliksi vakuutetun aviopuolisolle ja perintökaaressa tarkoitetuille perillisille.

Jos vakuutetulla ei ole lapsia, saa aviopuoliso yksin korvauksen. Jos aviopuolisoa ei ole, korvaus maksetaan lapsille. Jos joku lapsista on kuollut, saavat kuolleen lapsen osuuden korvauksesta hänen lapsensa. Jos aviopuolisoa ja lapsia ei ole, maksetaan korvaus perintökaaressa tarkoitetuille perillisille. Mikäli aviopuolisoa, lapsia tai heidän jälkeläisiään ei ole, maksetaan korvaus puoliksi vakuutetun vanhemmille.

Edunsaajien selvittämistä varten tarvitsemme vakuutetun sukuselvityksen 15 ikävuodesta alkaen tai Digi- ja väestötietoviraston vahvistaman kopion perukirjasta. Ulkomailla asuneen vakuutetun sukuselvitys tulee pyytää kyseisen maan viranomaisilta. 

Lisätietoa sukuselvityksestä Digi- ja väestötietoviraston sivuilla
Suurlähetystöjen ja edustustojen yhteystiedot

Lapset edunsaajana

Korvaus maksetaan tasan rintaperillisten kesken. Mikäli joku lapsista ei ole elossa, hänen osuutensa saavat hänen lapsensa perintökaaren mukaisesti.

Edunsaajien selvittämistä varten tarvitsemme vakuutetun sukuselvityksen 15 ikävuodesta alkaen tai Digi- ja väestötietoviraston vahvistaman kopion perukirjasta. Ulkomailla asuneen vakuutetun sukuselvitys tulee pyytää kyseisen maan viranomaisilta. 

Lisätietoa sukuselvityksestä Digi- ja väestötietoviraston sivuilla
Suurlähetystöjen ja edustustojen yhteystiedot

Puoliso edunsaajana

Korvaus maksetaan puolisolle, jonka kanssa vakuutettu oli kuolinhetkellä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa (ei avopuoliso). Edunsaajamääräys ei ole voimassa avioeron harkinta-aikana ja korvaus maksetaan vakuutetun kuolinpesälle.

Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen selvittämiseksi tarvitsemme kopion vakuutetun virkatodistuksesta.

Nimeltä mainitut edunsaajat

Vakuutuksenottaja määrää edunsaajamääräyksessä nimeltä mainitut henkilöt sekä sen, miten korvaus jaetaan nimettyjen edunsaajien kesken, mikäli heitä on useampi kuin yksi.

Korvausasian käsittelyä varten tarvitsemme kopion edunsaajan virkatodistuksesta, josta tulee myös ilmetä vakuutetun ja edunsaajan mahdollinen sukulaisuussuhde.

Jos edunsaajaksi on määrätty nimeltä mainitut henkilöt ilman jako-osuuksia, maksetaan korvaus heille tasaosuuksin. Jos vakuutuksenottaja on määrännyt tietyt jako-osuudet nimeltä mainituille henkilöille, maksetaan korvaus niiden mukaisena.

Nimetyn edunsaajan menehtyminen

Jos joku nimetyistä edunsaajista on kuollut ennen vakuutettua, hänen osuutensa korvauksesta maksetaan elossa oleville muille nimetyille edunsaajille.

Jos edunsaajamääräyksessä on määritelty jako-osuudet ja nimetty edunsaaja on kuollut ennen vakuutettua, hänen osuutensa maksetaan vakuutetun eli edunjättäjän kuolinpesälle.

Kuolinpesä edunsaajana

Korvaus maksetaan kuolinpesälle, jolloin se tulee osaksi kuolinpesän varoja. Korvaus jaetaan samoin perustein kuin muutkin kuolinpesän varat, joista vähennetään mahdolliset kuolinpesän velat.

Korvausasian käsittelyä varten tarvitsemme tiedon kuolinpesän osakkaista. Tiedot selviävät vakuutetun sukuselvityksestä tai Digi- ja väestötietoviraston vahvistamasta perukirjan kopiosta.

Vakuutuskorvauksen verotus

Korvauksen verotus määräytyy sen mukaan, kenelle korvaus maksetaan.

Perintöverotuksen alainen korvaus

Lähiomaisille kuten aviopuolisolle, lapsille, lastenlapsille ja vanhemmille maksettavat korvaukset kuuluvat perintöverotuksen piiriin.

Avopuolisolle maksettu korvaus kuuluu perintöverotuksen piiriin tilanteessa, jossa

  • avopuolisot ovat asuneet yhdessä ja avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi,
  • tai avopuolisot ovat asuneet yhdessä ja ovat olleet keskenään avioliitossa.

Kuolinpesän kautta saatu korvaus kuuluu perintöverotuksen piirin. Ilmoitamme verottajalle maksetun vakuutuskorvauksen määrän. Emme tee ennakonpidätystä perintöverotuksen alaisesta korvauksesta.

Pääomatuloverotuksen alainen korvaus

Muille kuin lähiomaisille maksetut korvaukset ovat veronalaista pääomatuloa. Pidätämme korvauksesta 30 %:n ennakonpidätyksen ja ilmoitamme tiedot maksetusta korvauksesta verottajalle.

Lue lisää henkivakuutuksen verotuksesta

Vakuutetun terveystietojen selvitys

Vakuutettu on vakuutusta hakiessaan täyttänyt terveysselvityksen, jossa hän on vastannut terveydentilaansa liittyviin kysymyksiin. Saamiemme vastauksien perusteella hänelle on myönnetty henkivakuutus.

Mikäli vakuutettu on menehtynyt alle viiden vuoden kuluessa vakuutuksen alkamisesta, selvitämme aina tiedot vakuutetun terveydentilasta. Tällöin tarvitsemme aina kuolintodistuksen sekä potilaskertomustiedot vakuutettua hoitaneista hoitolaitoksista enintään viiden vuoden ajalta ennen vakuutuksen alkamista. Lähtökohtaisesti pyydämme tarvittavat tiedot suoraan hoitolaitoksista kuolintodistuksen tietojen perusteella.

Edunvalvonta ja valtuutus

Yksityinen edunvalvoja voi tehdä korvaushakemuksen edunsaajan puolesta. Hakemuksen tekeminen edellyttää edunvalvojan vahvaa tunnistautumista.

Jos edunsaajaa edustaa yleinen edunvalvoja, ota yhteyttä korvauspalveluumme 010 19 19 19.
Katso korvauspalvelun aukioloajat.

Edunsaajan edunvalvonta todennetaan edunvalvontapäätöksellä, jonka pyydämme erikseen liitteenä.

Valtuutus

Täysi-ikäinen edunsaaja voi valtuuttaa toisen henkilön nostamaan korvauksen puolestaan. Valtuutetun henkilön ei itse tarvitse olla edunsaaja.

Toisen henkilön valtuuttaminen ei merkitse sitä, että edunsaaja olisi luopunut korvauksesta. Verotuksellisesti kysymys on edelleen edunsaajalle maksettavasta korvauksesta.

Ole yhteydessä korvauspalveluumme 010 19 19 19, jos haluat valtuuttaa toisen henkilön nostamaan korvauksen puolestasi, tai haluat luopua korvauksesta kokonaan.

Katso korvauspalvelun aukioloajat

Menehtyminen ulkomailla

Jos menehtyminen on tapahtunut ulkomailla, läheisten tulee ilmoittaa asiasta Digi- ja väestötietovirastoon tai lähimpään Suomen edustustoon.

Ifin matka-apu on apunasi matkalla 24/7. Jos läheiselläsi on Ifissä matkavakuutus ja hän menehtyy lomamatkalla ulkomailla, soita +358 10 19 19 99.

Edunsaajan poliittinen vaikutusvaltaisuus

Korvaushakemuksessa kysymme onko edunsaaja poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö (Politically Exposed Person). PEP-henkilöiden selvittämisellä pyritään estämään merkittävien sidonnaisuuksien ja vaikutusvallan väärinkäyttö eli korruptio.

Edunsaaja on PEP-henkilö, jos:

  • edunsaaja itse on tai on viimeisen vuoden aikana ollut merkittävässä julkisessa tehtävässä, kuten kansanedustajana tai suurlähettiläänä Suomessa tai muussa valtiossa
  • edunsaaja on edellä mainitun henkilön perheenjäsen tai läheinen liikekumppani.

Lue valtioneuvoston asetus merkittävistä julkisista tehtävistä, keitä PEP-henkilöillä tarkoitetaan.

Surun keskellä sinulle voi olla hyötyä myös näistä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...