Om en närstående har gått bort och du söker ersättning från försäkringen

Vårt varma deltagande i din sorg. Du kan söka ersättning när det passar dig.

Se anvisningar för hur du söker ersättning från en livförsäkring eller från olycksfallsförsäkringens skydd i händelse av dödsfall genom olyckshändelse.

Ansökan om ersättning från livförsäkringen eller skyddet i händelse av dödsfall genom olyckshändelse

Vi får uppgiften om den försäkrades bortgång från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om den försäkrade har haft en livförsäkring, kontaktar vi dödsboet per brev. Vi får emellertid inte information om den försäkrades dödsorsak, och om den försäkrade har haft en olycksfallsförsäkring med skydd i händelse av dödsfall till följd av olyckshändelse skickar vi inte automatiskt ett brev. I detta fall behöver vi få uppgiften om den försäkrades död och dödsorsaken av förmånstagarna.

  1.  Fyll i ersättningsansökan
    Varje förmånstagare ska separat söka sin egen andel av försäkringsersättningen. Vårdnadshavarna fyller i ansökan på en minderårig förmånstagares vägnar.
  2. Om det finns flera förmånstagare, kan ni sinsemellan komma överens om att uppge en gemensam kontaktperson i ersättningsansökan.
  3. Vi tar upp din ersättningsansökan till handläggning så fort som möjligt och kontaktar förmånstagaren eller den kontaktperson som anges i ersättningsansökan.
  4. Vi begär de bilagor som vi behöver via Mina sidor.
  5. Du får ersättningsbeslutet till Mina sidor.

Om förmånstagaren inte kan identifiera sig med nätbankskoder, vänligen kontakta vår ersättningstjänst på numret 010 19 19 19.

Av dataskyddsskäl kan vi via telefon inte lämna information om försäkringens innehåll, t.ex. om försäkringsbeloppet eller förmånstagarna.

Om du funderar över något som gäller dödsboets försäkringsärenden, ta en titt på våra svar på vanliga frågor.

Bilagor till ersättningsansökan

För handläggningen av ersättningsansökan behöver vi vissa handlingar som rör den försäkrade och förmånstagarna. Dödsboet har i allmänhet skaffat dessa handlingar redan för bouppteckningen.

  • Förmånstagarförordnandet inverkar på vilka handlingar som behövs för handläggningen av ersättningsärendet.
  • För varje förmånstagare behövs ett ämbetsbevis eller ett levnadsintyg.
  • Om ersättning söks från skyddet i händelse av dödsfall genom olyckshändelse, behöver vi en dödsattest för att fastställa dödsorsaken. Om det har gjorts en obduktion, behövs också utlåtandet om dödsorsaken.

Du kan inte skicka bilagor i ersättningsansökan, utan vi begär dem senare separat.

Bouppteckning och ansökan om försäkringsersättning

Ansökan om och utbetalning av försäkringsersättning förutsätter inte att det har gjorts en bouppteckning. Du kan söka ersättning och få ersättningen innan bouppteckningen har förrättats.

Försäkringsersättningen ska anges i bouppteckningen. Om bouppteckningen emellertid har förrättats före utbetalningen av livförsäkringsersättningen, kan du uppge ersättningen med en kompletterande bouppteckning till skattemyndigheten i efterskott.

Förmånstagarförordnande och fastställande av förmånstagare

De anhöriga som förmånstagare

Försäkringsersättningen betalas ut så att den försäkrades make eller maka får hälften av ersättningen och de arvingar som avses i ärvdabalken delar den andra hälften.

Om den försäkrade inte har barn, betalas hela ersättningen ut till maken eller makan. Om det inte finns någon make eller maka, betalas ersättningen ut till barnen. Om något av barnen har avlidit, tillfaller det avlidna barnets andel hans eller hennes barn. Om det inte finns någon make eller maka eller några barn, betalas ersättningen ut till de arvingar som avses i ärvdabalken. Om det varken finns någon make eller maka, några barn eller avkomlingar till dem, får den försäkrades föräldrar hälften var av ersättningen.

För att fastställa förmånstagarna behöver vi den försäkrades släktutredning från 15 års ålder eller en kopia av bouppteckningen som bestyrkts av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). Om den försäkrade har varit bosatt utomlands, ska släktutredningen begäras av myndigheterna i landet i fråga.

Mer information om släktutredning på MDB:s webbplats
Kontaktuppgifter till ambassader och beskickningar

Barnen som förmånstagare

Ersättningen delas jämnt mellan bröstarvingarna. Om något av barnen har avlidit, tillfaller det avlidna barnets andel hans eller hennes barn enligt ärvdabalken.

För att fastställa förmånstagarna behöver vi den försäkrades släktutredning från 15 års ålder eller en kopia av bouppteckningen som bestyrkts av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). Om den försäkrade ha varit bosatt utomlands, ska släktutredningen begäras av myndigheterna i landet i fråga. 

Mer information om släktutredning på MDB:s webbplats
Kontaktuppgifter till ambassader och beskickningar

Maken eller makan som förmånstagare

Ersättningen betalas ut till den make eller maka med vilken den försäkrade vid sin död var gift eller i registrerat parförhållande (inte sambo). Förmånstagarförordnandet gäller inte under betänketiden i samband med skilsmässa, utan ersättningen betalas då ut till den försäkrades dödsbo.

För att fastställa äktenskap eller registrerat parförhållande behöver vi en kopia av den försäkrades ämbetsbevis.

Namngivna förmånstagare

Försäkringstagaren anger i förmånstagarförordnandet personer vid namn samt hur ersättningen ska fördelas mellan de namngivna förmånstagarna, om de är flera än en.

För handläggningen av ersättningsärendet behöver vi en kopia av förmånstagarens ämbetsbevis, varav också ska framgå den försäkrades och förmånstagarens eventuella släktförhållande.

Om namngivna personer har förordnats som förmånstagare utan skiftesandelar, utbetalas ersättningen till dem i lika stora delar. Om försäkringstagaren har förordnat bestämda skiftesandelar till de namngivna personerna, betalas ersättningen ut i enlighet med dem.

Om en namngiven förmånstagare avlider

Om någon av de namngivna förmånstagarna har avlidit före den försäkrade, utbetalas hans eller hennes andel av ersättningen till övriga namngivna förmånstagare som är vid liv.

Om skiftesandelar har fastställts i förmånstagarförordnandet och en namngiven förmånstagare har avlidit före den försäkrade, betalas hans eller hennes andel ut till den försäkrades, dvs. förmånslåtarens dödsbo.

Dödsboet som förmånstagare

Ersättningen betalas ut till dödsboet, varvid den blir en del av dödsboets tillgångar. Ersättningen fördelas på samma grunder som dödsboets övriga tillgångar med avdrag för dödsboets eventuella skulder.

För handläggningen av ersättningsärendet behöver vi uppgifter om dödsboets delägare. Uppgifterna framgår av den försäkrades släktutredning eller en kopia av bouppteckningen som bestyrkts av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Beskattning av försäkringsersättningen

Beskattningen av ersättningen bestäms enligt till vem ersättningen betalas ut.

Ersättning som omfattas av arvsskatt

Ersättningar som betalas ut till de nära anhöriga, såsom make eller maka, barn, barnbarn och föräldrar, omfattas av arvsskatt.

Ersättning som betalas ut till sambo omfattas av arvsskatt, om

  • samborna har bott tillsammans eller de har eller har haft ett gemensamt barn,
  • eller samborna har bott tillsammans och tidigare varit gifta med varandra.

Ersättningar som erhålls genom dödsboet omfattas av arvsbeskattningen och vi anmäler till skattemyndigheten beloppet av den försäkringsersättning som betalats ut. Vi verkställer inte förskottsinnehållning på den ersättning som omfattas av arvsskatt.

Ersättning som omfattas av kapitalskatt

Ersättningar som betalas ut till andra än nära anhöriga utgör skattepliktig kapitalinkomst. Vi verkställer förskottsinnehållning enligt 30 % på ersättningen och anmäler till skattemyndigheten uppgifterna om den ersättning som betalats ut.

Läs mer om beskattning av livförsäkring

Utredning av den försäkrades hälsouppgifter

I samband med ansökan om försäkring har den försäkrade fyllt i en hälsodeklaration, där han eller hon svarat på frågor om sitt hälsotillstånd. Livförsäkringen har beviljats utgående från de svar som vi fått.

Om den försäkrade har avlidit innan fem år förflutit efter att försäkringen trädde i kraft, utreder vi alltid uppgifterna om den försäkrades hälsotillstånd. Då behöver vi en dödsattest och patientjournalerna från de vårdinrättningar där den försäkrade har vårdats för högst fem års tid före försäkringens början. I regel begär vi uppgifterna direkt från vårdinrättningen på basis av uppgifterna i dödsattesten.

Intressebevakning och fullmakt

En privat intressebevakare kan göra ersättningsansökan på förmånstagarens vägnar. Ansökan förutsätter stark autentisering av intressebevakaren.

Om förmånstagaren företräds av en allmän intressebevakare, vänligen kontakta vår ersättningstjänst på numret 010 19 19 19.
Se ersättningstjänstens öppettider

Förmånstagarens intressebevakning bestyrks genom beslutet om intressebevakning, som vi begär separat som bilaga.

 

Fullmakt

En myndig förmånstagare kan ge en annan person fullmakt att lyfta ersättningen på sina vägnar. Den befullmäktigade behöver inte själv stå som förmånstagare.

Att befullmäktiga en annan person innebär inte att förmånstagaren har avsagt sig ersättningen. Skattemässigt är det fortfarande fråga om ersättning som betalas ut till förmånstagaren.

Vänligen kontakta vår ersättningstjänst på numret 010 19 19 19, om du vill befullmäktiga en annan person att lyfta ersättningen på dina vägnar, eller om du önskar avsäga dig ersättningen i sin helhet.

Se ersättningstjänstens öppettider

Dödsfall utomlands

Om den försäkrade har avlidit utomlands, ska de anhöriga anmäla dödsfallet till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller till närmaste finländska beskickning.

Ifs resehjälp kommer till din hjälp på resan dygnet runt. Om din anhöriga har en reseförsäkring hos If och avlider på en semesterresa utomlands, vänligen ring +358 10 19 19 99.

Förmånstagare i politiskt utsatt ställning

I ersättningsansökan frågar vi om förmånstagaren är en person i politiskt utsatt ställning (Politically Exposed Person). Syftet med att kartlägga eventuella PEP-personer är att förhindra missbruk av betydande bindningar och inflytande, dvs. korruption.

Förmånstagaren är en PEP-person, om

  • förmånstagaren själv har eller under det senaste året har haft ett betydande offentligt uppdrag, t.ex. som riksdagsledamot eller ambassadör i Finland eller något annat land
  • förmånstagaren är familjemedlem eller nära medarbetare till en sådan person.

Läs i statsrådets förordning om betydande offentliga uppdrag vilka som avses med PEP-personer.