Dödsboets försäkringar

När en närstående gått bort är det bra att stanna upp och ge sorgen tid. Försäkringarna kan vänta, eftersom det sällan är bråttom att ordna med dödsboets försäkringar. Vi finns till din hjälp, när det blir aktuellt att ta hand om dödsboets försäkringsärenden.

  1. Före bouppteckningen Vi får automatiskt uppgiften om dödsfallet. Som delägare i dödsboet kan du få begränsat med information t.ex. om huruvida dödsboets egendom är försäkrad och vilka skydd som ingår i försäkringarna. Vid behov kan du också flytta fram förfallodagen för en faktura, lägga till en separat betalare eller begära en korrigeringsfaktura.
  2. Bouppteckningen Vi rekommenderar att dödsboets delägare befullmäktigar en person att sköta dödsboets försäkringsärenden. För det behöver vi utöver fullmakten också en kopia av bouppteckningens delägarförteckning.
  3. Efter bouppteckningen Dödsboets försäkringsärenden kan skötas i sin helhet. Den befullmäktigade kan göra nödvändiga ändringar i försäkringarna, t.ex. när det sker förändringar i dödsboets försäkrade egendom eller dödsboet behöver köpa en ny försäkring eller säga upp en gammal försäkring.

Säg upp dödsboets försäkringar

Det lönar sig att hålla dödsboets försäkringar i kraft så länge som det försäkrade objektet, t.ex. bilen eller stugan, är i dödsboets ägo. Då skyddar försäkringarna egendomen utan avbrott. Personförsäkringar avslutas automatiskt på den avlidnes dödsdag.

Om försäkringarna senare behöver sägas upp lyckas det med ett gemensamt beslut av dödsboets delägare och en skriftlig anmälan om uppsägning. Anmälan om uppsägning går enklare, om en av dödsboets delägare har getts fullmakt att företräda dödsboet.

Läs mer om uppsägning

Skicka in handlingar till If

Skicka in eventuella handlingar eller dokument först när du behöver göra ändringar i dödsboets försäkringar. Det är ofta först efter att boet skiftats aktuellt att säga upp eller köpa nya försäkringar.

Redan före bouppteckningen kan dödsboet få de viktigaste uppgifterna om försäkringsskyddet och fakturaläget. Många gånger räcker denna upplysning långt. Efter arvskiftet säkerställer vi att endast dödsboets delägare sköter dödsboets försäkringsärenden. Det går enklast genom att dödsbodelägarna ger en delägare fullmakt att sköta dödsboets försäkringsärenden.

Läs mer om dokument

Mer att läsa

Vanliga frågor om dödsboets försäkringar