Myrskyn aiheuttamat vahingot

Myrskyvahingon sattuessa tärkeintä on huolehtia, että ihmiset ja eläimet ovat turvassa sekä estää lisävahinkojen syntyminen. Katso toimintaohjeet ja ilmoita vahingosta Omilla sivuilla 24/7.

Mitä korvataan?

  • Kotivakuutus korvaa myrskyn aiheuttamia vahinkoja rakennukselle ja irtaimistolle.
  • Omaisuuden ikä ja vakuutuksen omavastuu vaikuttavat korvauksen määrään. Voit tarkistaa kotivakuutuksesi laajuuden ja omavastuun Omilta sivuilta.
  • Korvausta on haettava vuoden sisällä vahingon sattumisesta.

Toimi näin, jos myrsky on aiheuttanut vahinkoa rakennuksille

  1. Ota tarvittaessa yhteyttä pelastusviranomaisiin.
  2. Estä lisävahinkojen syntyminen
  3. Ota rikkoutuneesta rakennuksesta yleiskuva ja tarkempia lähikuvia, joista selviää myrskyn aiheuttamat vauriot. Säilytä kuvat itselläsi ja toimita ne pyydettäessä.
  4. Arvioi rakennusvahingon korjauskulut materiaalin ja työtuntien osalta sekä listaa muut kustannukset. Voit hakea korvausta myös toteutuneiden kulujen mukaan korjaustöiden jälkeen.
  5. Pidä kirjaa työtunneista, säilytä tositteet toteutuneista korjaus- ja materiaalikuluista.
  6. Rakennusliike voi tarvittaessa suorittaa korjaustyöt. Korjauskustannuksista on sovittava etukäteen vakuutusyhtiön kanssa.
  7. Jos sähkölaitteita tai muuta irtaimistoa on vaurioitunut, tarvitsemme tiedot niiden merkistä, mallista, iästä ja hinnasta.
  8. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla tai soita 010 19 19 19.
  9. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja annamme ohjeet jatkotoimenpiteisiin.

Ukkosen aiheuttama vahinko

Ukkosen tai salaman aiheuttamasta sähköilmiöstä voi syntyä vahinkoa rakennukselle sekä kodin irtaimistolle.

Jos rakennukselle on aiheutunut vahinkoa

  1. Pyydä paikallista sähköliikettä käymään paikan päällä arvioimassa rakennuksen vauriot.
  2. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla

Jos irtaimistolle on aiheutunut vahinkoa

  1. Tarkista kodin elektroniikkalaitteiden toimivuus ja selvitä rikkoutuneet laitteet.
  2. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla.
    Vahinkoilmoitukseen saat eriteltyä jokaisen rikkoutuneen laitteen.
  3. Älä hävitä rikkoutuneita laitteita ennen vahinkoilmoituksen käsittelyä.

Myrsky on kaatanut puita

Puiden raivaamisesta ja korjaustoimista ei ole välttämätöntä ilmoittaa meille etukäteen. Raivauskuluina maksetaan puiden pätkiminen niin, että oksat ja runko ovat siirrettävissä. Vakuutuksesta ei korvata puiden pilkkomista polttopuiksi asti.

Korvausta voidaan maksaa hoidetun piha-alueen vahingoista

Piha-alueeseen katsotaan kuuluvan rakennuksien välittömässä läheisyydessä, päivittäisessä käytössä oleva hoidettu alue eli nurmikko, kivetykset, koristepuut, marjapensaat ja muut istutukset. Ilmoita meille tältä alueelta kaatuneiden puiden määrä. Tonttimetsä, tonttitie tai luonnontilainen alue tontilla ei sisälly kotivakuutukseen.

Toimi näin, jos tontillasi on kaatunut puita

  1. Ota pihasta yleiskuvia, joissa kaatuneet puut ja niiden sijainti tontilla näkyvät. Säilytä kuvat itselläsi ja toimita ne pyydettäessä.
  2. Maksamme rahakorvauksen kaatuneiden puiden raivauksesta, eli oksien sahaamisesta ja rungon pätkimisestä hoidetulta piha-alueelta. Korvaus sisältää myös sahauksen jälkeisen pihan siivouksen, mutta ei puiden pois kuljettamista, pilkkomista tai haketusta.
  3. Voit tarvittaessa tilata avuksi metsurin, jota voit tiedustella esimerkiksi paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä.
  4. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla
  5. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja annamme ohjeet jatkotoimenpiteisiin.

Pakasteiden sulaminen ja elintarvikkeiden pilaantuminen

Käytä sulaneet, mutta vielä jääkylmät elintarvikkeet kuten sulatetut pakasteet yleensä. Raaka kala ja liha kypsennetään aina ennen uudelleen pakastamista.

Jääkylmät marjat, vihannekset ja leivonnaiset voit pakastaa uudelleen, mutta käytä ne pois mahdollisimman pian. Merkitse pakkaukseen, että tuote on välillä sulanut, sillä uudelleenpakastaminen heikentää laatua.

Jos sähkökatko aiheutti pakasteiden sulamisen

Sähköyhtiö on ensisijaisesti korvausvastuussa sähkökatkon aiheuttamista vahingoista. Toimita vahingonkorvausvaatimus sähköyhtiölle, joka vastaa paikkakunnalla sähkön jakeluverkosta. Löydät ohjeet sähköyhtiösi verkkosivuilta.

Laaja kotivakuutus korvaa pilaantuneet elintarvikkeet

Sulaneet ja lämmenneet pakasteet ovat käyttökelvottomia ja terveydelle vaarallisia.

  1. Listaa pilaantuneet pakasteet, niiden määrä (litra/kilo) ja arvo.
  2. Ota pilaantuneista pakasteista kuvia ennen kuin hävität ne. Pyydämme kuvat tarvittaessa.
  3. Voit hakea korvausta elintarvikkeista samalla kun teet vahinkoilmoituksen rikkoutuneesta kylmälaitteesta.

Sähkölaitteen rikkoutuminen

Jos huomaat, että sähkölaitteet toimivat oudosti, valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, tai saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta, kyseessä saattaa olla nollavika.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

Sähköyhtiö on ensisijaisesti korvausvastuussa

Sähköyhtiö on korvausvastuussa nollavian aiheuttamien sähkölaitteiden rikkoutumisesta. Toimita vahingonkorvausvaatimus sähköyhtiölle, joka vastaa paikkakunnalla sähkön jakeluverkosta. Löydät ohjeet sähköyhtiösi verkkosivuilta.

Jos tunnistat nollavian tunnusmerkit

Katkaise sähkö pääkytkimestä. Huomioi, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Ole yhteydessä oman alueesi sähköverkkoyhtiöön, jotta he selvittävät onko kyseessä nollavika.

Ole yhteydessä hätänumeroon 112, jos sähköverkon vika aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Jos kyse ei ole nollavian aiheuttamasta vahingosta

Katso toimintaohjeet kodinkoneiden tai LVI-laitteiden rikkoutumisvahinkoihin.

Lisävahinkojen estäminen

  • Tee raivaus-, suojaus- ja korjaustöitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Suojaa irtaimisto ja vaurioitunut katto esimerkiksi pressulla.
  • Käytä turvavälineitä, esimerkiksi turvavaljaita, köysiä ja suojaavia jalkineita. Pyydä tarvittaessa apua alan ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Älä koske maahan pudonneisiin sähköjohtoihin tai niitä painaviin puihin. Sähkölinjoja rikkoneisiin puihin ja kosketuskorkeudelle pudonneisiin johtoihin ja johtimiin ei pidä missään nimessä koskea omin päin, koska niissä saattaa olla jännite.
  • Jos puu on kaatumaisillaan vakuuttamasi rakennuksen päälle, kaada puu. Voit pyytää myös metsurin tai palokunnan avuksi. Puun kaatamisesta aiheutunut kustannus voidaan korvata vahingontorjuntakuluna, jos kaatamisella on estetty rakennuksen vahingoittuminen. Vahingontorjuntakuluna voidaan korvata vain puun kaataminen.