Vattenskada i hemmet på grund av läckage eller rörbrott

Läckageskador kan också härröra från skador på grund av köld eller förfrysning eller smältvatten. Se anvisningar och anmäl skada på Mina sidor 24/7. Att fylla i skadeanmälan tar bara en stund.

Vad ersätts?

  • En hemförsäkring på skyddsnivå OmfattandePlus-, Omfattande- och Standard ersätter läckageskador på byggnaden och lösöret som orsakats av skada på hushållsmaskin, rör eller VVS-anordning.
  • En hemförsäkring på skyddsnivå OmfattandePlus ersätter plötsliga och oförutsedda skador till följd av läckage i yttertaket samt läckageskador varvid vatten trängt igenom fuktbarriären i våtrummet.
  • I händelse av läckageskada i husbolaget ersätter hemförsäkringen kostnader som hör till aktieägarens ansvar, t.ex. reparation av parketten eller köksinredningen.
  • Åldersavdrag, hemförsäkringens självrisk och eventuellt säkerhetsföreskrifterna som har försummats inverkar på ersättningens storlek.
  • Ersättning ska sökas inom ett år från den tidpunkt då skadan inträffade.

Anvisningar vid vatten- eller läckageskada

Egnahemshus eller stuga

  1. Om situationen är allvarlig och du behöver hjälp direkt, ring nödnumret 112.
  2. Stäng av kranen eller huvudvattenledningen och torka upp vattnet.
  3. Ring en rörmontör och be montören reparera det läckande röret eller VVS-anordningen för att åter kunna slå på vattnet.
  4. Försök reducera vattenskadans omfattning och skydda även lösöret som riskerar att bli vått, om det är möjligt.
  5. Gör skadeanmälan på Mina sidor eller ring 010 19 19 19.
  6. Vi kontaktar dig snarast möjligt.

Läs anvisningar vid avbrott i boende, om du inte kan bo i ditt hem på grund av skadan.

Hög- eller radhus

  1. Om situationen är allvarlig och du behöver hjälp direkt, ring nödnumret 112.
  2. Kontakta husbolaget eller disponenten om rören läcker eller du fått vattenskador i lägenheten. Disponenten tar över skötseln av skadan som fastigheten drabbats av.
  3. Försök reducera vattenskadans omfattning och skydda även lösöret som riskerar att bli vått, om det är möjligt.
  4. Husbolaget ansvarar för byggnadens konstruktioner och beställer eventuellt också en fuktkartläggning för att reda ut skadans omfattning.
  5. Gör skadeanmälan på Mina sidor eller ring 010 19 19 19.
  6. Vi kontaktar dig snarast möjligt.

Läs anvisningar vid avbrott i boende, om du inte kan bo i ditt hem på grund av skadan.

Skador till följd av snömassor, köld eller förfrysning eller smältvatten

Bräckageskador på rör till följd av köld eller förfrysning uppdagas i allmänhet när vädret blir varmare. 

Hemförsäkringen ersätter som följdskador sådana läckageskador på byggnaden och lösöret som orsakats av att vatten läckt ut då rör eller VVS-anordningar frusit till. I detta fall inverkar också huruvida säkerhetsföreskrifterna har följts på om skadan ersätts och på ersättningens belopp. Bräckageskador på rör eller VVS-anordningar ersätts inte från hemförsäkringen, och inte heller kostnaderna för att tina upp frusna rör, om det t.ex. inte gäller plötsligt och oförutsett bräckage på värmeanordning.

Om en vattenskada har uppstått till följd av köld eller förfrysning, fyll i skadeanmälan på Mina sidor eller ring 010 19 19 19.

Säkerhetsföreskrifter

I säkerhetsföreskrifterna nämns de vanligaste skyddsåtgärderna, varmed man strävar efter att förhindra uppkomsten av skada eller reducera skadans omfattning.

Enligt hemförsäkringens säkerhetsföreskrifter

  • Under den kalla årstiden ska en tillräcklig uppvärmning av byggnaden ombesörjas.
  • Ska VVS-anordningar och ledningsnät tömmas på vatten, om byggnaden under den kalla årstiden lämnas utan tillräcklig uppvärmning och övervakning.
  • Ska huvudavstängningsventilen stängas och eventuell bruksvattenpump kopplas från, om byggnaden står obebodd i mer än en vecka.
  • Får rör som frusit till inte tinas upp med hjälp av öppen eld.

Om säkerhetsföreskrifterna som gäller försäkringen har försummats kan ersättningen bli nedsatt.

Se till att vattnet inte fryser i rörnäten

Om kölden har fortsatt i flera dagar och bostaden har stått kall finns det risk för att rören kan frysa. Vattnet fryser i rören först när temperaturen inomhus sjunker under noll och de konstruktioner där rören finns kyls ned.

Om byggnaden har en öppen spis eller någon annan eldstad, värm upp bostaden varje dag och håll temperaturen ovanför noll. På detta sätt kan du förhindra att vattnet fryser och att rören går sönder med en läckageskada som följd. Om det inte är möjligt att värma upp bostaden eller ingen bor stadigvarande i bostaden, ska rörnätet tömmas på vatten. För detta kan du behöva anlita en rörmontör, som tappar ur vattnet och ser till att det inte blir kvar vatten i rören.

 I alla rum och utrymmen i en byggnad där det finns vattenledningar måste man säkerställa en tillräcklig och jämn temperatur. Följ upp rörnätets kondition och förhindra att rören fryser till genom att använda kompletterande värmekällor, t.ex. elelement eller lösa värmeelement. Ett bra och beprövat sätt är att vid hård köld lämna vattenkranen att droppa lite grann, så kommer vattnet inte åt att frysa i ledningarna. Ett annat bra sätt är också att isolera rören och/eller installera en värmekabel i delvis uppvärmda/kalla utrymmen.

Om vattenledningarna trots allt kommer åt att frysa till är det tryggast att kalla på en rörmontör, som tinar upp rören med hjälp av ånga. Om det inte finns möjlighet att få en yrkesman till platsen kan du själv försöka tina upp rören med hjälp av ett elelement. Använd under inga omständigheter öppen eld eller varmluftspistol för att tina upp frusna rör.

Skador som orsakats av snö

Snöskador på byggnaden ersätts i allmänhet inte ur hemförsäkringen. Snömassor som river loss stegar, skorstenar eller andra konstruktioner från väggar eller tak ersätts inte ur hemförsäkringen, eftersom dessa inte räknas som plötsliga och oförutsedda skador. På grund av växlingar i vädret är det också oundvikligt att snömassor börjar röra sig på taket, om snön inte avlägsnas i tid.

Avlägsna snömassorna från taket i tid

Snö som samlats på taket måste avlägsnas, om snöns tyngd äventyrar takkonstruktionernas bärförmåga eller fallande snö kan orsaka skada.

Om det samtidigt blåser och snöar lätt pudersnö, kan det samlas snö i byggnadens vindsbjälklag, även om taket skulle vara ändamålsenligt byggt. Att snö tränger in i byggnadens konstruktioner av vindens kraft kan i våra finska förhållanden inte anses vara en oförutsedd händelse. Från hemförsäkringens ersättningsområde har skador som orsakats av snö, is eller regn uteslutits, varför inte heller dessa skador ersätts. Skador till följd av att taket gått sönder eller satt sig av snöns tyngd ersätts inte från hemförsäkringen. 

Kontrollera alltid konditionen hos genomföringar i yttertaket på våren och hösten

Snöns tyngd och ismassornas rörelser på taket kan orsaka att konstruktioner sätter sig, spricker och störtar in. Isiga snömassor kan riva loss stegar från väggar och takkonstruktioner och ha sönder såväl stegar som väggbeklädnad och taktäckning, rökkanaler, vattenrännor och verandakonstruktioner. Takläckage till följd av snöns tyngd och snö som smälter underifrån uppstår i synnerhet invid takfönster, ventilationsgenomföringar, skorstenar och andra genomföringar i taket.

Om smältvatten eller snö som samlats på taket väter ned vindsbjälklaget, ska den våta isoleringen bytas ut. Ta reda på hur snön kommit in i konstruktionerna och förhindra nya skador. Låt reparera ytmaterial på insidan efter behov. Reparera senast när snön smultit också genomföringarna i yttertaket och underlagstaket.

Led bort smältvattnet från husets konstruktioner

Takläckage till följd av smältvatten från snö ersätts endast ur en hemförsäkring på OmfattandePlus-skyddsnivån. I övriga fall ersätts inte skador på byggnaden som orsakats av snö som smultit.

Att se till att smältvatten rinner bort på ändamålsenligt sätt hör till fastighetens normala skötsel och underhåll på våren. Skador till följd av smältvatten kan i våra finska förhållanden därför inte anses som oförutsedda.

Förhindra skador på förhand

Fastighetsägaren ska kontrollera att dagvattenbrunnar inte är snötäckta, tillfrusna eller stockade. Se till att smältvatten inte kommer åt att rinna i riktning mot byggnaden. Därtill ska vatten som rinner längs med marken ledas till dagvattenbrunnar och öppna diken.

Om det invid byggnaden fallit eller i övrigt samlats stora mängder snö, ska snön i mån av möjlighet avlägsnas från ett område på tre meter från huset, för att smältvattnet inte ska komma in i husets konstruktioner. Också ventilationsöppningar, fönster o.d. i källarvåning ska granskas för att säkerställa att vatten inte kommer in i källaren när snön smälter.

Säkerställ att stuprännor och takbrunnar på plana tak är öppna, så att smältvatten som samlas på taket kan rinna bort utan hinder.

Försäkringsersättning

Vid rörbrott som orsakat vattenskador inverkar åldern på det rör som läckt på ersättningens storlek . Försäkringen ersätter reparationskostnader för rivning, torkning och återuppbyggnad av konstruktioner. 

  • Från den ersättning som betalas ut för reparationskostnaderna vid vattenskada på grund av rörbrott görs eventuellt ett avdrag vid läckage.
  • Om vattenskadan härrör från en hushållsmaskin eller VVS-anordning, görs inget avdrag vid läckage.
  • Vid ersättning av rör eller VVS-anordning beaktas åldersavdrag.
  • Från ersättningen dras försäkringens självrisk av. Du kan kontrollera omfattningen och självrisken i din hemförsäkring på Mina sidor.

Exempel på ersättning av läckageskador

En sex år gammal varmvattenberedare gick sönder så att vatten plötsligt och oförutsett läckt ut på golvet. Det tekniska utrymmets golv och väggar har blivit våta, och vattnet har även spridit sig till vardagsrummets golvytor.

  • Rivnings-, torknings-, och återuppbyggnadskostnaderna för vattenskadan är 3 100 euro.
  • Varmvattenberedaren går inte att reparera och en motsvarande ny anordning kostar 1 200 euro. Åldersavdraget för den sex år gamla varmvattenberedaren är 30 %.

Försäkringen ersätter reparationskostnaderna på 3 100 euro för vattenskadan. Av priset på en motsvarande ny varmvattenberedare ersätts 70 %, dvs. 840 euro. Från ersättningen avdras självrisken, i det här fallet 450 euro.

Försäkringen ersätter 3 100 + 840 - 450 = 3 490 euro.

En läckageskada drabbade egnahemshuset på grund av rörbrott, varvid kökets och vardagsrummets golv har fått skador. Röret som orsakade vattenläckan är 31 år gammalt.

  • Rivnings-, torknings-, och återuppbyggningskostnaderna för vattenskadan är 5 800 euro.
  • Reparation av röret kostar 280 euro. Åldersavdraget för det 31 år gamla röret är 90 %.

Röret som läckt är mer än 30 år gammalt, och därmed ersätter försäkringen efter avdraget vid läckageskada (25 %) totalt 75 % av reparationskostnaderna, dvs. 4 350 euro. Av priset för reparationen av röret ersätts 28 euro. Från ersättningen avdras självrisken, i det här fallet 250 euro.

Försäkringen ersätter 4 350 + 28 - 250 = 4 128 euro.

Åldersavdrag på rörnät

Rörnätets ålder Avdrag vid läckage
Under 30 år0 %
30–49 år-25 %
Över 50 år-50 %

Åldersavdrag på rör eller VVS-anordning

Instal­lations­år Bräckage på rör Bräckage på VVS-anordning
0 %0 %
0 %0 %
-3 %-6 %
-6 %-12 %
-9 %-18 %
-12 %-24 %
-27 %-54 %
-42 %-84 %
-57 %
-72 %
-87 %

Anvisningar i olika skadesituationer