Koiranpennun hoito
Koiranpentu kehittyy ensimmäisen elinvuotensa aikana avuttomasta nyytistä uteliaaksi nuoreksi koiraksi. Tutustu infopakettiin koiranpennun hoidosta sen eri ikäkausina.
Koiravakuutus jo kuusiviikkoiselle pennulle.
Osta koiravakuutusKoskeeko pentusi mahaan? Osuiko oksa silmään? Ifin asiakkaana kokeile etäeläinlääkäripalvelua - saat lääkäriajan jopa minuuteissa.
Rekisteröidy palveluunPentu oppii elämän perusteita
Pennun ikä 0–8 viikkoa
Kun harkitset koiranpennun hankkimista, selvitä ensin, mikä koirarotu sopii sinulle ja mitä kaikkea koiran hankinnassa kannattaa huomioida. Kun olet tehnyt päätöksesi, valinnut sopivan kasvattajan ja pentue on syntymässä, on aika valmistautua elämään pennun kanssa!
Pennun ensimmäiset elinkuukaudet ovat olennaista aikaa sosiaalistumisen kannalta. Sosiaalistumiskaudella koiranpentu tottuu nopeasti uusiin asioihin ja alkaa pitää niitä osana normaalia elämää.
Pentu imee vaikutteita emoltaan ja sisaruksiltaan, ihmishoitajiltaan ja ympäristöstään. Varhainen sosiaalistamiskausi kestää noin kaksi kuukautta koiran syntymästä.
Pennut kohtaavat eläinlääkärin ensi kertaa jo kasvattajan luona
Ihmislasten tavoin koiranpennut nukkuvat paljon ensimmäisten viikkojen aikana. Kun koiranpennun silmät aukeavat parin viikon ikäisenä, koira alkaa liikkua ja tutustua ympäristöönsä päivä päivältä enemmän. Pentu saa maitohampaat eli naskalit noin kolmen viikon iästä alkaen.
Pennut kohtaavat eläinlääkärin ensi kertaa jo kasvattajan luona, kun eläinlääkäri käy tarkistamassa, että pennut ovat kunnossa. Toisinaan pennut saavat kasvattajansa luona myös ensimmäisen rokotuksensa.
Kasvattaja antaa pennuille kahden viikon välein matokuurin eli loishäädön, joka poistaa koiran suolistossa mahdollisesti majailevat madot.
Miten varhain koiravakuutus kannattaa ottaa?
Vakuutus koiralle kannattaa ottaa mahdollisimman nuorena. Näin vältytään mahdollisilta rajoitusehdoilta, joita vakuutusyhtiöt voivat asettaa, kun koira on ollut sairas ennen vakuutuksen ottamista, kommentoi Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl.
"Vakuutus on hyvä olla olemassa jo heti ensi metreillä, sillä pennuille sattuu ja tapahtuu", Jori muistuttaa.
Tosin ihan heti syntymän jälkeen vakuutusta ei voi vielä ottaa, esimerkiksi Ifin koiravakuutus myönnetään vähintään kuusi viikkoa vanhalle pennulle.
"Tuohon ikään asti pentu on emänsä huomassa kasvattajan luona, ja myös sen mahdollisten sairauksien hoidosta vastaa kasvattaja", Jori kertoo.
Luonteva hetki vakuutuksen ottamiselle onkin yleensä silloin, kun pentu haetaan kasvattajalta uuteen kotiin, ja terveen koiran vakuuttaminen onnistuu netissä vaikka kännykällä ja vuorokauden ympäri.
"Pennun voi myös vakuuttaa heti kuuden viikon ikäisenä, jos sen omistajuus on siirtynyt sinulle, vaikka se vielä viettäisikin muutaman viikon pentuesisarustensa seurassa kasvattajan kotona", Jori neuvoo.
Ota koiravakuutus varhain, jotta saat sen voimaan ilman rajoituksia.
Pentu muuttaa uuteen kotiin
Pennun ikä 8–12 viikkoa
Pennulle on valtava muutos siirtyä emonsa ja sisarustensa luota uuteen kotiin, jossa kaikki on alussa vierasta. Sopeutuakseen uuteen ympäristöönsä pentu tarvitsee paljon omistajansa huomiota ja hellyyttä ensimmäisten viikkojen aikana. Muista kuitenkin antaa koiralle riittävästi lepoaikaa – pentu tarvitsee edelleen paljon unta.
Koiranpennun ruokinta poikkeaa aikuisen koiran ruokinnasta monella tavalla. Pentu tarvitsee alkuvaiheessa ruokaa 3–4 kertaa päivässä. Sopiva ruokamäärä riippuu pennun koosta ja energian tarpeesta. Kasvattaja kertoo, millaista ja miten paljon ruokaa pentu tarvitsee.
Isompia koiria, etenkin jättirotuisia, täytyy punnita viikoittain, jotta niiden kasvua on helpompi kontrolloida. Punnitseminen käy pentuvaiheessa helposti – koira syliin ja vaa'alle!
Muista antaa pennulle loishäätö kahden viikon välein aina kolmikuiseksi asti. Matolääkkeitä on olemassa monenlaisia, joten löydät pennullesi sopivimman pyytämällä apua apteekista tai eläinlääkäriltä. Pentu kannattaa totuttaa pienestä pitäen kynsien leikkuuseen, korvien puhdistukseen, pesemiseen ja tarpeen mukaan trimmaukseen.
Etäeläinlääkäri neuvoo tautien yllättäessä
Tarttuvien tautien vuoksi koirapuistoja ja koiratapahtumia kannattaa välttää siihen asti, että koira on saanut molemmat pentuvuoden rokotukset. Koiran luusto on kasvuvaiheessa alttiimpi tapaturmille, joten koiran ei tulisi sen leikkiessä antaa riehua aivan ilman kontrollia.
Uudessa kodissa pennulle voi tulla lieviä ruoansulatuskanavan ongelmia tai muita niin sanottuja lastentauteja, jotka eivät välttämättä vaadi käyntiä eläinlääkärissä.
"Kuitenkin kokeneelta eläinlääkäriltä on hyvä pyytä ensiarvio ja kotihoidon vinkit tällaisissa tapauksissa, ja se onnistuu mainiosti etäeläinlääkärin vastaanotolla", Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl toteaa.
Ifin eläinvakuutukseen kuuluu vuodessa kolme maksutonta etäeläinlääkärikäyntiä mobiililaitteisiin ladattavalla FirstVet-sovelluksella.
Rekisteröidy etäeläinlääkäripalveluunJo parin kuukauden ikäisille on tarjolla pentuleikkikouluja ammattilaisten ohjauksessa.
Koiran temperamenttia kannattaa alkaa tarkkailla, kun sitä vie uusiin tilanteisiin. Toiset koirat jännittävät uusia tilanteita enemmän kuin toiset, joten herkille koirille riittää yleensä pienempi määrä virikkeitä kuin rohkeille koirille.
Pentua tulisi suojella kielteisiltä kokemuksilta, koska tässä vaiheessa ne saattavat vaikuttaa pennun käyttäytymiseen myöhemmin. Kun pentu saa ensimmäisten elinkuukausiensa aikana monipuolisia myönteisiä kokemuksia, siitä kasvaa luottavainen ja reipas koira.
Koiraa voi kuitenkin alkaa hellästi ja pienin askelin kasvattaa jo tässä vaiheessa.
Yksinolemisen totuttelu voi alkaa vaikka siitä, että koira jätetään yksin vain siksi aikaa, että emäntä tai isäntä vie ulos roskapussin.
Kannattaa myös selvittää, toimiiko omalla paikkakunnalla pentuleikkikoulua, joka on varsinaisen koirakoulun esiaste.
"Näihin voi usein osallistua jo heti uuden tulokkaan saavuttua kotiin, ja samalla pääsee tutustumaan myös muihin saman ikäisiin vipeltäjiin ammattilaisten ohjauksessa."
Koiranpennun rokotukset
Koiranpennun ensimmäinen eläinlääkärikäynti sisältää terveystarkastuksen ja rokotuksen. Koira rokotetaan ensimmäisen kerran joko 8 tai 12 viikon ikäisenä.
Noin 1–2 viikkoa ennen rokotusta pennulle kannattaa antaa matokuuri, jotta pennussa mahdollisesti majailevat madot eivät vähennä rokotteen tehoa.
Ensimmäinen rokote eli niin kutsuttu nelosrokote suojaa koiranpentua parainfluenssalta, parvovirukselta, penikkataudilta ja tarttuvalta maksatulehdukselta.
Pennun seuraava rokotus on neljän viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Tuolloin pentu saa nelosrokotteen tehosterokotteen sekä raivotauti- eli rabiesrokotuksen. Muista jälleen madottaa pentu 1–2 viikkoa ennen rokotusta mahdollisten loisten varalta.
Kun pentu on saanut pentuajan rokotukset, seuraava rokotuskäynti on vasta vuoden iässä. Vuoden ikäisenä kaikki rokotteet vahvistetaan vielä yhden kerran, jonka jälkeen ne ovat voimassa aina kolme vuotta kerrallaan.
Jos aiot matkustaa ulkomaille koiran kanssa, pennun pitää saada raivotautirokote vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa. Kun koira on saanut rokotteen, sille voidaan myöntää lemmikkieläinpassi.
Kirjaa rokotukset kalenteriin
- Koiranpentu saa ensimmäisen rokotuksensa 8 tai 12 viikon ikäisenä.
- Toinen rokotus annetaan neljän viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta.
- Kolmannen rokotuksen aika on vuoden ikäisenä.
Pentu saa ensimmäisen rokotuksen 8 tai 12 viikon ikäisenä.
Koiran lapsuusikä
Koiran ikä 3–6 kuukautta
Lapsuusiässä koira on vastaanottokykyinen ja utelias sekä oppii nopeasti. Vaikka pennun aktiivisuus lisääntyy, se tarvitsee edelleen paljon unta.
Koiran koulutus kannattaa polkaista kunnolla käyntiin tässä iässä. Pennulle kannattaa siis antaa tehtäviä, joihin se purkaa energiaansa ja joista se oppii samalla.
Pennun kasvattamiseen kunnon koirakansalaiseksi kannattaa panostaa kunnolla varhaisessa vaiheessa, koska sillä vältetään monta harmia myöhemmin. Myös tapaturmien riski pienenee, kun koira osaa käyttäytyä vieraissa tilanteissa ja muiden koirien kanssa.
Koirakoulusta on hyötyä sekä koiralle että itselle
Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl suosittelee lämpimästi pentukurssille tai koirakouluun osallistumista, vaikka omistajalla olisikin itsellään pitkä kokemus ja selkeä näkemys koiran kasvattamisesta.
"Koirien kouluttaminen on vuosien varrella mennyt niin paljon eteenpäin, ja moni suositus on saattanut muuttua niin, että kokenutkin koiran kasvattaja saattaa kurssilla oppia uusia asioita."
Koirakoulusta hyötyy joka tapauksessa koira itse, sillä sieltä pentu saa onnistumisen kokemuksia ja oppii kohtaamaan erilaisia lajitovereitaan.
Koiran hampaat vaihtuvat
Koiran maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin noin 3–7 kuukauden iässä. Koiralla on maitohampaita 28 ja pysyviä hampaita 42. Ensimmäisenä vaihtuvat yleensä etuhampaat, sitten kulmahampaat ja välihampaat ja lopulta poskihampaat.
Kun koiran hampaat vaihtuvat, kannattaa koiran suuta tarkkailla päivittäin. Kun pysyvä hammas puhkeaa, maitohampaan pitäisi jo heilua.
Jos maitohammas pysyy tukevasti paikallaan pysyvän hampaan puhkeamisesta huolimatta, koira kannattaa viedä eläinlääkärin arvioitavaksi. Joskus maitohammas on hyvä poistaa pysyvän hampaan tieltä, jotta pysyvät hampaat eivät kasva vinoon.
Koiran murrosikä
Koiran ikä 7–12 kuukautta
Koira tulee murrosikään noin 7–12 kuukauden iässä. Silloin narttukoira saa ensimmäisen kerran juoksut, ja uroskoira kiinnostuu narttukoirista. Nartun juoksu kestää noin 3–4 viikkoa, jolloin narttu on pidettävä erossa uroksista.
Koiran murrosikään liittyy myös ohimeneviä muutoksia käytöksessä, kuten omien rajojen koetteleminen. Lisäksi hajut ja reviirikäyttäytyminen voivat heikentää koiran keskittymiskykyä. Sen vuoksi koiran peruskoulutus tulee toteuttaa ennen murrosikää.
Jos haluat sterilisoida tai kastroida koiran, keskustele asiasta kasvattajan ja koiran oman eläinlääkärin kanssa.
Harrasta murkun kanssa - voit kokeilla vaikka useampaakin lajia
Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl kertoo, että murrosikäisen koiran kanssa pärjää mainiosti, kun on pennusta asti tarjonnut sille turvallisen ympäristön ja johdonmukaisen koulutuksen.
"Nuoren koiran kanssa on mukava jatkaa rodulle sopivissa harrastuksissa joko metsästyksen, näyttelytoiminnan tai agilityn parissa – vaihtoehtoja on vaikka kuinka."
Murrosikäisen kanssa voi kokeilla useampaakin lajia, jotta löytyy se omalle koiralle innostavin aktiviteetti.
Harrastavan koiran vakuutukseen Jori suosittelee lisättäväksi kuntoutusturvaa, josta korvataan muun muassa eläinlääkärin määräämiä fysioterapeutin hoitoja.