Koiran kanssa matkustaminen
Koiran kanssa voi mainiosti matkustaa. Reissatessa ei rähjäänny, kunhan muistat muutaman tärkeän asian. Listasimme kymmenen käytännön matkustusvinkkiä sinulle ja koirallesi.
Reissatessa etäeläinlääkäri auttaa, olitpa koirasi kanssa missäpäin maailmaa tahansa.
Lataa sovellus jo ennen matkaaKoiran kanssa matkustaminen ulkomailla
1. Hanki koiralle tunnistusmerkintä
Ulkomaille matkustavan koiran on oltava tunnistusmerkitty eli mikrosirutettu. Huomaathan, että koiran tatuointi ei korvaa mikrosirutusta ulkomaille matkustaessa, vaan maan rajojen ulkopuolelle suuntautuvalla matkalla koiralla pitää aina olla mikrosiru.
2. Muista koiran rokotukset ja loishäätö
Ulkomaille matkustavan koiran pitää olla rokotettu raivotautia vastaan. Raivotautirokotus on annettava vähintään viimeistään 21 vuorokautta ennen matkaa. Jos suunnittelet matkustamista pennun kanssa, huomioi, että pennun pitää olla vähintään 12 viikkoa vanha, jotta sille voi antaa raivotautirokotuksen. Keskustele eläinlääkärin kanssa tai ota yhteyttä Eviraan varmistaaksesi, että koirasi saa kaikki tarpeelliset rokotukset.
Raivotautirokotuksen lisäksi eläinlääkärin on annettava koiralle lääkitys ekinokokkoosia vastaan ja merkittävä se lemmikkieläinpassiin 1–5 päivää (24–120 tuntia) ennen Irlantiin, Isoon-Britanniaan, Maltalle tai Suomeen saapumista. Lääkitystä ei vaadita, kun koira tulee Suomeen Norjasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista tai Maltalta.
Ekinokokit ovat heisimatoihin kuuluvia lihasyöjien loisia, ja ekinokokkoosi on toukkamuotojen aiheuttama myös ihmiselle vaarallinen tauti. Euroopassa on lisäksi muita tartuntatauteja, joita ei esiinny Suomessa.
3. Koirakin tarvitsee passin
Koiralle pitää hankkia EU:n lemmikkieläinpassi, joka mahdollistaa vaivattoman matkustamisen lemmikin kanssa EU:n alueella sekä paluun tietyistä EU:n ulkopuolisista maista. Lemmikkieläinpassin myöntää EU:ssa laillistettu eläinlääkäri. Passin saa eläinlääkäriltä mukaan saman tien, ja se on voimassa koko koiran eliniän.
4. Matka-apteekki mukaan reissuun
Koiralle kannattaa pakata mukaan pieni matka-apteekki, jossa on ripulilääkettä, punkkipihdit, sakset, puhdistusainetta ja sidetarpeita. Mikäli koirallasi on jokin säännöllinen lääkitys, älä unohda ottaa myös näitä lääkkeitä mukaan. Selvitä matkakohteen päivystävät eläinlääkärit ennen matkaa.
5. Päivitä tietosi koiran katoamisen varalle
Päivitä tietosi Suomen Kennelliiton tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin. Näin sinuun saadaan yhteyttä, jos koirasi katoaa.
6. Harjoittele matkustamista
Koira kannattaa totuttaa erilaisiin ympäristöihin jo ennen matkaa. Anna koiran tutustua kuljetushäkkiin, jos koira matkustaa sellaisessa.
7. Koira autoilee turvallisesti kuljetushäkissä
Koiran matka autossa sujuu turvallisimmin, kun koira matkustaa kuljetushäkissä tai se kytketään kunnollisiin turvavyövaljaisiin. Älä anna koiran matkustaa autossa vapaana, koska vapaasti matkustamossa liikkuva koira saattaa häiritä kuljettajaa. Äkkijarrutuksessa koira voi sinkoutua matkustamoon, jolloin sekä matkustajat että kuljettaja voivat loukkaantua.
Huolehdi automatkalla, että koira saa riittävästi juotavaa ja että sille ei tule liian kuuma tai kylmä. Koirat tarvitsevat lasten tavoin taukoja pidempään automatkaan. Älä jätä koiraa yksin autoon, sillä pysäköidyssä autossa lämpötila nousee yllättävän nopeasti, erityisesti kesällä. Vastaavasti pakkasella auto jäähtyy nopeasti.
8. Selvitä kohdemaan vaatimukset koirien suhteen
Eri maiden säännöt vaihtelevat lemmikkieläinten maahantuonnin suhteen. Ajankohtaiset tiedot saat Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, jonka lisäksi saat tietoa aiheesta matkakohteesi viranomaisilta.
9. Suomeen palaaminen koiran kanssa
Kun palaat koirasi kanssa takaisin Suomeen EU:n alueelta, sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä tullille. Jos tulet EU:n ulkopuolelta, valitse tullissa punainen kaista, jolloin tulli tarkistaa, että koiran matkustusasiakirjat ovat kunnossa.
Muista huolehtia loishäädöstä myös kotiin palatessa, jos olet ollut koiran kanssa yli viisi päivää ulkomailla. Koira tarvitsee lääkityksen ekinokokkoosia vastaan 1–5 päivää (24–120 tuntia) ennen Suomeen saapumista. Jos lähdet esimerkiksi kahden viikon lomamatkalle Ruotsiin koiran kanssa, koira tarvitsee loishäädön ennen Suomeen paluutaan. Loishäätö on lisäksi merkittävä koiran passiin. Loishäätöä ei vaadita, kun koira tulee Suomeen Norjasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista tai Maltalta.
Ajankohtaiset tiedot koiran Suomeen tuomisesta saat Evirasta.
10. Hanki koiravakuutus ja matkavakuutus itsellesi
Varmista, että koirasi vakuutus on voimassa myös matkalla. Ifin koiravakuutus ovat voimassa enintään vuoden pituisilla matkoilla Pohjoismaissa, EU-maissa ja Sveitsissä. Ifin koiravakuutus korvaa kuluja myös siinä tapauksessa, että joudut käymään ulkomailla eläinlääkärissä. Vakuutus korvaa eläinlääkärikuluja koiran koko eliniän ajan. Jos reissussasi on mukana muita lemmikkejä, tutustu kaikkiin lemmikkivakuutuksiimme.
Kun lähdet matkalle, myös sinä itse tarvitset matkavakuutuksen. Se korvaa esimerkiksi lääkärikuluja, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Lisäksi saat korvausta, jos matkasi peruuntuu, myöhästyt matkalta tai matka keskeytyy. Voit laskea matkavakuutuksen hinnan ja ostaa vakuutuksen netistä 24/7.
Tiesitkö, että kaskovakuutuksessa on myös lemmikkiturva? Se korvaa koiralle tai kissalle autoreissuilla aiheutunet vahingot. Ifin laajennettu lemmikkiturva kattaa jatkossa myös muiden, kuten sukulaisten ja ystävien, kyydissä matkustavat koirat.
Etäeläinlääkäri auttaa matkalla
Tiesitkö, että Ifin asiakkaana sinulla on mahdollisuus käyttää etäeläinlääkäriä? Erityisesti reissatessa yhteys etäeläinlääkäriin on kätevä, jos koirasi hyvinvointi huolestuttaa.