Koiran hankinta
Koiranpentu tuo mukanaan suuria muutoksia elämään. Siksi kannattaa huolellisesti punnita päätöstä hankkia koira. Koiranomistajana kannat vastuuta elävästä olennosta, joka on täysin riippuvainen sinusta ja huolenpidostasi.
Tutustu tässä artikkelissa muun muassa ensimmäisen vuoden kustannusarvioihin eri koiraroduille tai katso etukäteen hinta koiravakuutukselle.
Koiravakuutuksen hintaKoirien elinikä vaihtelee hieman eri rotujen välillä, mutta hyvässä tapauksessa koira voi olla yli 10 vuotta osana perhettäsi. Koiran kustannukset kannattaakin laskea etukäteen tarkkaan siinä kohtaa, kun sitoutuu koiran hoitamiseen vuosikymmenen ajaksi. Kustannukset eroavat myös paljon eri koirarotujen välillä.
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että pennun hankintahinnan päälle voi tulla vähintään saman verran tai jopa kaksinkertainen määrä muita kustannuksia, neuvoo Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl.
"Jos jo pelkästään koiran hankintakulu tuntuu omalle taloudelle suurelta, eli pennun hinta on vaikka 1500 euroa, kannattaa koiran hankintaa vielä harkita kahteen kertaan. Odottamattomia menoja voi syntyä, ja valitettavasti vakuutuskaan ei korvaa kaikkea", Jori huomauttaa.
Koiran ruoka, koiravakuutus ja rokotukset ovat esimerkkejä toistuvista kustannuksista, ja niiden lisäksi tulisi huomioida myös yllättävät tapahtumat, kuten sairastumiset, tapaturmat tai pennun tekemät tuhot sekä niiden aiheuttamat kustannukset.
"Useimmat koiran kustannukset ovat riippuvaisia sen koosta, ja isommasta koirasta tulee väistämättä jopa moninkertaiset kulut pieneen koiraan verrattuna. Tanskandoggi syö valtavat määrät ruokaa päivittäin, kun taas chihuahua pärjää varpusen annoksella", Jori vertaa.
Ruoan lisäksi isolle koiralle tulevat kalliimmaksi muun muassa pukeutuminen, eläinlääkärissä käynti ja jopa matolääke.
"Koiran koulutukseen investoiminen olisi myös todella tärkeää, ja onneksi pentukurssille osallistumisen hinta ei ole koosta tai rodusta riippuvainen", Jori sanoo.
Koiran kustannukset ensimmäisenä vuotena
Taulukossa kustannukset on laskettu labradorinnoutajalle, joka on Suomessa tyypillinen, hieman isokokoisempi rotu. Katso alta myös keskimääräiset kustannukset muille suosituille koiraroduille.
Kustannus | Keskimäärin |
---|---|
Kulut yhteensä
|
3207 euroa |
Pennun ostohinta
|
1 300 euroa |
Ruoka
|
900 euroa |
Tarvikkeet
|
117 euroa |
Rokotukset
|
140 euroa |
Lois- ja punkkihäädöt
|
95 euroa |
Ensiapupakkaus
|
120 euroa |
Turkinhoito
|
20 euroa |
Pentukoulu verkossa
|
145 euroa |
Koiravakuutus*
|
370 euroa |
*Keskimääräinen vuosihinta Ifin eläinlääkärikulut ja henkivakuutuksen kattavalle vakuutukselle.
Lähde: Ifin ja FirstVetin selvitys |
Koiravakuutuksella ehkäiset kustannusten karkaamisen käsistä
Myös koiravakuutuksen hinta vaihtelee eri koirarotujen välillä, sillä eri roduilla on erilaiset riskit esimerkiksi sairastelulle.
"Jos rodulla tiedetään olevan usein esiintyviä terveydellisiä ongelmia, jotka ovat vieläpä vakuutuksesta korvattavia, vaikuttaa se tietenkin vakuutuksen hintaan", Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl toteaa.
Vakuutusmaksuun vaikuttavat myös koiran ikä ja omistajan asuinpaikka, joka myös on Jorin mukaan sidoksissa kustannuksiin. Isoissa kaupungeissa on eläinlääkintäpalveluissa usein korkeampi diagnostiikan taso, mutta toisaalta myös korkeampi kustannustaso.
Koiravakuutuksesta ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa nipistää, sillä koiraa ei voi ihmislapsen tapaan viedä edes terveyskeskukseen.
"Koiran sairaalatasoinen akuuttihoito viikonloppuna voi maksaa useita tuhansia euroja. Lemmikkieläimet eivät ole julkisen terveydenhuollon piirissä, vaan omistaja on itse vastuussa kaikista yllättävistäkin kustannuksista", Jori muistuttaa.
Vakuutuksella saa turvaa useimpiin sairauksiin ja kaikkiin tapaturmiin, ja Ifin eläinvakuutuksella korvattavasta sairaudesta tarvitsee maksaa aina vain 35 % omavastuu.
"Monilla eläinklinikoilla toimii myös suorakorvauspalvelu, jolloin omaa rahaa ei tarvitse käyttää vastaanotolla kuin omavastuun verran", Jori vinkkaa.
Koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa vuoden ympäri
Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl muistuttaa, että koira ei osaa lukea kalenteria, ja sillä on sama liikkumisen tarve viikon jokaisena päivänä. Koiralle on myös haitallista joutua pitkälle lenkille yhtäkkiä, jos normaalisti sitä viedään vain pissalle korttelin ympäri.
Eri koirarotujen välillä on suuriakin eroja niiden tarvitseman liikunnan määrässä, ja liikkumisen tarve määrittyy myös koiran iän, terveydellisen tilan sekä tottuneisuuden mukaan. Pieni seurakoira voi olla onnellinen hyvin vähällä ulkoilulla, ja taas metsästyskoiralla voi olla tarve juosta vapaana jopa kymmeniä kilometrejä.
Jori kuitenkin samalla painottaa, että pienikin koira voi olla tottunut hyvin aktiiviseen ulkoiluelämään, eikä koiran koko ole liikunnan tarpeessa ratkaiseva tekijä vaan rodun ominaispiirteet. Koiraa voi aktivoida lenkityksen lisäksi myös erilaisilla harjoitteilla, joten kaikkea energiaa ei tarvitse kuluttaa kävellen.
"Iäkäskin koira voi olla aktiivinen ja jaksaa lenkkeillä, jos sitä ei päästetä ylipainoiseksi tai lopeteta liikuttamasta. Uupuminen voi olla merkki esimerkiksi sydänsairaudesta, eikä pelkästään vanhuudesta", Jori neuvoo.
Ovatko kaikki perheenjäsenet sitoutuneet koiran hankintaan?
Ennen koiran hankintaa kannattaa keskustella myös oman kumppanin sekä lasten kanssa siitä, ovatko hekin koiran hankinnasta yhtä innoissaan.
Koiraa ei välttämättä kannata ottaa, elleivät kaikki ole hankkeessa täysillä mukana, sillä koiran ulkoiluttaminen ja läsnäolo kotona saattavat vaatia useamman kuin yhden panosta.
Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl muistuttaa, että vaikka koira hankittaisiin perheeseen lasten aloitteesta, aikuinen on siitä aina viime kädessä vastuussa. Koiraa ei voi esimerkiksi hankkia perheeseen sillä ehdolla, että lapsi sitoutuu koiran hoitamiseen.
"Vaikka lasten kanssa voidaan eläintä hankkiessa sopia ulkoilutusvuoroista, on ymmärrettävä, että vastuuta ei voi siirtää alaikäiselle."
Koiran ulkoilutuksesta kannattaa mahdollisuuksien mukaan rakentaa koko perheen yhteinen ilo sen sijaan, että koiraa ulkoiluttaa kukin vain omalla vuorollaan. Koira on laumaeläin ja pitää siitä, että koko lauma on koossa ja toimii yhdessä.
Koiran hankinta vaihe vaiheelta
Mitä teen, kun olen tehnyt päätökseni?
Kun olet päättänyt hankkia itsellesi koiran, sinun tulee löytää tarkoituksiisi sopiva koiran kasvattaja, esimerkiksi Suomen Kennelliiton kautta. Liitosta saat vinkkejä ja lisää neuvoja sekä yhteystiedot eri kenneleihin ja rotujärjestöihin.
Onko minusta hyväksi koiranomistajaksi?
Kasvattajat ovat yleisesti ottaen hyvin tarkkoja siitä, että löytävät kasvateilleen hyvän omistajan. He saattavat kysyä, miten olet suunnitellut arkesi koiran kanssa ja miten olet valmistautunut koiran omistamiseen tuomiin muutoksiin. He haluavat varmistautua siitä, että olet sopiva koiran omistajaksi.
Lisäksi kannattaa käydä pentukurssilla koirapennun tultua uuteen kotiinsa – silloin opit paljon siitä, mitä pitää huomioida, jotta onnistut luomaan hyvän suhteen koiraasi.
Kuinka kauan joudun odottamaan pentuani?
Usein joudut odottamaan vähintään pari kuukautta päätöksestä, ennen kuin saat koiran kotiisi. Joillakin harvinaisilla roduilla voi olla pitkät odotuslistat, ja silloin voi kestää hyvinkin kauan ennen uuden perheenjäsenen saapumista.
Löydettyäsi sopivan kasvattajan voi pentujen syntymäajankohdasta riippuen mennä tovi. Useimmat haluavat pentunsa kesäksi. Muista myös, että koiranpennun luovutusikä on vähintään kahdeksan viikkoa.