Mitä oikeusturvavakuutuksen voimassaoloaika merkitsee?
Oikeusturvavakuutuksen yhteydessä puhutaan usein kahden vuoden säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että jos oikeusturvavakuutuksesi on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt tämän vakuutuksen voimassaolon aikana.
Lue esimerkkejä, joissa kahden vuoden sääntö joko edistää tai estää korvausten saannin.
Esimerkkejä
Matti oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen samana päivänä. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Matti haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Matti palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Asianajajan palkkiot korvataan oikeusturvavakuutuksesta.
Kaisa oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen 1.7.2017, jolloin muutti taloon. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Kaisa haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Kaisa palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Jos Kaisalla ei ole ollut oikeusturvavakuutuksen sisältävää kotivakuutusta ennen 1.7.2017 alkanutta vakuutusta, oikeusturvavakuutus ei korvaa asianajokuluja tässä asiassa.
Jos Kaisalla kuitenkin on ollut oikeusturvavakuutus esimerkiksi aiempaan asuntoon olleessa kotivakuutuksessa ja se on ollut voimassa ajalla 1.6.–30.6.2017, voidaan asianajopalkkiot korvata oikeusturvavakuutuksesta. Jos aiempi vakuutus on kuitenkin ollut voimassa esimerkiksi vain 15.6.2017 asti, ei asianajopalkkioita korvata oikeusturvavakuutuksestasi, koska vakuutus ei ole ollut yhtäjaksoisesti voimassa talon ostopäivästä asian riitautumiseen saakka.