Mökki kesäkuntoon

Tervetuloa mökkikesä, olemme ikävöineet sinua! Lue, miten otat mökin käyttöön tyylillä ja vältät harmit.

Jos mökkisi on ollut talven tyhjillään, aloita kesäkausi rauhassa tutkiskellen. Tarkkaile talven jälkiä mökissä ja laita paikat kuntoon tärkeysjärjestyksessä. Mökki kannattaa herätellä lempeästi uuteen kevääseen.

Jos on aikaa vain kahteen

1. Huomio sähköön

Luovu vanhoista sähkölaitteista, jos ne oireilevat käytössä talven jälkeen. Jos sulakkeet palavat toistuvasti, anna sähkömiehen tutkia, mistä oikosulut johtuvat.

Vuosikymmeniä vanhan sähköverkon kantokyky ei välttämättä riitä, jos käytössä on niin etätyöpisteitä, älylaitteita kuin kodinkoneitakin.  

2. Tuokio paloturvallisuudelle

Onko takan ja saunan hormit nuohottu? Lain mukaan mökkien hormit pitää nuohota kolmen vuoden välein. Jos lämmität mökin takalla ja sauna lämpiää päivittäin, nuohous kannattaa tehdä jopa kerran vuodessa.  

Tarkista keväällä palo- ja häkävaroittimien toiminta ja vaihda niihin uudet paristot. Tarkista hätäpoistumistiet – jos ullakolla nukutaan, pääseekö sieltä hädän tullen nopeasti pois?

Hiiren kakat imuriin ja mökki siistiksi?

Hiiren kakkoja ei kannata lähteä imuroimaan, vaikka mieli tekisi. Kylässä on saattanut käydä hiiren sijasta metsämyyrä, joka voi levittää ihmiselle vaarallista myyräkuumetta.

Myyräkuume leviää metsämyyrän ulosteiden, erityisesti virtsapölyn kautta, ja virus selviää hengissä erityisen hyvin kylmissä tiloissa. Imuri levittää virtsapölyä ilmaan, joten papanat kannattaa siivota pois märällä rätillä. Käytä siivotessasi suojakäsineitä ja desinfioivaa puhdistusainetta.  

Miten pääsen hiiristä eroon?

Suomen luonto vilisee hiiriä ja myyriä, joten niiden poissa pitäminen mökistä voi olla haastavaa. Todennäköisesti parhaiten onnistut, jos teet mökistä mahdollisimman epäkiinnostavan pitkähäntäisille. Pidä ruoat hyvin pakattuina ja keittiö siistinä.

Hiiret pyrkivät sisätiloihin erityisesti syksyllä. Jos mökilläsi ei näy talven jälkeen hiiren jälkiä, saat ehkä olla rauhassa kesälläkin.

Suurin jyrsijöiden aiheuttama haitta mökeillä on sähköongelmat. Jyrsijät voivat aiheuttaa mökissä pahimmillaan oikosulun tai tulipalon, jos ne järsivät sähköjohtoja. Erityisen mielellään hiiret hakeutuvat lämpimään, esimerkiksi jääkaapin kompressorin lähelle, jossa ne saattavat tehdä tuhoa terävine hampaineen.

Lue lisää kodin ja mökin tutuimmista tuholaisista ja niiden häädöstä

Mökki lämpimäksi ilman savustusta

Hiljaa hyvä tulee, sanoo takka talven jälkeen. Savut eivät pöllähdä sisälle, kun laitat tulipesään vähän puita kerrallaan ja huolehdit, että hormi vetää riittävästi. Vedon pitäisi olla kohdillaan, kun jätät tulisijan tuhkaluukun mahdollisimman auki ja siivoat vanhat tuhkat tulipesästä ennen tulen sytyttämistä. 

Reippaampi lämmittäminen saattaa johtaa ns. ilmalukkoon, kun piipun seinämien kosteus siirtyy hormiin ja lähtee painumaan alaspäin. Savun tupruttamisen lisäksi liian nopea lämmittäminen saattaa rapauttaa hormia ja tehdä siihen halkeamia. Lisäksi hormin ylikuumeneminen voi aiheuttaa tulipaloriskin. 

Lue lisävinkkimme takan lämmitykseen talven jäljiltä

Tarkista myös nämä asiat mökillä keväällä:

  • Tuuleta mökki. Kosteus häviää nopeammin, kun tuuletat lämmityksen aikana. Jos ikkunat ja ovet ovat kiinni, kosteus ei pääse poistumaan sisätiloista.
  • Puhdista vesirännit lehdistä ja muista roskista.
  • Vilkaise katolle. Tarkista, että kattohuopa näyttää ehjältä ja tiiviiltä ja että peltikaton kiinnitykset tai tiilikaton tiilet eivät ole irronneet. Kurkista samalla, ettei savupiipun luo ole ilmestynyt talven aikana linnunpesää.
  • Sijaitseeko mökkisi tulva-alueella? Kevättulvat voivat yllättää rauhallisten tulvavuosienkin jälkeen. Lue ohjeemme tulvavalmisteluihin ja katso sijaitseeko mökkisi tulva-alueella.
  • Tarkista, ettei mökistä ole hävinnyt mitään. Jos mökissä on käynyt murtovarkaita, ota kuvia tapahtumapaikasta ennen kuin alat siivota jälkiä. 
  • Jos mökille tulee vesi, tarkasta, että vesiputket ovat kunnossa. Putkeen talvella jäätynyt vesi voi halkaista putken. Valuta vettä jonkin aikaa, kun kytket hanan ensimmäistä kertaa päälle. Katso, ettei liitoksista tihku vettä.
  • Jos käytät mökillä kaivovettä, tutkituta kaivon vedenlaatu muutaman vuoden välein.

mies katsoo puhelintaan

Nyt kävi köpelösti! Miten ilmoitan vahingosta?

Ifin mökkivakuutus kattaa esimerkiksi myrskyn aiheuttamia vahinkoja, varkauksia ja pesukoneen letkun rikkoutumisesta aiheutuneita vesivahinkoja. Katso tarkat tiedot oman mökkivakuutuksen kattavuudesta Omilta sivuilta ja ilmoita vahingosta vuorokauden ympäri. Pääset Omille sivuille helpoimmin If Mobiili -sovelluksella.     

Artikkelia varten on haastateltu Anticimexin talopalveluiden aluepäällikköä Riku Lehtosta. Julkaistu 30.3.2021.

Suosittelemme sinulle

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...