Takan lämmitys
Polta takkaa rauhassa, äläkä hötkyile. Pari hyvää perusvinkkiä mielessäsi pitämällä pidät huolen, että takka palaa turvallisesti eikä pölläytä taloa täyteen savua.
Polta takkaa rauhassa, äläkä hötkyile. Pari hyvää perusvinkkiä mielessäsi pitämällä pidät huolen, että takka palaa turvallisesti eikä pölläytä taloa täyteen savua.
Jos et ole lämmittänyt takkaa hetkeen, lämmitys kannattaa aloittaa lempeästi ja ajan kanssa. Jos edellisestä lämmityksestä on kulunut verrattain pitkään, hanki paikalle ammattilainen tarkastamaan tulisijan kunto ennen lämmityksen aloittamista.
Tauon jälkeen takka saattaa puhaltaa savut piipun sijasta sisälle, jos alat lämmittää tarkistettua ja toimintakuntoista tulisijaa heti reippain ottein. Takka saattaa aluksi vetää hyvin, mutta vähän ajan kuluttua hormin seinämissä oleva kosteus höyrystyy ja estää savun kulun hormissa. Tuloksena takka pölläyttää savut sisälle.
Haluatko pitää sähkölaskusi kurissa? Takka on erinomainen lisä kodin lämmitykseen, kunhan esivalmistelut on tehty kunnolla ja turvallisuuden pitää mielessä.
Varaava takka tai leivinuuni löytyy yllättävän monesta suomalaiskodista, ja niiden avulla voit tarvittaessa säästää sähkölaskussa, samalla kun pidät kodin mukavan lämpimänä. Käyttämällä takkaa lämmönlähteenä muiden lämmitysmuotojen käyttöä voi vähentää roimastikin, mikä puolestaan voi näkyä pienempänä sähkölaskuna.
Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa takan lämpöä kannattaa hyödyntää koko pakkaskauden ajan. Leivinuuni on todellinen kotien moniottelija, sillä lämmin leivinuuni lämmittää taloa, mutta on myös mainio paikka hauduttaa patoja, puuroja tai muuta ruokaa. Samalla sähköuunin ja siten sähkönkäyttöä voi vähentää.
Takassa leimuava tuli ei ole ainoa asia, joka voi altistaa kodin tai mökin tulipaloille. Myös takan lämmityksestä syntyvä kuuma tuhka voi pysyä polttavan kuumana ja olla paloriski väärin varastoituna. Katso alta lämpökameravideomme!