Vauvan tarvikkeet
Mitä vauva tarvitsee? Mitä kannattaa hankkia ennen syntymää ja mitä vasta myöhemmin? Lue vanhempien vinkit ja lista hyödyllisistä tarvikkeista sekä turhakkeista!
Vauva mullistaa saapuessaan vanhempiensa arjen lisäksi myös kodin varustuksen. Vastasyntynyt tarvitsee kaikenlaista erikoista, mitä aikuisten kodista ei normaalisti löydy. Kaupoissa on tarjolla monenlaisia apuvälineitä kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joihin vauvan kanssa voi ajautua, mutta tarvitseeko niitä kaikkia?
Anna muiden vanhempien auttaa sinua! Lue, mitä Ifissä työskentelevät vanhemmat suosittelevat ja mitkä vauvatarvikkeet ovat osoittautuneet elintärkeiksi. Ota talteen myös kätevä tarvikelista vauvalle!
Vauvatarvikkeet, jotka pelastivat vauvavuoden
Vähän yli vuoden ikäisen lapsen äiti Riina nimeää vauvavuoden ykköstuotteeksi sitterin. ”Jos vauva ei muualla viihtynyt niin siinä oli aina hyvä olla. Lapsi sitteriin ja itse pääsin käymään suihkussa, tekemään ruokaa ja siivoamaan.”
5- ja 3-vuotiaiden lasten isä Alex kertoo, että hän on käyttänyt elämänsä parhaat 30 euroa lapsille tarkoitettuun nenäimuriin. Flunssat voivat tosiaan todella vaikeuttaa vauvojen, ja vanhempien, nukkumista sekä syömistä. Nenäimurilla tukkoisen nenän saa helposti avattua.
Kaukalon telakka autossa ja kaukalon kiinnittämisen vaunujen runkoon mahdollistavat adapterit saavat kiitosta useilta ifläisiltä vanhemmilta. ”Adapterit säästivät aikaa, voimia ja selkää. Nopeilla kauppareissuilla pystyin laittamaan kaukalon suoraan autosta vaunujen runkoon kiinni, eikä tarvinnut herättää vauvaa ja siirtää vaunukoppaan”, Riina kommentoi.
Vaipanvaihtopuuhien hitit ja hudit
Vauvan kanssa elellessä yksi varma ajanviete on vaipanvaihto. Vessaan kannattaa hankkia joko erillinen hoitopöytä tai tehdä tasolle tilaa vaipanvaihtoalustalle. Pieniin vessoihin on saatavilla taittuvia pöytiä.
Vaipat on hyvä sijoittaa kätevästi käden ulottuville. Jos käytät kestovaippoja, kannattaa niiden säilyttäminen miettiä myös valmiiksi. Likaiset vaipat tulisi pitää avoimessa, ilmavassa astiassa, sillä suljetussa tilassa ne alkavat haista.
1,5-vuotiaan äiti Tiina kertoo hankkineensa käyttövaipoille suunnitellun roskiksen, mutta sen käyttö jäi pariin kuukauteen. Samanlainen kokemus oli myös kolmen lapsen vanhemmilla Ilkalla ja Monikalla. Kaikkien mielestä roskikseen tarvittavat erilliset sisäosat olivat kalliita ja sisälsivät lisäksi paljon turhaa muovia. ”Tavallinen poljinroskis toimii aivan hyvin, kunhan tyhjentää sen kerran tai pari päivässä”, Ilkka ja Monika vakuuttavat.
Oma kylpyamme on pitkäaikainen hankinta vauvalle. Henna kertoo 4-vuotiaan lapsensa kylpevän siinä edelleen. Ammeen vauvatuki sen sijaan jäi monilta vanhemmilta käyttämättä, vauvaa voikin pidellä vedessä turvallisesti myös käsin.
Moni ifläinen vanhempi kehottaa uusia vanhempia hankkimaan tarpeeksi erilaisia rättejä, joilla pyyhkiä pepun lisäksi kodista sekä vaatteista pian löytyviä puklutahroja. ”Kannattaa hankkia erilaiset pyyhkeet vessaan ja muualle kotiin, että ne erottaa toisistaan."
"Turvakaukalon käyttö olisi pitänyt opetella jo ennen vauvan tuloa. Oli aika koomista kun taksikuski ja vauvan isä ähelsivät turvavöiden kanssa synnärillä."
Satu, 10- ja 6-vuotiaiden lasten äiti
"Meillä oli muutama kuukausi ennen laskettua aikaa lastenhuone käytännössä asukasta vaille valmis. Ennen syntymää tuli mietittyä, onko kaikille tarvikkeille oikeasti käyttöä, varsinkin sillä hetkellä kun puoliso tuli lapsimessuilta kotiin ostettuaan 800 eurolla kaikenlaista pikkutavaraa."
Jooel, 2-kuukautisen vauvan isä
Osta vauvalle vain välttämättömät tavarat ennen syntymää
Riinan mukaan moni vauvalle etukäteen hankittu tuote jäi lopulta käyttämättä. ”Näin jälkiviisaana voisi sanoa, ettei olisi kannattanut hankkia kaikkea mahdollista vaan pitänyt hankkia vain välttämättömät.”
Riinan vauva ei suostunut syömään tuttia, joten nekin jäivät käyttämättä. Nyt jo 10- ja 6-vuotiaiden lasten äiti Satu puolestaan kertoo, että vauvalelut olivat turhia, koska vauvojen lempileluksi valikoitui tyhjä limsapullo.
Vanhempien mielipiteet eroavat jonkin verran erilaisten vauvan ”säilytyslaitteiden” suhteen. Esimerkiksi vauvapesä, kävelytuki ja Bumpo-tuoli ovat osan vanhemmista mielestä olleet hyödyllisiä ja toisilla ne on jäänyt kokonaan käyttämättä. Ne kannattaakin hankkia vasta lapsen syntymän jälkeen omassa arjessa syntyvien tarpeiden perusteella.
Vakuutitko jo vauvasi? Tutustu vauvavakuutukseen!
"Hankimme keskimmäiselle lapselle automaattikeinun koliikkiin. Keinu ostettiin käytettynä joltain netin kirpputorilta. Nopean avun toivossa nouto tehtiin vielä saman illan aikana noin klo 22. No, ei se toiminut toivotulla tavalla vaan perinteinen äidin ja isän sylissä tehty heijaaminen toimi paremmin. Kun myimme keinun eteenpäin, tultiin se taas noutamaan nopean avun toivossa noin klo 22 kotoamme. Huvitti hieman se tilanne, mutta oli helppo samaistua toisen perheen haluun tehdä nopeat kaupat ja noutaa koliikkikeinu saman tien, sillä toki sitä tekisi mitä vain, että saisi helpotettua vauvan oloa."
Ilkka ja Monika, 1,5-, 7-, ja 8-vuotiaiden lasten vanhemmat
Vauvan vaatteet - mitkä ovat parhaat vastasyntyneelle?
Vauvan vaatteita ei kannata hankkia mielettömiä määriä. Lapsi kasvaa ensimmäisinä kuukausinaan koko ajan ja niin hurjaa vauhtia, että joku vaatekoko voi sopia hänelle vain muutaman viikon.
Vauva ei myöskään ensimmäisinä kuukausina syö kiinteää ruokaa, joka voi lusikkatreeneineen osoittautua myöhemmin melko sottaiseksi puuhaksi, joten pienimpiä kokoja ei senkään vuoksi tarvita niin montaa kappaletta. "Kun kiinteiden syöminen sitten alkaa, kannattaa vauvalle hankkia kokovartaloessu," kehottaa Henna.
Riina oli hankkinut vauvalle etukäteen pikkuruisia paitoja. ”Eihän niillä mitään tehnyt. Paidoille tuli käyttöä vasta, kun lapsi lähti kävelemään. Siihen asti bodyt olivat aina käytössä.”
Kietaisubodyt olivat monien vanhempien mielestä helpoimpia pukea ihan pienelle vauvalle, sillä bodya ei tarvinnut vetää vauvan pään yli. ”Ihan vastasyntyneelle vauvalle vaatteet, jotka joustivat hyvin olivat mielestäni parhaita”, kommentoi Tiina.
”Vetoketjulliset yöpuvut ovat miljoona kertaa helpommat pukea vauvalle kuin napeilla olevat yöpuvut. Nappeja on vaikea laittaa kiinni jalkojaan ilmassa heiluttelevalle vauvalle”, vinkkaavat Ilkka ja Monika.
Hennakin kertoo, että napillisen yöpuvun käyttö jäi tasan yhteen kertaan, kun hän väsyneenä yritti aamuöisen vaipanvaihdon jälkeen saada nappeja kiinni siinä onnistumatta.
Mikä kelpaa toiselle vauvalle ei välttämättä kelpaa toiselle
Tietenkin tarvikkeiden käyttöön ja toimivuuteen vaikuttaa myös vauvojen yksilölliset tarpeet sekä piirteet. Toinen viihtyy kantorepussa ja toinen puolestaan nukkuu hyvin ainoastaan vaunuissa. Alexin esikoiselle tuttipullo kelpasi hyvin, mutta kuopusta tuttipullo ei kiinnostanut lainkaan ja hän siirtyikin suoraan nokkamukiin.
Kolmen lapsen vanhemmat Ilkka ja Monika kehuvat kantoreppua, joka jättää kädet vapaaksi muihin puuhiin. Varsinkin usean lapsen kanssa tärkeä ominaisuus. Tiinakin osti kantorepun, mutta se jäi käyttämättä, koska sitä ei saanut käytettyä yksin Tiinan miehen reissatessa paljon vauvavuonna.
Jenni-Katariinan nyt 1,5-vuotias lapsi kärsi vauvana refluksista ja viihtyi hyvin koliikkikeinussa, kun taas Jooel nimeää sen suurimmaksi turhakkeeksi. ”Laite on iso ja ruma, ei rauhoittanut ikinä vauvaa kovin hyvin ja lisäksi keinu vetelee jo nyt viimeisiään.”
Imetystyynyllä on monta käyttötapaa
Jos äiti imettää, voi sitäkin helpottaa monenlaisin tarvikkein. Satulle korvaamaton apu oli käsilaukkuun mahtuva rintapumppu, joka kulki äidin mukana ensimmäisissä menoissa ilman vauvaa.
Jenni-Katariinan vauva puolestaan ei voinut syödä rintaa, joten rintapumppu oli hänellä tavallista kovemmassa käytössä. ”Jos olisin tiennyt, olisin panostanut laadukkaaseen sähköiseen rintapumppuun heti alkuun. Ostamani meni heti rikki.”
Rintapumpun tärkeyttä komppaa myös 1,5-vuotiaan lapsen äiti Tiina ja kehuu lisäksi imetystyynyä alkukuukausien pelastukseksi. Jenni-Katariinan refluksia sairastavalle vauvalle imetystyyny oli muotoiltavuutensa ansiosta puolestaan oiva nukkumapaikka. Muutama äiti puolestaan kertoo käyttäneensä imetystyynyä jo raskausaikana omaa nukkuma-asentoa tukemassa.
Myös äidin viihtyvyyteen kannattaa panostaa, sillä imetysmaratonit voivat nimensä mukaisesti kestää tuntikausia. ”Paras hankintani imetystä silmällä pitäen oli Gilmoren tytöt -dvd-boksi. Jaksoin istua sohvalla pitkiä aikoja ihan vain sen voimalla", kommentoi Henna.
"Kannattaa tutustua erilaisten nettikirppisten valikoimaan, sillä siellä on hyvin paljon myynnissä vauvantarvikkeita laidasta laitaan. Ostamalla käytettynä joitakin tuotteita säästää paitsi rahaa mutta toimii samalla ekologisesti. Omat tarpeettomaksi jääneet vauvantarvikkeet voi vastaavasti myydä eteenpäin."
Ilkka ja Monika, 1,5-, 7- ja 8-vuotiaiden vanhemmat
"Nimeäisin vauva-ajan ykköstuotteeksi Whisbearin. Meillä nalle on auttanut hurjasti nukkumisessa ja rauhoittumisessa. Whisbearista kuuluva suhina jäljittää kohdun äänimaailmaa ja luo vauvalle turvallisuuden tunnetta näin. Jos lapsi alkaa itkemään tai ääntelemään esim. yöllä, alkaa nalle suhista heti, jolloin lapsi nukahtaa usein hyvin nopeasti uudelleen."
Jenni-Katariina, 1,5-vuotiaan lapsen äiti
Vauvavakuutus on tullut monella tarpeen
Vanhemmilla on paljon hyviä kokemuksia myös vauvavakuutuksesta.
Tiina kertoo lapselleen ilmestyneen vauvavuonna ihottumaa, jonka lääkäri myöhemmin totesi atooppiseksi ihottumaksi. ”Kaikki rasvat ja lääkärikäynnit on saatu vakuutuksesta”, hän iloitsee.
Jenni-Katariinan vauvalla oli refluksin lisäksi alle puolivuotiaana korvatulehduksia, joiden takia korvat lopulta putkitettiin. ”Saimme maksusitoumuksen leikkaukseen ja tämä kattoi myös muutaman kontrollikäynnin. Olin äärettömän tyytyväinen kun tilanne eteni nopeasti ilman, että täytyi miettiä pitääkö odottaa pitkään putkitukseen pääsyä tai miten maksu hoidetaan.”
Kolmen lapsen vanhemmat Ilkka ja Monika ovat kokeneet erityisesti etälääkärin käyttämisen suureksi helpotukseksi perheen arkeen.
"Vauva oli noin puolivuotias, kun käytimme häntä ensimmäistä kertaa lääkärissä, koska vauvan vatsa oli sekaisin. Saimme tuta olevamme todellisia untuvikkovanhempia, sillä lääkäri kiinnitti huomiota vauvalta löytyvään ihottumaan. Me vanhemmat noloina myönsimme, ettemme olleet sitä lainkaan huomanneet. Lopulta vauvalla diagnosoitiin parvorokko. Onneksi tuli käytettyä lääkärissä."
Henna, 4-vuotiaan lapsen äiti
Hanki ainakin nämä ennen vauvan syntymää:
- Hoitopöytä/vaipanvaihtoalusta
- Vaipat (pienin koko)
- Turvakaukalo, telakka (opettele käyttö!)
- Vaunut ja adapterit turvakaukalolle
- Rintapumppu ja imetystyyny (jos suunnittelet imettäväsi)
- Sitteri
- Koon 50 ja 56 vaatteita
- Kylpyamme
- Vauvavakuutus
Nämä ehdit hankkia myöhemminkin (jos koet tarpeelliseksi):
- Tutit
- Tuttipullot
- Vauvapesä
- Bumbo-tuoli
- Leikkimatto
- Mobile
- Lelut
- Itkuhälytin
- Kengät
- Kantoreppu
- Koliikkikeinu
Harkitse vielä:
- Vaipparoskis
- Kylpyammeen vauvatuki
Artikkeliin on haastateltu ifläisiä vanhempia, joilla on kattava kokemus vauvatarvikkeista.
Julkaistu 2.10.2019 ja päivitetty 21.5.2024.