Mitä kuolema maksaa?
Moni meistä ajattelee kuoleman hintaa vasta, kun läheinen on menehtynyt. Kokosimme sinulle tietoa, mitä kuolema maksaa ja miten voit varautua sen kustannuksiin.
Moni meistä ajattelee kuoleman hintaa vasta, kun läheinen on menehtynyt. Kokosimme sinulle tietoa, mitä kuolema maksaa ja miten voit varautua sen kustannuksiin.
Ifin asiakkuuspäällikkö Ilkka Manninen kehottaa perheitä ja pariskuntia keskustelemaan kuoleman aiheuttamista kuluista, silloin kun elämä on tässä ja nyt.
On kullanarvoista käyttää hetki ajastasi siihen, miten maksaa hautajaiset, perunkirjoitus ja perintövero, kun toinen kuolee. Asuntolaina tai vuokra ja arjen menot voivat sysätä toisen taloudellisiin ongelmiin, kun maksajana on kahden sijaan yksi.
Surun keskellä helpottaa, kun tietää, että näistä asioista on puhuttu ja toisen elämä turvattu taloudellisesti toisen kuollessa.
Kuolema tuo mukanaan useita kuluja, jotka voivat yllättää perheen ja läheiset. Näitä kuluja ovat muun muassa:
Nämä kulut voivat olla merkittäviä ja aiheuttaa taloudellista painetta, etenkin jos perheen tulot pienenevät läheisen kuoleman myötä.
Ohjenuorana voidaan sanoa, että hautajaiskulut arkkuhautauksella ja hautapaikan hoidolla maksaa noin 7 000 euroa ja uurnahautauksella vähän alle 3 000 euroa. Hautajaiset maksavat keskimäärin Suomessa 3 500 euroa.
Kohtuulliset hautajaiskulut voidaan vähentää kuolinpesän varoista, jolloin ne pienentävät verotettavan perinnön määrää. Jos kuolinpesässä ei ole varoja, hautajaisten hinta laskutetaan omaisilta. Jos kuolleella henkilöllä puolestaan on henkivakuutus, henkivakuutuskorvausta voidaan käyttää hautajaiskuluihin.
Perunkirjoitus on asiakirja, joka sisältää tiedot vainajan perillisistä, varoista ja veloista. Se on toimitettava Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoituksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin sen mukaan, kuka sen tekee ja kuinka kauan työ vie. Perunkirjoituksen voi tehdä hautaustoimisto tai lakimies.
Jos perit yli 20 000 euroa, sinun tulee maksaa perintöveroa. Jos oma perintöosuutesi jää alle 20 000 euron, sinun ei tarvitse maksaa perintöveroa. Perintöveroprosentti vaihtelee sen mukaan, kuinka suuresta perinnöstä on kyse. Verohallinnon mukaan vuonna 2023 perintöveroa määrättiin 103 174 tapauksessa ja se oli keskimäärin 10 002 euroa.
Jos perit esimerkiksi kesämökin etkä halua myydä sitä, tai jos myyminen kestää, sinun tulee kuitenkin maksaa perintövero. "Monelle voi tulla yllätyksenä, että perintövero erääntyy nopeasti", Manninen kertoo.
Jos kiinteää omaisuutta on paljon, perillisten voi olla vaikeaa selviytyä perintöveroista, jotka lankeavat maksettavaksi hyvinkin nopeasti. Tällöin omaisia voi helpottaa, jos vainajalla on ollut henkivakuutus, koska henkivakuutuskorvauksella voi esimerkiksi maksaa perintöverot, eikä perheen rakasta kesämökkiä, asuntoa tai venettä jouduta myymään pakon edessä.
Vainajan lähiomaiset eli aviopuoliso, lapset, lapsenlapset ja vanhemmat |
7–19 % |
---|---|
Muut sukulaiset ja perheen ulkopuoliset perinnönsaajat |
19–33 % |
Henkivakuutus voi helpottaa taloudellisia haasteita läheisen kuoleman jälkeen, sillä sen korvausta voi käyttää perintöverojen, perunkirjoituksen ja hautajaisten maksamiseen. Korvaussumma saadaan nopeasti käyttöön, mikä vähentää rahahuolia vaikeassa tilanteessa.
Suositeltavaa on valita vakuutussumma, joka kattaa talouden lainat, yhden vuoden bruttotulot ja 20 000 euroa per alaikäinen lapsi. Vakuutuksen hinta riippuu vakuutussummasta, vakuutuksenottajan iästä ja ammattiliiton jäsenyydestä, joka voi tuoda merkittäviä alennuksia.
Henkivakuutusta harkittaessa kannattaa miettiä tarkoin edunsaaja, joka voi olla aviopuoliso, avopuoliso tai alaikäiset lapset. Vakuutuksen korvaus on perintöveron alaista lähiomaisille ja pääomaverotulon alaista muille. Tutustu yleisimpiin kysymyksiin edunsaajasta.
Henkivakuutuksen edunsaajaa pohtiessa kannattaa huomioida myös henkivakuutuskorvauksen verotus. Aviopuolisolle henkivakuutuskorvauksen ja perinnön yhteismäärä on perintöverosta vapaa, kun summa jää alle 110 000 euron. Jos et ole naimisissa, verovapaus koskee vain avopuolisoa, jonka kanssa sinulla on yhteinen lapsi tai avopuolisoa, jonka kanssa olet ollut aiemmin naimisissa. Huomioithan, että avopuoliso tulee aina erikseen nimetä henkivakuutuksen edunsaajaksi.
Jos henkivakuutuksen edunsaajina ovat alaikäiset lapset, he saavat verovapaasti vähintään 60 000 euroa henkivakuutuskorvauksen ja perinnön yhteenlasketusta arvosta. Sen sijaan aikuiset lapset, lapsenlapset, vanhemmat ja isovanhemmat maksavat perintöveroa perintöverotaulukon mukaisesti henkivakuutuskorvauksesta. Muut henkivakuutuksen edunsaajat maksavat henkivakuutuskorvauksesta aina pääomatuloveroa. Henkivakuutuksen edunsaajia voi muuttaa niin kauan kuin vakuutuksenottaja on oikeustoimikelpoinen.