Toisille yrittäjyys on kutsumus, toiset päätyvät siihen sattumalta ja näkevät yrittämisen parhaana tapana toteuttaa itseään. Lue neuvomme yrittäjäksi ryhtymiseen!

Yrittäjäksi ryhtyminen

Yrittäjäksi ryhtyminen ei itsessään ole hankalaa, mutta yrittäjän tulee olla valmis oppimaan paljon uutta lyhyessä ajassa.

Yrittäjänä voi toimia joko täyspäiväisesti tai osa-aikaisesti päätoimen ohella.

Tässä muutamia yrittäjäksi ryhtymisen syitä:

  • Uusi liikeidea
  • Harrastus muuttuu ammatiksi
  • Hyvä tilaisuus, kuten yritysosto tai perheyrityksen jatkaminen

Koska suurin osa yrittäjistä perustaa toimintansa oman osaamisensa ja liikeideansa päälle, vaatii yrityksen perustaminen intohimoa, lujaa tahtoa ja paljon aikaa. Onneksi yrittäjä ei ole yksin, vaan apuja ja neuvoja on saatavilla.

Esimerkiksi uusyrityskeskuksissa aloittava yrittäjä saa maksutonta neuvontaa. Alta löydät kattavan muistilistan, jonka avulla pääset yrittämisen suunnittelussa eteenpäin.

Liikeidea

Liikeidea on yrityksen perustamisen ydin, eikä yrityksellä ole bisnestä ilman sitä.

Mieti tarkkaan mitä myyt tai valmistat. Onko se palvelu vai konkreettinen tuote? Tapahtuuko myyminen kivijalkaliikkeen tai kenties verkkokaupan kautta? Ketkä ostaisivat tätä tuotetta? Onko tuote kohdistettu tietylle asiakaskunnalle, esimerkiksi senioreille tai lapsiperheille?

Liikeidean suunnitteluun kannattaa varata aikaa ja olla valmiina muuttamaan sitä tarpeen tullen. Hyvä liikeidea on muutoskykyinen ja kestää ajan hampaan. Se kannattaa myös suojata.

Kannattavuus

Kun liikeidea on suunniteltu, ovat vuorossa kannattavuuslaskelmat ja hinnoittelu.

Kannattavuudessa on tärkeää laskea myös oma henkilökohtainen taloustilanteensa. Laske tarkkaan, mitä kuluja sinulle syntyy ja millaiset myynnit tarvitset yrityksen pyörittämiseen. Vertaa myös kilpailijoiden ja markkinoiden hinnoittelua ja tee sen jälkeen päätös.

Kun tiedät oman hinnoittelusi, voit myös laskea katteesi. Katteella tarkoitetaan voittoa, jonka saat myydystä tuotteesta tai palvelusta siihen menneiden kustannusten jälkeen.

Osaaminen

Kun tuote tai palvelu on hoidettu, on vuorossa peiliin katsominen. Oman osaamisesi kartoitus osoittaa vahvuutesi ja heikkoutesi, joiden kautta hahmotat yrityksen tarpeita.

Tiedätkö millaista osaamista yrityksesi vaatii? Löytyykö sinulta kaikki nämä tarvittavat taidot vai tuleeko sinun harkita ulkopuolisen apua? Mistä saat opetusta osaamisesi kartuttamiseen?

Yrittäjällä on monia keinoja ulkoistaa työtehtäviä sekä saada koulutusta. Esimerkiksi uusyrityskeskukset, oma tukiverkosto, yrittäjävalmennukset ja muut kurssit auttavat sinua ja yritystäsi kehittymään. Muista myös huolehtia omasta hyvinvoinnistasi, äläkä pakota itseäsi tekemään kaikkea. 

Yhtiömuoto

Kun olet miettinyt yllä olevia asioita, on aika harkita yhtiömuotoa eli yrittämisen mallia.

Yritätkö yksin vai kumppanin kanssa? Tietyillä toimialoilla on ilmoitusvelvollisuus toimintaa perustettaessa. Toiset taas ovat riippuvaisia luvista. Tarkistathan oman toimialasi mahdolliset luvat hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista.

Lue lisää eri yhtiömuodoista

Rahoitus

Tässä vaiheessa on aika tarkistaa, mistä mahdollinen rahoitus voisi tulla. Yritys ei tule tekemään voittoa välittömästi ja vakavaraisuuskin saavutetaan vasta tulevaisuudessa.

Rahoitusta tarvitaan yrityksen tuotannon pyörittämiseen, perushankintoihin sekä yrittäjän elämiseen.

Rahoituksen suunnittelussa on tärkeää miettiä, kuinka paljon rahaa tarvitaan, minkälaisen rahoitusrakenteen haluaa ja onko mahdollista saada vastikkeetonta rahoitusta (avustus, sponsorointi tms.)

Yrityksen tulee rahoituksen jälkeen tarkistaa oman velanmaksun prosessi, sekä budjetoida toimiaan se huomioiden. Muista myös, että yrityksen alkuvaiheessa voit hakea TE-toimistolta starttirahaa oman toimeentulosi turvaksi. Liittymällä yrittäjien työttömyyskassaan takaat itsellesi toimeentulon silloinkin, jos lopetat yritystoiminnan tai myyt osuutesi.

Yrityksen rahoitusmahdollisuuksia on useita:

  • Oma investointi 
  • Pankkilaina
  • Ulkopuolinen sijoitus (bisnesenkelit, pääomasijoittajat, läheiset, perhe)
  • Finnveran, Business Finlandin tai vastaavan tahon myöntämä rahoitus

Vakuutukset

Yrittäjän tulee huolehtia itse omista vakuutuksistaan niin työpaikalla kuin yksityiselämässään.

Jos et vielä ole tarkastanut vakuutustarvettasi, tee se tässä vaiheessa. Muista hankkia ainakin nämä vakuutukset:

Verotus ja kirjanpito

Vero- ja tiliasioiden hoito ovat äärimmäisen tärkeitä asioita tehdä oikein

Hanki itsellesi hyvä kirjanpitäjä, kenellä on kokemusta toimialastasi. Yrittäjä vastaa itse veroasioiden hoidosta, sekä niiden oikeellisuudesta. Muista keskustella kirjanpitäjän kanssa mm. alv-velvollisuudesta, kirjanpidosta sekä yrityksen talousasioiden ylläpidon käytännön asioista. Onnistunut kirjanpito auttaa yritystä menestymään ja pitää raha-asiat raiteillaan.

If tukemassa uutta yrittäjää

Yrittämisessä on monia asioita, jotka vaativat paljon aikaa, vaivaa ja nopeita päätöksiä. Kaikkeen olennaiseen ei ehdi panostamaan, joten anna meidän auttaa. Käytä vakuutuksiesi kartoituksessa aikaa ja keskustele kanssamme. Vahvan toimiala- ja riskienhallintaosaamisemme ansiosta räätälöimme sinulle ja yrityksellesi oikean ja kattavan turvan. Ota meihin tästä yhteyttä tai soita asiakaspalveluumme 010 19 15 00.

If Investointituki

Ifin asiakkaana sinulla on mahdollista hakea Investointitukea yrityksesi tapaturmien ennaltaehkäisyyn. Lue lisää Investointituesta.

Laitetaan yrityksesi vakuutukset kuntoon

Täytä yhteystietosi seuraavalla sivulla, jonka jälkeen vakuutusasiantuntijamme on sinuun yhteydessä. Asiantuntija käy kanssasi tarkemmin läpi yrityksesi toimintaa ja auttaa valitsemaan oikeanlaisen yritysvakuutuksen.