Ammatillinen kuntoutus

Sinulla voi olla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen, jos työkykysi on heikentynyt työtapaturman, ammattitaudin tai liikenneonnettomuuden vuoksi, tai on uhka, että työkykysi tulee heikentymään merkittävästi lähivuosien aikana.

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa paluu takaisin työelämään. Ammatillisen kuntoutuksen sisältö on aina yksilöllinen. Se voi sisältää erilaisia vaihtoehtoja työkokeilusta uudelleenkoulutukseen.

Toimi näin, niin pääsemme auttamaan sinua

Keskustele ammatillisen kuntoutuksen aloittamisesta sinua hoitavan lääkärin kanssa. Mikäli sinulla on voimassa oleva työsuhde, työterveyslääkäri antaa E-lausunnon työ- ja toimintakyvystäsi.

Kun olet saanut lausunnon, ota yhteyttä korvauspalveluumme. Katso aukioloajat. Jos taustalla on

Tai voit lähettää meille viestin Omien sivujen kautta.

Arvioimme oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen ja pyydämme tarvittaessa lisätietoja. Kun olemme selvittäneet oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen, olemme sinuun yhteydessä ja sovimme kuntoutuksesi etenemisestä.

Ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteitä voivat olla

  • Työkokeilu omaan tai korvaavaan soveltuvaan työhön.
  • Työhönvalmennus sisältäen lyhyen koulutuksen tai kurssituksen.
  • Uudelleenkoulutus soveltuvaan ammattiin.
  • Yritystoiminnan käynnistäminen tai jo olevassa olevan yritystoiminnan muuttaminen soveltuvaksi.
  • Työtä helpottavien apuvälineiden ja laitteiden hankinta.

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

Työvalmentaja avuksesi

Ammatillinen kuntoutus toteutetaan kuntoutussuunnitelman pohjalta. Voit saada apua suunnitelman tekemiseen ammatillisen kuntoutuksen palveluntuottajalta, työvalmentajalta. Ifin kuntoutusasiantuntija valitsee sinulle sopivan työvalmentajan, joka on apunasi ammatillisen kuntoutuksen suunnittelussa huomioiden työ- ja toimintakykysi rajoitteet.

Työpaikkakuntoutus - työkokeilu ja työhönvalmennus

Työkokeilulla tarkoitetaan työpaikalla toteutuvaa jaksoa, jossa selvitetään mahdollisuuksiasi suoriutua työtehtävistä vahingosta aiheutuneista rajoitteista huolimatta. Sen avulla voidaan myös laajemmin selvittää työn soveltuvuutta esimerkiksi oman motivaatiosi tai kiinnostuksesi näkökulmasta. Työkokeilu voidaan järjestää joko omalla tai kokonaan uudella työnantajalla.

Työkokeilun kestosta ja ajankohdasta sovitaan aina erikseen. Yleisimmin työkokeilu kestää 3 kuukautta, mutta sitä on mahdollista jatkaa perustelluista syistä vielä 1-3 kuukautta. Työaika on joustava. Voit aloittaa työskentelyn osa-aikaisesti ja lisätä työaikaa vähitellen työkokeilun edetessä. Mikäli tavoitteena on täysiaikainen työ työkokeilun jälkeen, suosittelemme tekemään täyttä työaikaa työkokeilun lopussa.

Työkokeilusta on hyvä sopia yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.

Työhönvalmennus

Työhönvalmennus on hyvä keino silloin, kun tavoitteena on siirtyä kokonaan uuteen työtehtävään ja perehtyminen tehtävään on pitkäkestoisempaa. Työhönvalmennukseen voi sisältyä jokin kurssi tai muu lyhyt koulutusjakso.

Teemme päätöksen työpaikkakuntoutuksesta ja solmimme siihen liittyvän sopimuksen työnantajan kanssa.

Huolehdimme työntekijän toimeentulosta työpaikkakuntoutuksen ajalta maksamalla työntekijälle ansionmenetyskorvausta tai kuntoutusrahaa. Lisäksi vakuutamme työntekijän työpaikkakuntoutuksen ajan lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella.

Kevennetty työhön paluu

Ammatillisen kuntoutuksen keinojen lisäksi työntekijän työhön paluuta voidaan keventää tukemalla osa-aikaista työskentelyä. Tällöin työnantaja maksaa palkan osa-aikatyön perusteella ja vakuutus korvaa työntekijälle ansionmenetyksen.

Suosittelemme työkykyneuvottelun järjestämistä yhdessä työterveyshuollon, työnantajan ja työntekijän kanssa työhön paluun mahdollisuuksien selvittämiseksi.

Lisätietoa ja ohjeita työkykyneuvotteluun

Työterveyslaitoksen oppimisohjelma työterveysneuvotteluun

Koulutus uuteen ammattiin

Koulutus uuteen ammattiin tulee kyseeseen silloin, kun et vahingosta aiheutuneiden rajoitteiden vuoksi voi jatkaa työhistoriaasi ja koulutustasi vastaavissa työtehtävissä, tai kun tarvitset päivitystä olemassa olevaan koulutukseesi työllistyäksesi vamman aiheuttamien rajoitteiden kannalta sopivaan työhön.

Uudelleenkoulutuksena voit saada tukea esimerkiksi erilaisiin kursseihin sekä perus- tai ammattitutkintoon, erityisammattitutkintoon tai ammattikorkeakoulututkintoon.. Opiskelusi voi olla päivä- tai monimuoto-opiskelua. Korvaamme myös oppisopimuskoulutusta.

Arvio koulutuksen korvaamisen tarpeellisuudesta tehdään aina tapauskohtaisesti.

Maksamme opintojen ajalta täyttä ansionmenetyskorvausta ja seuraamme opintojen etenemistä. Opintojen ohella tehtävästä ansiotyöstä tulee keskustella etukäteen kanssamme.

Yritystoiminnan tukeminen

Yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia voidaan tukea työkokeilulla, työhönvalmennuksella, koulutuksella ja yritystuella.

Yritystuella tuetaan oman yritystoiminnan käynnistämistä, olemassa olevan yritystoiminnan kehittämistä tai muokkaamista vahinkovammasta aiheutuneiden rajoitteiden kannalta soveltuvammaksi. Tukea voidaan myöntää joko avustuksena, lainana tai niiden yhdistelmänä.

Yleisenä edellytyksenä yritystuen myöntämiselle on, että pystyt todennäköisesti hankkimaan pääasiallisen elantosi tai ainakin merkittäviä vakuutuskorvausta pienentäviä ansioita yritystoiminnallasi. 

Ennen yritystuen myöntämistä tarvitsemme selvitykset yritystoiminnan kannattavuudesta. Tuen enimmäismäärään vaikuttavat yritystoiminnan laatu ja muut olosuhteet.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...