Med arbetsprövning avses en period på arbetsplatsen, där man utreder dina möjligheter att klara av arbetsuppgifterna trots begränsningarna till följd av skadan. Med hjälp av arbetsprövning kan man också mer omfattande kartlägga arbetets lämplighet exempelvis med tanke på din egen motivation och dina intressen. Arbetsprövningen kan ordnas antingen på den egna arbetsplatsen eller hos en helt ny arbetsgivare.
Arbetsprövningens längd och tidpunkt avtalas alltid separat. Arbetsprövningen pågår vanligen i 3 månader, men den kan av grundad anledning förlängas med ytterligare 1–3 månader. Arbetstiden är flexibel. Du kan börja arbeta på deltid och stegvis förlänga arbetstiden under arbetsprövningen. Om målet är att arbeta heltid efter arbetsprövningen, rekommenderar vi att du gör full arbetstid i slutet av arbetsprövningen.
Det lönar sig att avtala om arbetsprövningen i samråd med arbetsgivaren och företagshälsovården.
Arbetsträning
Arbetsträning är ett bra alternativ när målet är att övergå till helt nya arbetsuppgifter och det är fråga om mer långvarig inlärning i uppgifterna. Arbetsträningen kan omfatta en kurs eller någon annan kort utbildningsperiod.