Yrkesinriktad rehabilitering

Du kan ha rätt till yrkesinriktad rehabilitering, om din arbetsförmåga har försämrats till följd av ett arbetsolycksfall, en yrkessjukdom eller en trafikolycka, eller om din arbetsförmåga hotas att nedsättas betydligt under de närmaste åren.

Målet med yrkesinriktad rehabilitering är att möjliggöra återgången till arbetslivet. Den yrkesinriktade rehabiliteringen utformas alltid individuellt och kan omfatta olika alternativ från arbetsprövning till omskolning.

Gör så här, så kan vi hjälpa dig

Diskutera möjligheterna att inleda yrkesinriktad rehabilitering med den läkare som behandlar dig. Om du står i ett anställningsförhållande, ger företagsläkaren ett E-utlåtande om din arbets- och funktionsförmåga.

När du fått utlåtandet, kontakta vår ersättningstjänst. Se våra öppettider. Om arbetsoförmågan beror på

Du kan också skicka oss ett meddelande via Mina sidor.

Vi bedömer din rätt till yrkesinriktad rehabilitering och begär vid behov tilläggsinformation. När vi utrett din rätt till yrkesinriktad rehabilitering kontaktar vi dig för att komma överens om nästa steg i din rehabilitering.

Yrkesinriktad rehabilitering kan bestå av

  • Arbetsprövning i det egna eller ett lämpligt ersättande arbete.
  • Arbetsträning som omfattar en kort utbildning eller kurs.
  • Omskolning till ett lämpligt yrke.
  • Inledande av företagsverksamhet eller stöd för att lägga om företagsverksamheten.
  • Anskaffning av hjälpmedel och utrustning som underlättar arbetet.

Sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering

Arbetstränare till din hjälp

Den yrkesinriktade rehabiliteringen bygger alltid på en rehabiliteringsplan. Du kan få hjälp med att göra upp en plan av en serviceproducent inom yrkesinriktad rehabilitering, en arbetstränare. Ifs rehabiliteringsexpert väljer en lämplig arbetstränare som hjälper dig med att planera den yrkesinriktade rehabiliteringen med beaktande av begränsningarna i din arbets- och funktionsförmåga.

Arbetsplatsrehabilitering – arbetsprövning och arbetsträning

Med arbetsprövning avses en period på arbetsplatsen, där man utreder dina möjligheter att klara av arbetsuppgifterna trots begränsningarna till följd av skadan. Med hjälp av arbetsprövning kan man också mer omfattande kartlägga arbetets lämplighet exempelvis med tanke på din egen motivation och dina intressen. Arbetsprövningen kan ordnas antingen på den egna arbetsplatsen eller hos en helt ny arbetsgivare.

Arbetsprövningens längd och tidpunkt avtalas alltid separat. Arbetsprövningen pågår vanligen i 3 månader, men den kan av grundad anledning förlängas med ytterligare 1–3 månader. Arbetstiden är flexibel. Du kan börja arbeta på deltid och stegvis förlänga arbetstiden under arbetsprövningen. Om målet är att arbeta heltid efter arbetsprövningen, rekommenderar vi att du gör full arbetstid i slutet av arbetsprövningen.

Det lönar sig att avtala om arbetsprövningen i samråd med arbetsgivaren och företagshälsovården.

Arbetsträning

Arbetsträning är ett bra alternativ när målet är att övergå till helt nya arbetsuppgifter och det är fråga om mer långvarig inlärning i uppgifterna. Arbetsträningen kan omfatta en kurs eller någon annan kort utbildningsperiod.

Vi fattar beslut om arbetsplatsrehabilitering och ingår avtal om rehabiliteringen med arbetsgivaren.

Vi ansvarar för arbetstagarens försörjning under arbetsplatsrehabiliteringen och betalar till arbetstagaren ersättning för inkomstbortfall eller rehabiliteringspenning. Dessutom försäkrar vi arbetstagaren under rehabiliteringstiden med en lagstadgad olycksfallsförsäkring.

Återgång till arbetet med lättare krav

Utöver yrkesinriktad rehabilitering kan arbetstagarens återgång till arbetet också underlättas genom att stödja arbete på deltid. Då betalar arbetsgivaren lön för deltidsarbetet och försäkringen ersätter arbetstagaren för inkomstbortfallet.

Vi rekommenderar ett nätverksmöte tillsammans med företagshälsovården, arbetsgivaren och arbetstagaren för att utreda möjligheterna att återvända till arbetet.

Mer information och anvisningar för nätverksmöte

Arbetshälsoinstitutets inlärningsprogram för nätverksmöte

Utbildning till nytt yrke

Utbildning till nytt yrke blir aktuellt, om du på grund av de begränsningar som skadan medfört inte kan fortsätta i arbetsuppgifter som motsvarar din arbetshistoria och utbildning, eller när du behöver komplettera din utbildning för att få sysselsättning i ett arbete som är lämpligt med tanke på ditt hälsotillstånd.

Som omskolning kan du exempelvis få stöd för olika kurser samt för yrkesinriktad grundexamen eller yrkesexamen, specialyrkesexamen eller yrkeshögskoleexamen. Du kan studera på heltid eller genom flerformsstudier. Vi ersätter också läroavtalsutbildning.

Behovet att ersätta utbildningen bedöms alltid från fall till fall.

Vi betalar för studietiden full ersättning för inkomstbortfall och följer upp hur studierna framskrider. Om du tänker förvärvsarbeta vid sidan av studierna ska du diskutera saken med oss på förhand.

Stöd för företagsverksamhet

Om du är företagare eller planerar att inleda företagsverksamhet kan du få stöd i form av arbetsprövning, arbetsträning, utbildning och företagsstöd.

Företagsstöd beviljas för att inleda företagsverksamhet samt för att utveckla eller lägga om företagsverksamheten så att den är mer lämplig med tanke på de begränsningar som skadan efterlämnat. Stöd kan beviljas antingen i form av understöd, lån eller en kombination av dessa.

En allmän förutsättning för beviljande av företagsstöd är att du genom din företagsverksamhet sannolikt kan skaffa din huvudsakliga försörjning eller åtminstone betydande inkomster som minskar försäkringsersättningen.

Innan företagsstöd beviljas behöver vi en utredning av företagsverksamhetens lönsamhet. På stödets maximibelopp inverkar företagsverksamhetens karaktär och andra omständigheter.