Miten voimme suojata kotejamme äärimmäisiltä sademääriltä?

Ilmastonmuutoksen odotetaan aiheuttavan Pohjoismaissa entistä useammin äärimmäisiä sademääriä ja tulvia. Tällaiset sääilmiöt voivat aiheuttaa isoja vahinkoja asunnoissa. Näihin haasteisiin vastaamiseksi If on tutkinut yhteistyössä CICERO-tutkimusinstituutin (Center for International Climate Research) sekä IVL Svenska Miljöinstitutetin kanssa miten vaikuttavia erilaiset varautumistoimenpiteet ovat, kun halutaan suojata asuntoja äärimmäisiltä sademääriltä. Analyysi osoittaa, että takaiskuventtiili vähentää todennäköisimmin kustannuksia ja päästöjä.

Yhteiskuntien sopeuttaminen ilmastonmuutoksiin on Ifille erittäin tärkeä kysymys. Sääolojen aiheuttamista vahingoista aiheutuu isoja kustannuksia vakuutusyhtiöille, kodinomistajille, kunnille ja viranomaisille. Svensk Försäkring -järjestön mukaan kiinteistöihin tulvivan veden tai viemärijärjestelmän tukkeutumisen aiheuttamat vesivahingot ovat kalleimpia kodeissa sattuvia vahinkoja.

Konkreettisia toimenpiteitä ja neuvoja

Syyskuussa 2023 aloitettiin uusi tutkimusprojekti, jonka tarkoituksena on tunnistaa taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävimmät toimenpiteet, joilla asuntojen ilmastonmuutoksiin varautumista voi parantaa. Projektia on johtanut CICERO (Center for International Climate Research), joka on tehnyt yhteistyötä IVL Svenska Miljöinstitutetin kanssa. Rahoituksesta vastaavat If sekä Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (SIVL). Rahoituksen lisäksi If on antanut projektin käyttöön tietoja siitä, miten tulvien ja vesivuotojen aiheuttamat vahingot useimmiten tapahtuvat.   

Tavoitteena on tunnistaa konkreettisia mukautustoimia, jotka ovat yksityishenkilöiden ja taloyhtiöiden toteutettavissa, ja lisäksi kestäviä ympäristön kannalta.  

Tulvaveden peittämä puisto
Lue koko raportti täältä

Neljä eri varautumistoimenpidettä tutkimuksesta:

Ilmakuva omakotitaloalueelta
  • Takaiskuventtiilin asentaminen, jolla estetään viemäriveden pääsy sisätiloihin.
  • Kuivatusjärjestelmän aikainen vaihto veden sisääntunkeutumisen riskin vähentämiseksi.
  • Syöksytorvien kautta valuvan sadeveden johtaminen sadepuutarhaan painanteen kautta.
  • Syöksytorvien kautta valuvan sadeveden johtaminen hulevesikaivoon putkien kautta. 

Mitä tulokset kertovat?

Tutkijat suorittivat elinkaarianalyysejä (LCA) ja kustannus-hyötyanalyysejä (CBA), joiden perusteella on arvioitu kunkin toimenpiteen ilmastovaikutuksia ja taloudellisia vaikutuksia. Tulokset osoittavat, että toimenpiteet voivat olla hyvinkin tehokkaita, varsinkin niillä alueilla, joilla esiintyy toistuvasti äärimmäisiä sademääriä. 

Esimerkiksi takaiskuventtiili voi vähentää kiinteistön päästöjä merkittävästi, jos verrataan päästöihin, joita syntyisi kiinteistöille aiheutuneiden vaurioiden korjaamisesta. Muilla toimenpiteillä, kuten veden johtamisella sadepuutarhaan, saadaan suojaa sekä omalle että toisten kiinteistöille. Siksi on pohdittava, miten kiinteistönomistajia voidaan kannustaa toteuttamaan tällaisia ratkaisuja.  Tulokset vaihtelevat sen mukaan, miten usein vaurioita ilmenee. Tämän takia onkin tärkeää mukauttaa toimenpiteet paikallisten olosuhteiden ja riskitason mukaan.

– Analyysimme osoittavat, että takaiskuventtiili on toimenpiteistä se, joka todennäköisimmin vähentää sekä kustannuksia että päästöjä. Sadepuutarha on kestävä toimenpide, jolla voidaan ennaltaehkäistä vesivahinkoja.  Kun mukaan lasketaan arviot hiilidioksidin sitomisesta, sadepuutarhojen elinkaarianalyysin tulokset ovat vieläkin parempia. Samalla nähdään, että hulevesikaivot suoriutuvat heikommin, sillä ne ovat kalliimpia kuin sadepuutarhat ja aiheuttavat enemmän päästöjä. Uuteen kuivatusjärjestelmään tehtävien investointien aikaistaminen on kallista ja aiheuttaa paljon päästöjä. Siksi sitä ei voi pitää kovin kestävänä toimenpiteenä, sanoo Sofie Skjeflo, CICEROn vanhempi tutkija. 

Tutkimuksessa määritellään kestävät toimenpiteet siten, että ne eivät lisää kasvihuonekaasujen päästöjä elinkaarensa aikana verrattuna vahinkojen korjaamisesta aiheutuviin päästöihin. Samalla toimenpiteen tulee olla taloudellisesti kannattava. 

Asentaja asentamassa takaiskuventtiiliä
Kuva Philip Thörnistä

–  Pyrimme koko ajan kehittämään vahinkoja ennaltaehkäisevää työtämme voidaksemme tukea asiakkaitamme. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat vähentää vahinkoriskiä, sekä säästää kustannuksia ja vähentää ympäristövaikutuksia. Tutkimusprojektin tulokset antavat arvokasta tietoa kiinteistöjen sopeuttamiseksi ilmastonmuutoksiin.  Tutkimus auttaa meitä kehittämään vahingontorjuntaamme ja vahvistaa samalla yhteiskunnan vastustuskykyä, sanoo Ifin vastuullisuusjohtaja Philip Thörn. 

Kannustinten tarve investointien lisäämiseksi

CICEROn mukaan tutkimus osoittaa, että äärimmäisten sademäärien ja huleveden aiheuttamien vaurioiden ennaltaehkäisyä pitää lähestyä laajemmin kuin yksittäisten kiinteistöjen näkökulmasta.  

– Luontoon pohjautuvat ratkaisut, kuten sadepuutarhat voivat olla hyödyksi lähiympäristölle. Ne voivat vähentää veden saastumista, lisätä biologista monimuotoisuutta ja omata esteettistä arvoa. Tulokset korostavat kannustinten tarvetta kestävien ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisäämiseksi sekä kotitalouksissa että kunnissa, sanoo Sofie Skjeflo. 

Ifin rooli ilmastonmuutoksiin sopeutumisessa

If on tarjonnut projektin käyttöön tietoja todellisista vahinkotapahtumista, minkä ansiosta tulokset on voitu suhteuttaa toteutuneisiin kustannuksiin ja ilmastovaikutuksiin. Tutkimus on hyvä esimerkki Ifin aktiivisesta toiminnasta yhteiskunnan sopeuttamiseksi ilmastonmuutoksiin. Tunnistamalla tehokkaita toimenpiteitä ja levittämällä tietoa niistä voimme auttaa yhteiskuntaa suojautumaan suuremmilta riskeiltä, joita ilmastonmuutokset tuovat mukanaan. 

Ukkospilviä kattojen yllä
Haluatko lisää tietoa kotisi suojaamisesta äärimmäisiltä sääoloilta?