If edistää toimitusketjunsa vastuullisuutta ja kestävyyttä

Tiesitkö, että If on tarkastanut jo yli 4 000 palveluntoimittajaansa varmistaakseen niiden toimivan vastuullisesti ja kestävästi? Taustalla on laaja työ, jolla paitsi kartoitetaan riskejä, vahvistetaan yhteistyötä. Molempia tarvitaan vastuullisen toimitusketjun varmistamiseksi.  

– On todella inspiroivaa nähdä, miten työmme saa aikaan muutoksia. Tavoitteena on auttaa toimittajiamme parantamaan toimintaansa: vähentämään riskejä, mutta myös luomaan myönteisiä vaikutuksia toimintaympäristössään, sanoo Elvira Melin, Ifin Sustainability Officer.

Näin If toteuttaa due diligence -tarkastukset

Ifillä on yli 5 000 yhteistyökumppania ja palveluntoimittajaa Pohjoismaissa. Näistä noin 4 000 toimii vahinkojen käsittelyssä, ajoneuvojen ja kiinteistöjen korjauksissa sekä terveyspalveluissa. 

Digitaalinen työkalu käy automaattisesti läpi kaikki palveluntarjoajat eri tekijöiden, kuten sijainnin ja toimialan, perusteella. Työkalu tunnistaa myös ihmisoikeuksiin, työoloihin, ympäristöön ja korruptioon liittyviä potentiaalisia riskejä. Jos työkalu havaitsee, että palveluntoimittajaan liittyy korkea riski, If seuraa tilannetta itsearviointilomakkeilla ja toimenpidesuunnitelmilla varmistaakseen, että yhteistyö voi jatkua vastuullisella tavalla.  

– Menestyksemme on suurelta osin riippuvaista siitä, että tarkastusten tekemisen lisäksi annamme tukea palveluntoimittajillemme. Havaitsimme esimerkiksi, että eräällä toimittajallamme ei ollut säännöllisiä turvallisuusharjoituksia. Otimme asian puheeksi ja he ryhtyivät heti toimenpiteisiin, Elvira Melin toteaa.  

Vuosi 2024 – onnistumisia ja opittuja asioita

Vuonna 2024 If jatkoi vastuullisuustyönsä kehittämistä. Tarkastettujen palveluntoimittajien määrä on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa noin tuhannesta yli neljääntuhanteen. 

– On hienoa nähdä työmme tuottavan tulosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme valmiita. Olemme tunnistaneet kehityskohteita ja jatkamme vuoropuhelun vahvistamista yhteistyökumppaneidemme kanssa, Elvira Melin sanoo.  

Vuoden 2025 aikana järjestelmään lisätään vielä enemmän palveluntoimittajia. Myös integrointi Topdanmark-vakuutusyhtiön kanssa vie vastuullisuustyön uudelle tasolle.

Miksi toimitusketjun vastuullisuus on tärkeää?

Ifille on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että yhteistyömme eri kumppanien kanssa ei vaikuta kielteisesti ihmisiin tai ympäristöön. Vastuullisuus tarkoittaa myös liiketoimintahyötyjen luomista. Vahvat kumppanuudet voivat johtaa parempaan kriisinhallintaan sekä vähentää sanktioiden ja mainehaittojen riskiä.  

– Läpinäkyvyys ja yhteistyö ovat avainasemassa. Pyrimme auttamaan palveluntoimittajia kehittämään toimintaperiaatteitaan ja prosessejaan sen sijaan, että irtisanoisimme yhteistyösopimuksen. Siten voimme saada aikaan todellisia muutoksia, Elvira Melin sanoo.  

Tällaista toimintatapaa itse asiassa vaaditaan EU:ssa toimivilta isoilta yrityksiltä vuodesta 2027 lähtien, kun yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta annettu direktiivi (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) astuu voimaan. 

Henkilöitä kokouspöydän äärellä

Tiedonkulun parantaminen eri toimijoiden välillä on tärkeää, jotta voidaan erottaa, mitkä yritykset toimivat vastuullisesti ja mitkä eivät. Samalla palveluntoimittajille tulee paineita parantaa prosessejaan, toimintaperiaatteitaan ja kestävän kehityksen toimiaan, mikä voi johtaa suuriinkin muutoksiin erityisesti alueilla tai toimialoilla, jotka ovat muista jäljessä.  

Elvira Melin, Sustainability Officer:

”Työskentelen Ifissä kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvien kysymysten parissa. Minulla on ennestään kokemusta turvallisuudesta ja riskinhallinnasta sekä ilmasto- ja vastuullisuusasioista. Kiinnostuin Ifistä, koska vakuutusalalla on niin mielenkiintoinen rooli vihreässä siirtymässä – paitsi riskien analysoinnissa ja ehkäisyssä, myös vahinkojen korjaamisessa ja yhteiskunnan sopeutumisen edistämisessä kestävällä tavalla.” 

 

Kuva Elvira Melinistä