If Ruotsin Property Risk Management -johtaja Andreas Kräling kertoo, että vaikka PV-paneelit ovat vakaa askel eteenpäin kestävän kehityksen kannalta, niihin liittyy riskejä, jos niitä ei asenneta ja huolleta oikein.
– Monet näistä järjestelmistä ovat uusia, minkä takia niihin liittyy haasteita, usein paloturvallisuuden osalta. Riskejä voidaan vähentää käyttämällä palamattomia materiaaleja paneelien välissä ja kattorakenteissa, mutta se ei aina riitä. Oikeanlainen eristys on myös ratkaisevaa mahdollisten tulipalojen leviämisen ehkäisemiseksi, Andreas Kräling toteaa.
Muita riskejä:
- Palontorjuntahenkilöstön haasteet: Aurinkopaneelien takia ullakkotuuletus voi olla vaikeampaa tulipaloja sammutettaessa.
- Puutteelliset asennukset: Useissa tarkastuksissa on löydetty sähkövikoja, huonoja liitäntöjä, puutteellista maadoitusta ja vaurioituneita moduuleja.
- Yhteisten standardien puute: Standardien yhtenäistäminen on käynnissä, mutta se ei ole vielä valmis.
- Vanhentuvat järjestelmät: Vanhemmissa paneeleissa on todennäköisemmin mekaanisia ongelmia, mikä voi lisätä tulipalon riskiä.
- Kyberuhat: Älykodit ja teolliset aurinkoenergiajärjestelmät vaativat vankkaa tietoturvaa, jotta voidaan ehkäistä hakkerointia ja toimintahäiriöitä.
Andreas Kräling korostaa, että säännölliset tarkastukset ja ammattilaisten tekemät huoltotoimet ovat siksi erityisen tärkeitä.
– Huolto on erittäin tärkeää. Suosittelen lisäksi asentamaan sulkukytkimen hätätilanteita varten sekä tekemään säännöllisesti tutkimuksia lämpökameralla.