If tukemassa aurinkovoimaan pohjautuvaa tulevaisuutta

Kun Eurooppa kiirehtii kohti vihreämpää tulevaisuutta, aurinkoenergian merkitys kasvaa kokoajan. Siksi EU:n aurinkoenergiastrategiaan sisältyy vaatimuksia aurinkokennojen (PV-paneelien) asentamisesta uudisrakennuksiin ja huomioimisesta kunnostustöiden yhteydessä. Oikeanlaisilla suunnitelmilla ja ratkaisuilla voidaan varmistaa turvallinen ja kestävä siirtymä aurinkoenergian käyttöön. If on mukana tukemassa valoisampaa ja vihreämpää tulevaisuutta.   

Auringosta saadaan energiaa pääasiassa kahdella tavalla. PV-paneelit tuottavat sähköä auringon säteilystä, kun taas aurinkokeräimet hyödyntävät auringon lämpöä kierrättämällä nestettä esimerkiksi lämpöpumpusta tai uima-altaasta. 

Aurinkoenergiassa on selkeitä etuja, mutta sen kehitykseen liittyy myös uusia haasteita. If haluaa auttaa yrityksiä ja kotitalouksia välttämään näitä riskejä. Oikeanlaisilla suunnitelmilla ja ratkaisuilla voidaan varmistaa turvallinen ja kestävä siirtymä aurinkoenergian käyttöön. 

Kuva Andreas Krälingistä
If Ruotsin Property Risk Management -johtaja Andreas Kräling kertoo, että vaikka PV-paneelit ovat vakaa askel eteenpäin kestävän kehityksen kannalta, niihin liittyy riskejä, jos niitä ei asenneta ja huolleta oikein.

Miten lainsäädäntö vaikuttaa?

EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi sisältää vaiheittaisen suunnitelman PV-paneelien asentamisesta. Jäsenmaiden vastuulla on varmistaa, että aurinkoenergiaa käytetään, jos se on teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti mahdollista, seuraavasti: 

  • Kaikissa olemassa olevissa julkisissa rakennuksissa, joiden käytettävissä oleva lattiapinta-ala on yli:
    • 2 000 m² – viimeistään 31. joulukuuta 2027
    • 750 m² – viimeistään 31. joulukuuta 2028
    • 250 m² – viimeistään 31. joulukuuta 2030
  • Viimeistään 31. joulukuuta 2026 kaikissa uusissa julkisissa ja ei-asuinrakennuksissa, joiden käytettävissä oleva lattiapinta-ala on yli 250 m².
  • Viimeistään 31. joulukuuta 2029 kaikissa uusissa asuinrakennuksissa sekä uusilla katetuilla parkkipaikoilla, jotka ovat suorassa yhteydessä rakennuksiin. 

Näiden muutosten helpottamiseksi EU yksinkertaistaa lupaprosesseja, lisää aurinkopaneelien valmistuskapasiteettia ja investoi koulutuksiin. 

Aurinkoenergian asennuksen piilevät riskit

If Ruotsin Property Risk Management -johtaja Andreas Kräling kertoo, että vaikka PV-paneelit ovat vakaa askel eteenpäin kestävän kehityksen kannalta, niihin liittyy riskejä, jos niitä ei asenneta ja huolleta oikein.  

– Monet näistä järjestelmistä ovat uusia, minkä takia niihin liittyy haasteita, usein paloturvallisuuden osalta. Riskejä voidaan vähentää käyttämällä palamattomia materiaaleja paneelien välissä ja kattorakenteissa, mutta se ei aina riitä. Oikeanlainen eristys on myös ratkaisevaa mahdollisten tulipalojen leviämisen ehkäisemiseksi, Andreas Kräling toteaa.

Muita riskejä: 

  • Palontorjuntahenkilöstön haasteet: Aurinkopaneelien takia ullakkotuuletus voi olla vaikeampaa tulipaloja sammutettaessa. 
  • Puutteelliset asennukset: Useissa tarkastuksissa on löydetty sähkövikoja, huonoja liitäntöjä, puutteellista maadoitusta ja vaurioituneita moduuleja.
  • Yhteisten standardien puute: Standardien yhtenäistäminen on käynnissä, mutta se ei ole vielä valmis.
  • Vanhentuvat järjestelmät: Vanhemmissa paneeleissa on todennäköisemmin mekaanisia ongelmia, mikä voi lisätä tulipalon riskiä.
  • Kyberuhat: Älykodit ja teolliset aurinkoenergiajärjestelmät vaativat vankkaa tietoturvaa, jotta voidaan ehkäistä hakkerointia ja toimintahäiriöitä. 

Andreas Kräling korostaa, että säännölliset tarkastukset ja ammattilaisten tekemät huoltotoimet ovat siksi erityisen tärkeitä. 

– Huolto on erittäin tärkeää. Suosittelen lisäksi asentamaan sulkukytkimen hätätilanteita varten sekä tekemään säännöllisesti tutkimuksia lämpökameralla. 

Kuva Andreas Krälingistä

Aurinkoenergian tulevaisuus

Tietyt tekniikkaan sisältyvät riskit on muistettava, mutta aurinkoenergian tarjoamat mahdollisuudet ovat suurempia. Uudet rakennusmateriaalit, älykkäämmät ratkaisut ja koko ajan käynnissä oleva tutkimus johtavat turvallisempiin ja tehokkaampiin aurinkoenergiajärjestelmiin. Kehitys on todella nopeaa. 

If on mukana auttamassa kotitalouksia ja yrityksiä hyötymään tästä kehityksestä turvallisella tavalla. Olipa kyse paloturvallisuudesta, riskiarvioista tai innovatiivisista ratkaisuista, olemme mukana tukemassa valoisampaa ja vihreämpää tulevaisuutta. 

Kasveja auringossa