Näin lasket veneen vesille
Vilkaise käytännön vinkit veneen kevätkunnostukseen ja vesillelaskuun, niin veneilykauden avaus sujuu mutkitta. Laita myös venevakuutus ajoissa kuntoon.
Vilkaise käytännön vinkit veneen kevätkunnostukseen ja vesillelaskuun, niin veneilykauden avaus sujuu mutkitta. Laita myös venevakuutus ajoissa kuntoon.
Keskity veneen kevätkunnostuksessa asioihin, jotka on vaikea tai mahdoton tehdä sen jälkeen, kun vene on laskettu vesille. Vaikka osa huoltotöistä on mahdollista tehdä vesillelaskun jälkeenkin, käytännössä huoltotyöt siirtyvät helposti, kun veneilykausi on alkanut ja ulapat kutsuvat.
Kun kuljetat venettä trailerilla, tarkasta etukäteen trailerin kunto ja rengaspaineet. Selvitä autosi rekisteriotteesta autosi suurin sallittu perävaunumassa. Selvitä myös trailerin ja veneen yhteispaino.
Trailerin paino selviää trailerin rekisteriotteesta. Saatat joutua arvioimaan veneen ja moottorin painon itse esimerkiksi netistä löytyvän tiedon avulla, tai halutessasi voit kysyä painot valmistajilta.
Sidontaliinojen kesto kannattaa ylimitoittaa veneen kokonaispainoon nähden. Tarkista sidonnan kireys siinä vaiheessa, kun olet ajanut vähän matkaa.
Itse vesillelaskussa yleisimmät vakuutusyhtiön tietoon tulevat vahingot liittyvät usein inhimillisiin virheisiin.
Ifin venevakuutus korvaa myös vesillelaskussa syntyviä vahinkoja. Kannattaa siis laittaa vakuutus kuntoon mieluummin ennen vesillelaskua kuin sen jälkeen.
Ennen nostoköysien irrottamista, kannattaa katsoa moottoritilaan ja pilssiin, ettei sinne tule vettä. Joissakin veneissä saattaa olla vesivoideltuja läpivientejä, jotka vaativat ilmaamisen vesillelaskun yhteydessä. Se kannattaa tehdä ennen moottorin ensimmäistä käynnistystä.
Käynnistä moottori ja nosta pilssin sekä moottoritilan kansia. Tarkista, että letkut ja suodattimet eivät vuoda. Pidä venettä silmällä erityisesti ensimmäisen vuorokauden ja ensimmäisen ajomatkan aikana, jotta huomaat nopeasti alkavat ongelmat.
Varmista myös veneen vedenpoistojärjestelmän toiminta. Tarkista, että veneen automaattinen pilssipumppu toimii. Mikäli veneessä ei ole automaattista pilssipumppua, huolehdi muulla tarkoituksenmukaisella tavalla veden poistumisesta veneestä. Varmista myös avotilan tyhjennysjärjestelmän toiminta, jotta avotilaan kertyvä vesi pääsee poistumaan veneestä.
Useat puuveneet vaativat turvottamista vesillelaskun yhteydessä. Puuveneen moottoria ei kannata käynnistää turvottamisen aikana, koska tärinä löystyttää liitoksia. Turvottaminen kannattaa suorittaa matalassa rantavedessä. Pidä venettä silmällä turvotuksen aikana.
Veneilykauteen kannattaa valmistautua myös laittamalla veneen vakuutukset kuntoon. Ifin venevakuutus on kehitetty yhdessä veneilijöiden kanssa.
Se korvaa esimerkiksi vesillelaskussa syntyviä vahinkoja, vuotovahinkoja sekä veneilyvahinkoja tuulen nopeudesta riippumatta.
Omavastuusi varkaus- ja ilkivaltavahingoissa ja tulipaloissa on vain 100 euroa.