Varaudu sään vaihteluun, varmista veneen kiinnitys
Kun syksyiset puhurit lähestyvät, veneen kiinnittämiseen ja säännölliseen valvontaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Kun syksyiset puhurit lähestyvät, veneen kiinnittämiseen ja säännölliseen valvontaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Huonosti kiinnitetty vene voi kokea kovia, jos aallokko, nouseva vedenpinta tai kova tuuli pääsevät riepottelemaan venettä laituria tai muita veneitä päin.
Veneilykauden aikana kiinnitysköysien tarkastuksesta kannattaa tehdä säännöllinen rutiini. Erityisesti syksyllä köydet ja kiinnitys on hyvä tarkastaa viikoittain, vaikkei venettä käytettäisi. Myös omat solmuntekotaidot kannattaa pitää huippukunnossa. Paalusolmu, knaapisolmu ja siansorkka ovat yleisimmät veneen kiinnityssolmut, lisäksi joka veneilijän on hyvä osata myös ulkosorkka, jalussolmu ja kahdeksikko.
Veneen aikaisempi nosto voi myös olla aiheellista, jos vene ei ole aktiivisessa käytössä syksyn tullen. Tällöin vene on syysmyrskyiltä turvassa maan kamaralla.
Veneilykauden ollessa vielä käynnissä tarkista säännöllisesti, että vene on kunnossa ja että veneestä löytyvät veneen pakolliset varusteet.
Syksyisin lehdet tukkivat helposti veneen avotilan sadeveden tyhjennysreiät, jolloin sadevesi voi vaikuttaa veneen painopisteeseen ja veneen vajottua alkaa vuotamaan yllättävistäkin kohdista. Avotilan pohjakaivojen, runkoläpivientien ja pilssin kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin veneen ollessa vesillä. Mikäli veneeseen kertyy vettä, niin selvitä vuotokohta ja veden kertymisen syy välittömästi.
Tarkasta myös perämoottoriveneiden moottorikaivossa sijaitsevat läpivientikumit ja kaikki vesilinjan yläpuoliset läpiviennit ja niiden tiiveys, jotteivat ne vuoda. Pidä vene aina tyhjänä vedestä. Poista veneeseen kertynyt vesi ja varmista, että veneeseen mahdollisesti kertyvä vesi pääsee poistumaan. Tarkista myös, että veneen automaattinen pilssipumppu toimii tarkastamalla pilssipumpun, letkujen ja liittimien kunto sekä veneen akun varaustila säännöllisesti. Huonokuntoisen akun varaustila heikkenee erityisen nopeasti syksyn viileässä säässä.
Mikäli veneessä ei ole automaattista pilssipumppua, huolehdi muulla tarkoituksenmukaisella tavalla veden poistumisesta veneestä. Varmista myös avotilan tyhjennysjärjestelmän toiminta, jotta avotilaan kertyvä vesi pääsee poistumaan veneestä.
Lue myös vinkit veneen vesiltä nostoon ja syyshuoltoon liittyen.
Venevakuutuksesta on hyötyä, jos vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttavat harmaita hiuksia. Ifin laaja venevakuutus eli täyskasko korvaa esimerkiksi, jos vene kolhiintuu laituriin tai veneen sisään vuotaa vettä äkillisen ja ennalta arvaamattoman rikkoontumisen seurauksena.
Veneen täyskasko korvaa vahinkoja tuulen voimakkuudesta riippumatta.