Luteiden hävitys: tunnista lude ja toimi näin

Luteet eli lutikat yleistyvät aina kun matkustaminen lisääntyy. Lue, miten lude ja vakuutus istuvat yhteen, miten luteen tunnistaa ja miten toimia, jos kutsumattomia lutikkavieraita on löytänyt kotiisi.

Luteen tuntomerkit

Anticimex häätää ja tunnistaa luteita ammatikseen, ja tuntee lutikan tuntomerkit erinomaisesti. "Lude on siivetön ja litteä, aikuisena noin 5-8 mm pitkä ötökkä. Luteiden väritys vaihtelee niiden elinkaaren mukaan: nymfit ovat vaaleita, aikuiset yksilöt ruskeita. Aterioinnin jälkeen luteen takaruumis on tumma ja pitkulainen, mutta palaa normaaliin, vaaleampaan ja littanampaan muotoon" kertoo Juha Aro Anticimexiltä.

Luteiden tunnistamista hankaloittaa se, että niitä on vaikea löytää. Luteet elävät katseilta ja valolta piilossa, useimmiten vuoteen rakenteissa tai jalkalistojen takana.

"Joskus patjan saumoista tai muualta löytyy luteen kuori. Se on vaalea ja jää jälkeensä kun lutikka luo nahkansa jokaisen nymfivaiheen välissä", Aro summaa. "Nymfinä luteen koko ja väri vaihtelee, yleisesti ottaen lutikka tummenee vanhetessaan. Nymfi on aikuisen näköinen, mutta kooltaan pienempi", Aro jatkaa.

Myös luteen ulostejäljet on hyvä tunnistaa. Ne näyttävät pieniltä tummilta pisteiltä. Myös vuodevaatteissa saattaa näkyä pieniä veritahroja.

Luteiden puremat: miltä luteen purema näyttää iholla?

Lude ei periaatteessa pure vaan pistää uhriaan imeäkseen verta, kertoo Juha Aro Anticimexiltä, Luteet purevat ihmisuhrejaan useimmiten yöaikaan ja siksi jäljetkin ilmestyvät iholle useimmiten yön jälkeen.

Luteiden puremajäljet ovat useimmiten punaisia, kohonneita ja kutiavia paukamia. On myös tavallista, että ne ilmestyvät pinnallisten verisuonten läheisyyteen. Joillekin ihmisille puremat eivät kuitenkaan aiheuta jälkiä, kutinaa tai muita oireita, Aro muistuttaa. Siksi näkyvien puremien puute ei välttämättä tarkoita, etteikö kotona olisi luteita.

Luteet ja vakuutus: näin kotivakuutus voi auttaa ludetaistossa

Paras apu ludeongelmaan on ottaa apuun ammattitaitoinen ja osaava tuholaistorjuja heti jos epäilee kotoa löytyvän luteita. Kotikonsteilla luteista on erittäin hankalaa päästä eroon, ja ongelma voi jopa pahentua. Juha Aro Anticimexiltä kertoo, että lutikat sietävät nykyisin hyvin tavanomaisia kaupan torjunta-aineita, ja pahimmillaan luteiden myrkytys kotikonstein saa luteet vain siirtymään naapuriin.

Ammattilaistuholaistorjujilla on käytössään toimivimmat karkoituskeinot, torjuntaan käytetään mm. höyrytystä, huonekalujen suojausta, ansakuppeja ja piimaata.

Kotivakuutuksesta on apua ludetaistossa erityisesti silloin, jos olet vakuuttanut omakotitalosi Laaja- tai LaajaPlus-tasoisella kotivakuutuksella, johon kuuluu maksuton tuholaistorjunta. Matkavakuutuksesta voi olla apua silloin, jos luteet ovat kurja tuliainen matkalta. Matkatavaravakuutuksesta korvataan mukana olleiden matkatavaroiden puhdistus luteista. Korvaus on enintään 100 euroa matkustajaa kohti. 

Tarkista, sisältyykö kotivakuutukseesi tuholaistorjunta.

Ifillä on markkinoiden laajin kotivakuutus rakennuksille. Jos omakotitalosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella, olet oikeutettu maksuttomaan tuhoeläinten torjuntapalveluun, joka kattaa luteiden lisäksi myös muut talon kuokkavieraat kuten hiiret ja rotat.

Ifin yhteistyökumppani Anticimex neuvoo luteiden karkotuksessa ja tulee kotiisi hävittämään luteet. Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja huomaat kodissasi luteita, ota yhteys isännöitsijään.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...