Muuttajan velvollisuudet

Kun muutat vuokra-asunnosta joko uuteen vuokra-asuntoon tai omaan asuntoon, muista vuokralaisen velvollisuudet. Hoida homma tyylillä kotiin.

Vuokra-asunnon irtisanominen

Irtisanomisaika on yksi kuukausi huoneenvuokralain mukaan: "Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu."

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus on toimitettava vuokranantajalle "kirjallisesti" ja "todistettavasti", eli ilmoituksesta on aina saatava jonkinlainen kuittaus. Lain mukaan tekstiviesti-ilmoitus ei riitä. Sen sijaan sähköposti katsotaan viralliseksi ilmoitukseksi edellyttäen, että vastaanottajalta on saatu viestiin kuittaus.

Määräaikaisesta sopimuksesta on vaikea päästä eroon ennen aikojaan. Jos tällainen tarve tulee, lue tarkkaan huoneenvuokralain pykälät 51 ja 55.

Jos vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on kolme kuukautta alle vuoden kestäneessä sopimuksessa ja kuusi kuukautta yli vuoden kestäneessä sopimuksessa. Näistä ajoista ei ole lupa poiketa vuokralaisen vahingoksi, eduksi kyllä.

Vuokranantajan vakuutus korvaa riitatilanteita vuokranantajalle, mikäli vuokranantaja ja vuokralainen eivät pääse yhteisymmärrykseen esimerkiksi vuokrasuhteen purkamisesta. Vakuutus korvaa myös tilanteita, mikäli vuokralaisen kotivakuutus ei ole voimassa. 

Asunnosta poismuutto

Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Jos siis vuokrasopimus päättyy perjantaina, muuttopäivä on seuraava maanantai. Vuokrasopimuksessa voidaan myös sopia, että muuttopäivä on sama kuin vuokrasuhteen päättymispäivä.

Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet huoneistosta vuokranantajan käytettäväksi. Seuraavana päivänä huoneisto on luovutettava kokonaan vuokranantajan hallintaan.

Hanki kattava vakuutus vuokrakotiin

Tiesitkö, että Ifin kaikki kotivakuutukset ovat vuokranantajien hyväksymiä?

Lue, millainen kotivakuutus vuokra-asuntoon kannattaa valita

Vuokra-asunnon muuttosiivous

Muuttosiivous ja luovutettavan asunnon kunto ovat tyypillisiä tapauksia kuluttajariitalautakunnassa. Vuokranantaja haluaa käyttää vuokravakuutta siivous- tai korjauskuluihin, ja vuokralainen on sitä mieltä, että asunto on siivottu ja hyvässä kunnossa.

Asunnon siisteydeksi katsotaan niin sanottu tavanomainen kunto. Tarkista seuraavat asiat, ennen kuin luovutat asunnon: 

  • asunnon tulee olla tyhjä,
  • pinnat imuroitu ja pesty,
  • tahrat ja liat poistettu,
  • liesi putsattu,
  • jääkaappi sulatettu sekä
  • varastot ja kellarikomerot tyhjennetty.

Vuokranantaja ei voi olettaa, ettei vuosien asumisesta jää asuntoon minkäänlaisia jälkiä.

Jos vuokranantaja ei ole tyytyväinen loppusiivouksen laatuun, vuokralaiselle on annettava mahdollisuus siivota paremmin, ennen kuin vakuusrahoja käytetään siivousfirman palkkaamiseen. 

Muista muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos

Tee muuttoilmoitus osoitteessa muuttoilmoitus.fi, jonka kautta uusi osoitteesi välittyy Postille, maistraatille ja Väestörekisterikeskukseen.

Ilmoita muutostasi myös meille, sillä kotivakuutus ei siirry automaattisesti uuteen kotiin. Siirrä kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen kätevästi Omilla sivuilla. Jos muutat omakoti- tai paritaloon, siirrä kotivakuutus soittamalla asiakaspalveluumme. Muiden vakuutusten osalta sinun ei tarvitse tehdä mitään. 

Kun Ifin asiakkaana muutat huoneistotyyppisestä asunnosta toiseen (esim. kerros- tai rivitaloasunto), kotivakuutus on ilman eri sopimusta voimassa muuton aikana molemmissa osoitteissa. Käytännössä molempien osoitteiden vahinkoja korvataan samasta vakuutuksesta kolmen kuukauden ajan.

Omakotitaloon muutettaessa on vakuutusturva varmistettava erikseen myös muuton ajalta. Ole siis hyvissä ajoin ennen muuttoasi yhteydessä asiakaspalveluumme, kun muutat omakotitaloon varmistaaksesi oikean vakuutusturvan.

Tutustu muuttajan muistilistaan, mitä muuta muutossa on hyvä pitää mielessä. 

Jutun asiantuntijoina toimivat Suomen Vuokranantajien lakitiimi ja Ifin kotivakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä

Vakuuden palauttaminen

Jos vuokralainen ja vuokranantaja ovat lopputarkastuksessa yhtä mieltä siitä, että asunto on siisti ja kunnossa, vuokranantajan pitää palauttaa vakuus muutaman päivän kuluessa. Isoilla vuokranantajafirmoilla vakuuksien palauttaminen tosin kestää usein jonkin verran kauemmin.

Vakuutta ei saa käyttää ennakkoon, esimerkiksi kahden viimeisen kuukauden vuokrien maksuun.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä