Näin vältät sähköpalon kodissasi
Tiesitkö, että ladattava sähkölaite voi ylikuumentuessaan aiheuttaa sähköpalon? If testasi laitteiden ja niiden litiumioniakkujen syttymisherkkyyttä. Katso video ja lue ohjeet turvalliseen lataukseen.
Härpäkettä on jos jonkinlaista nykypäivänä – puhelimia, kannettavia tietokoneita, jopa robotti-imureita. Ladattavat sähkölaitteet ovat yleistyneet hurjaa vauhtia suomalaisten kodeissa. Laturi laitetaan seinään ja laitteen akku latautuu, joskus myös hivenen kuumentuen. Sillä välin on hyvin aikaa lenkittää koira, pestä tiskit tai jopa sulkea silmät hetkeksi. Kuulostaako tutulta?
Ladattavien sähkölaitteiden aiheuttamat palovahingot ovat myös lisääntyneet. Tällä hetkellä noin kuusi kymmenestä kodin tulipalosta johtuu jostain sähkölaitteesta. Ifin testiryhmä selvitti miten herkästi kännykät ja läppärit syttyvät kuumentuessaan. Katso video ja lue päähavainnot.
Näin nopeasti palo kehittyy
Katso video ja lue Ifin testiryhmän päähavainnot alta.
Testiryhmän päähavainnot
1. Akkupaloja voi olla kotikonstein hankala sammuttaa
Ammattilaiset yrittivät sammuttaa litiumioniakkujen aiheuttamia paloja sammutuspeitteellä, jauhesammuttimella, litiumsammuttimella ja vaahtosammuttimella. Lopulta palot onnistuttiin sammuttamaan vain litiumsammuttimella ja vaahtosammuttimella.
2. Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkkykaasua
Savusta vapautuva myrkkykaasu, vetyfluoridi, voi olla hengenvaarallista. Sähköpalon sammuttaminen ilman ammattilaisvarusteita on myrkkykaasun ja korkeiden lämpötilojen vuoksi erittäin haastavaa.
3. Palon sijainnilla on merkitystä
Pehmeät tekstiilit ja rapisevat aikakausilehdet ovat ylikuumentuneen laitteen vihollinen. Kun sähkölaite syttyy tuleen, sen akusta lähtee liikkeelle palavia heitteitä, jotka levittävät paloa entisestään. Jos lähistöllä on herkästi syttyvää materiaalia, palo voi levitä laajemmin ja nopeammin.
Testit toteutettiin yhteistyössä Suomen Sammutinpalvelun, Turun Ekotorin, Kaarinan vapaaehtoisen palokunnan ja If Turva-akatemian kanssa.
Lataa fiksusti
Katso videolta Ifin keräämät ohjeet turvalliseen lataukseen.
Näin lataat turvallisesti
- Älä jätä laturia turhaan ylitöihin. Valvo aina laitteesi latautumista ja irrota laturi pistorasiasta, kun akussa on tarpeeksi virtaa.
- Pyhitä makuuhuone lepoa varten ja lataa laitteitasi muualla. Jos palo syttyy nukkuessasi, sinulla on näin enemmän aikaa reagoida.
- Lataa siistillä, tasaisella pinnalla. Poista helposti syttyvä materiaali, kuten paperi ja vaatteet, laitteen läheltä.
- Käyttäytyykö sähkölaitteesi kummallisesti? Lopeta sen käyttö ja lataaminen. Vioittunut laite voi oireilla esimerkiksi kuumentumalla, akun pullistelulla, pistävällä hajulla, tai vuotamalla.
- Suosi aina luotettavan valmistajan tuotteita. Älä tilaa EU:n ulkopuolelta laitetta tai laturia, jonka valmistajaa et tunne.
Ei ole normaalia, että laturi kuumenee niin paljon, ettei sitä voi pitää kädessä.
Vaikka ajatuskin kärähtäneestä akusta voi säikäyttää, ei pelolle kannata antaa valtaa. Riittävällä varautumisella voit nauttia elämästä jatkossakin 100 prosentin tehoilla. Varaa palovaroitin kotisi jokaiseen makuuhuoneeseen sekä ulko-ovelle johtavalle reitille. Vaahtosammutin taas on huokea ja luotettava toveri palon alkuvaiheessa.
Toimi näin, jos sähköpalo syttyy
Akuista syttyneiden palojen sammuttaminen kotioloissa on erittäin hankalaa niiden poikkeuksellisen korkean lämpötilan ja myrkyllisen savun vuoksi. Lue tästä Pelastusopiston erikoistutkija Marko Hassisen vinkit, kuinka toimia palon syttyessä:
- Toimi heti, kun huomaat, että laite alkaa savuamaan. Jos laite on vielä latauksessa, irrota laturin verkkojohto.
- Pienen laitteen, kuten kännykän tai läppärin, alkavan palon voi yrittää alkusammuttaa itse vaahtosammuttimella tai litiumsammuttimella. Yritä alkusammutusta vain, jos pystyt tekemään sen usean metrin etäisyydeltä esimerkiksi ovenraosta menemättä huoneeseen, jossa palo on. Jauhesammutin tai sammutuspeite eivät sammuta akkupaloa.
- Palavasta akusta syntyvä savu on erittäin vaarallista. Jos haistat savun hajua, sulje heti ovet, poistu rakennuksesta ja soita 112.
- Älä edes yritä sammuttaa läppäriä suurempia laitteita itse. Se ei ole kotikonstein ja ilman suojavarusteita turvallista.
Lue lisää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja Pelastusopiston tekemästä litiumioniakkupalon sammutusmenetelmien tutkimuksesta.
Kotivakuutus tuo turvaa
Jos tulipalo varotoimenpiteistä huolimatta syttyy, kotivakuutus on tukenasi. Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat tulipalon aiheuttamia vahinkoja tavaroillesi ja kodillesi. Voit laskea hinnan kotivakuutuksellesi verkkokaupassamme tai tarkistaa nykyisen turvasi sisällön If Mobiilissa.
Vahingon sattuessa, tee vahinkoilmoitus ja me hoidamme loput.