Vauvan turvakaukalon valinta ja käyttö

Turvakaukalo suojaa vauvaa ensimmäisestä kotimatkasta noin yhdeksän kuukauden ikäiseksi. Lue, mitä kannattaa huomioida turvakaukaloa hankkiessa ja miten kaukaloa käytetään.

  1. Turvakaukalo telakalla vai ilman? Jos autoilet säännöllisesti, telakalla varustettu turvakaukalo on kätevä. Turvakaukalo kiinnitetään telakkaan, ja saat kaukalon telakasta nopeasti irti. Telakka vähentää väärinasentamisen vaaraa ja lisää turvakaukalon tukevuutta. Telakassa voi olla Isofix- tai turvavyökiinnitys. Jos autoilet harvemmin tai käytät useampaa autoa, sinulle kätevämpi on todennäköisesti kaukalo, jossa ei ole telakkaa.
  2. Sopiiko kaukalo autoosi kiinnityksensä puolesta? Isofix-kiinnitys on yleensä turvallinen, mutta se ei sovi kaikkiin autoihin. Auton ohjekirjasta ja yleensä myös takapenkin Isofix-merkinnöistä selviää, onko autossasi Isofix-järjestelmä. Jos kiinnität kaukalon turvavyöllä, varmista, että vyö ei ole kierteellä, se kulkee oikeasta kohdasta ja on kireällä.
  3. Onko turvakaukalo todettu testeissä toimivaksi ja turvalliseksi?  Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee olla lain mukaan E-hyväksyttyjä. Jos hankit turvaistuimen ulkomailta, tarkista, että turvaistuin täyttää ECE R44/04 tai ECE R129 -standardin vaatimukset. Lisäksi kannattaa vilkaista testejä, joissa istuinten turvallisuutta arvioidaan standardeja laajemmin. Kaukaloiden ja turvaistuinten turvallisuudessa on eroja. Tutustu Autoliiton turvaistuintestiin.
  4. Harkitsetko käytetyn turvakaukalon ostamista? Jos ostat käytetyn turvakaukalon, tarkasta, että se ei ole kolhiintunut eikä ole ollut kolarissa. Pyydä myyjältä turvakaukalon ohjeet sekä mallinumero. Jos mahdollista, tarkasta, että kaukaloa ei ole poistettu markkinoilta. Turvakaukalot ja -istuimet myös vanhenevat, joten selvitä maahantuojalta turvakaukalon enimmäiskäyttöikä. Kaukalon valmistusajankohta löytyy yleensä sen rungosta.

Missä asennossa vauva on turvakaukalossa?

Vauva makaa turvakaukalossa tukevasti koko pää suojattuna. Aivan pieni vauva mahtuu yleensä matkustamaan kaukalossa joko selällään tai piirun verran pystymmässä makuuasennossa. Löydät vauvalle sopivimman asennon kokeilemalla ja katsomalla turvakaukalon ohjeista.

Miten pikkuvauvan saa turvakaukaloon?

  1. laita vauva turvakaukaloon
  2. kiristä sitten valjaat
  3. kiinnitä lopuksi turvakaukalo autoon.

Harjoittele turvakaukalon käyttöä ennen vauvan syntymää. Turvakaukalon valjaiden käyttö voi tuntua aluksi yllättävän mutkikkaalta, ja pikkunyytin kanssa vaikeuskerroin takuulla kasvaa.

Laita valjaat löysälle ennen kuin asetat vauvan turvakaukaloon. Kiristä valjaat sopiviksi, kun vauva on kaukalossa hyvässä asennossa. Valjaiden pitää olla napakat, mutta ne eivät saa puristaa vauvaa.

Huolehdi siitä, että lapsella on sopivasti vaatetta päällä. Kaukalo on yllättävän lämmin matkustuspaikka. Liian paksu vaatekerros huonontaa valjaiden istuvuutta, jolloin valjaat eivät anna parasta mahdollista suojaa kolarin sattuessa.

Miten sijoitan turvakaukalon autoon?

Turvallisin paikka kaukalolle on auton takapenkillä siten, että vauva matkustaa selkä menosuuntaan. Lapsen suositellaan matkustavan selkä menosuuntaan 4 vuoden ikään asti. Suositus johtuu siitä, että lapsen niska on herkkä ja pää on painava, joten selkä menosuuntaan sijoitettu istuin tukee lapsen niskaa ja päätä parhaiten.

Milloin turvakaukalo on vauvalle liian pieni?

Voit käyttää turvakaukaloa lapsen syntymästä lähtien suunnilleen siihen saakka, kun lapsen päälaki yltää kaukalon selkänojan yläreunaan. Useimmat lapset kasvavat ulos turvakaukalostaan noin 9–12 kuukauden iässä.

Kaukaloilla on myös painorajat, jotka selviävät turvakaukalon ohjekirjasta. Älä kuitenkaan vaihda istuinta suurempaan liian aikaisin. Liian isossa turvaistuimessa istuinvyöt ja törmäyssuojat ovat pienelle lapselle väärässä kohdassa.

Lähteet: If, Liikenneturva

Vauvan vakuutukset kuntoon

  • Liikennevakuutus korvaa ihmisille kolareissa sattuvat vahingot.
  • Lapsivakuutus eli lapsen sairausvakuutus kattaa puolestaan lapsesi sairaudet ja tapaturmat.
  • Lapsivakuutus kannattaa ottaa jo ennen vauvan syntymää, jolloin saat vakuutuksen voimaan ilman rajoituksia. Lapsen aiemmat sairaudet voivat rajoittaa vakuutuksen laajuutta, jos otat vakuutuksen lapsen syntymän jälkeen. Raskausaikana otettu vakuutus korvaa myös vastasyntyneen vauvan sekä äidin pidempää sairaalahoitoa ja vauvan synnynnäisiä terveysongelmia.
  • Voit itse valita omavastuun, ja se vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana (vakuutuskauden pituus on vuosi).
  • Saat korvaukset tilillesi nopeasti, ja jos käytät suorakorvausta, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi.
  • Vakuutus on voimassa myös kaikessa urheilussa 12-vuotiaaksi asti, eikä lapsi tarvitse erillistä lisenssivakuutusta.