Miten koirasi kestää kylmää? Viisi vinkkiä talven varalle
Talvi tuo mukanaan kylmyyttä ja säähaasteita – myös koirillemme. Vastasimme viiteen yleiseen kysymykseen ja kokosimme vinkit, joilla voit tehdä uskollisen ystäväsi talvesta mukavamman.
Talvi tuo mukanaan kylmyyttä ja säähaasteita – myös koirillemme. Vastasimme viiteen yleiseen kysymykseen ja kokosimme vinkit, joilla voit tehdä uskollisen ystäväsi talvesta mukavamman.
Koiran pakkasen sietokyky riippuu koiran rodusta ja iästä. Nyrkkisääntö on, että mitä pienempi ja nuorempi koira on, sitä huonommin se sietää kylmyyttä. Varsinkin rodut, joilla ei ole aluskarvaa, palelevat helposti kovilla pakkasilla. Myös lyhytkarvaiset ja -raajaiset koirat paleltuvat muita helpommin.
Koiralle tulee helposti kylmä, jos se seisoskelee pitkiä aikoja pakkasessa. Ethän sen vuoksi jätä koiraasi yksin kaupan ulkopuolelle. Kylmettymisen lisäksi se voi pelätä ja pahimmillaan tulla varastetuksi. Koiraa ei myöskään kannata jättää pitkäksi aikaa autoon pakkasella, koska kylmällä ilmalla auto viilenee yllättävän nopeasti.
Jos sää on kylmänkostea, muistathan kuivata koiran turkin ja päästää koiran lämpimään lenkin jälkeen.
Yleensä koirat pärjäävät ilman vaatteita, mutta pakkasen sietokyky vaihtelee rodun ja koiran iän mukaan. Koiran talvitakki tai haalari voi olla tarpeellinen kylmästä kärsiville roduille pienestä chihuahuasta jättikokoiseen tanskandoggiin asti.
Valitse koirallesi heijastimella varustettu talvitakki, joka istuu hyvin ja suojaa kosteudelta. Hyvä talvitakki suojaa koiran vatsaa, selkää ja vähän jalkojakin. Koira tarvitsee tossuja vain harvoin, mutta jos koirasi on hyvin herkkä kylmälle tai sen tassut kärsivät terävästä hiekoituksesta, kannattaa tossujakin harkita.
Jos otat koiran mukaasi jäälle, pidä se kytkettynä. Jos koira juoksee lumettomalla ja liukkaalla jäällä hallitsemattomasti, se voi liukastua pahasti ja saada lihasrevähtymän, pahimmassa tapauksessa jopa nivelvamman.
Koiran tassut joutuvat talvella koville hiekoituksen, tiesuolan ja turkkiin tarttuvan lumen vuoksi. Poista tassuihin tarttunut lumi ja tarpeen vaatiessa pese sekä kuivaa tassut huolellisesti ulkoilun jälkeen. Jos koiran anturoiden välit jäävät kosteiksi, koira voi saada kosteusihottuman. Voit leikata turkkia anturoiden ympäriltä ja rasvata tassuja voiteella suojataksesi niitä kuivumiselta.
Tassuja voi myös rasvata ennen lenkkiä esimerkiksi vaseliinilla, joka suojaa koiran tassuja koko lenkin ajan. Muista pestä vaseliini tassuista kotiin palatessa.
Kyllä, kun maa on lumen peitossa, kynnet eivät kulu normaalisti, kuten asfaltilla. Pitkät kynnet voivat repeytyä ja katketa helpommin, mikä voi olla koiralle hyvin kivuliasta.
Jos koira nuolee lunta, ole tarkkana paikan suhteen. Tiesuola voi ärsyttää koiran mahaa ja suolistoa. Jos olet huono-onninen, lumen seassa voi olla auton jäähdytysnestettä, joka sisältää koirille vaarallista glykolia. Glykoli on makeaa, ja siksi se kiehtoo koiria. Ole erityisen tarkkana maassa näkyvien läikkien suhteen.
Glykolimyrkytyksen ensimmäiset oireet ovat kova jano, siitä johtuva virtsaamisen tarve, oksentelu ja huojuminen. Jos epäilet, että koirasi on saanut glykolia elimistöönsä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.
Tiesitkö, että koiravakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jos koirasi saa vaikka hengitystietulehduksen tai tassujen hoito vaatii käyntiä eläinlääkärillä? Maksat eläinlääkärikuluista ja lääkkeistä vain 35 prosenttia, ja If kuittaa kuluista loput. Näin saat korvauksen pienimmästäkin eläinlääkärikäynnistä.
Ifin asiakkaana voit tehdä vahinkoilmoituksen näppärästi Omilla sivuilla vuorokauden ympäri. Koiravakuutus korvaa myös etäeläinlääkärin käytön, kunhan kyseessä on vakuutuksesta korvattava vaiva.