Auton tuonti ulkomailta

Auto ulkomailta houkuttelee, sillä käytettyjen autojen markkinat ovat siellä laajemmat ja hinnat edullisempia. Auton osto ja tuonti ulkomailta vaatii perehtymistä, jotta voit minimoida riskit.

Kun suunnittelet auton omatoimista tuontia ulkomailta, hyödynnä asiantuntijamme vinkit. Jos taas harkitsemasi auto on jo tuotu Suomeen, saat tarjouksen vakuutuksesta verkkokaupastamme.

Katso autovakuutuksen hinta

Tuontiautolle vakuutus ennen Suomeen tuloa

Jos tuot auton omatoimisesti Ruotsista tai Saksasta, sinun kannattaa useimmissa tapauksissa hankkia suomalainen liikennevakuutus puhelimitse jo ennakkoon, kun lähdet tuomaan autoa Suomeen. Vakuutus on voimassa ajoneuvon ostohetkestä alkaen.

"Etuina suomalaisessa vakuutuksessa on, että vakuutus on varmasti kattava, ja asioiden hoitaminen vahingon sattuessa on helpompaa", neuvoo Ifin liiketoiminnan kehittäjä Juha Tyrväinen, jolla on myös henkilökohtaista kokemusta autojen tuonnista ulkomailta.

Autolle kannattaa ottaa Suomesta myös kaskovakuutus, jolloin ei tarvitse pohtia auton vakuutusasioita enää Suomeen tulon jälkeen. Ifin kaskovakuutus on voimassa myös muissa Euroopan maissa.

Suomen rajalle saavuttaessa ajoneuvolla on joka tapauksessa oltava joko kotimainen tai ulkomainen liikennevakuutus.

  • Käytännössä sinun kannattaa ottaa tuontiautolle liikenne- ja kaskovakuutus jo siinä vaiheessa, kun lähdet tuomaan autoa EU- tai ETA-maasta Suomea kohti, jolloin kasko turvaa autoasi jo kotimatkalla.
  • Jos haluat ottaa vakuutuksen tuontiautolle, jota ei ole vielä rekisteröity Suomessa, saat apua puhelimitse Ifin asiakaspalvelusta tai Omien sivujen kautta.

Mitä tietoja vakuutusta varten tarvitaan?

Kun teemme vakuutuksen etukäteen tuontiautolle, tarvitsemme sitä varten joko kopion ulkomaisesta rekisteriotteesta tai seuraavat ajoneuvon yksilöintitiedot:

  • merkki ja malli
  • sylinteritilavuus
  • teho kilowateissa
  • auton paino
  • käyttövoima
  • vuosittaiset ajokilometrit
  • käyttöönottovuosi
  • valmistenumero
  • korityyppi
  • tieto siitä, onko kuljettaja alle 24-vuotias.

Tarvitaanko myös ulkomainen vakuutus?

Jos ulkomailta ostetussa autossasi on lähtömaan lainsäädännön mukaan myönnetyt ja voimassa olevat rekisterikilvet, pääsääntöisesti sillä on myös lähtömaan vakuutusyhtiön myöntämä liikennevakuutus.

Esimerkiksi Saksassa myynnissä oleva ajoneuvo on kuitenkin usein poistettu rekisteristä, sillä rekisterikilvet ovat henkilökohtaiset. Jotta ajoneuvon voi tuoda ajamalla Suomeen, sille on haettava väliaikaiset lähtömaan kilvet ja saksalainen liikennevakuutus.

Kun ostat autoa, varmista, että vakuutus on voimassa sen ajan, kun käytät autoa Suomessa väliaikaisesti ilman autoveroa. Kannattaa myös huomioida, että ulkomaisen vakuutusyhtiön myöntämä liikennevakuutus ei yleensä ole yhtä kattava kuin Suomen lakisääteinen liikennevakuutus.

Tarvitaanko käyttöönottoilmoitus?

Sinun tulee tehdä autolle käyttöönottoilmoitus, jos ajat autolla Suomessa heti maahantuonnin jälkeen, eli ennen kuin olet rekisteröinyt auton Suomessa.

Saat automaattisen vahvistuksen voimassa olevasta käyttöönottoilmoituksesta sähköpostiisi. Pidä vahvistus autossa joko tulostettuna tai sähköisessä muodossa.

Jos ajoneuvoa ei käytetä Suomessa ennen rekisteröintiä, tai se siirretään Suomeen esimerkiksi trailerilla, sinun ei tarvitse tehdä käyttöönottoilmoitusta.

Miten hoituvat verotus ja rekisteröinti?

Suomeen tultaessa ajoneuvo tulisi olla rekisteröity toisessa Eta-massa, tai sinun tulee hankkia Traficomin kautta suomalainen siirtolupa. Siirtolupaan liittyy joko normaali liikennevakuutus tai erityinen siirtovakuutus.

Sinun tulee tehdä autoveroilmoitus ja toimittaa sen liitteet viiden päivän sisällä käyttöönottoilmoituksesta. Maksa autovero 40 vuorokauden kuluessa siitä, kun olet saanut autoverotuspäätöksen.

Jotta voit rekisteröidä auton, autovero pitää olla maksettu ja auton rekisteröintikatsastus pitää olla hyväksytty.

Suomeen tuotu auto pitää rekisteröidä katsastustoimipaikalla, toisin sanoen et voi rekisteröidä ulkomailta ostettua autoa sähköisesti. Lopuksi muista ilmoittaa auton rekisteritunnus vakuutusyhtiöön.

Vakuutus tuontiautolle, jota ei ole vielä rekisteröity Suomessa? Saat apua Ifin asiakaspalvelusta.

Auton tuonti Ruotsista

Helpoin tapa saada Ruotsista ostettu auto Suomeen on siirrättää auto Ruotsissa laivasatamaan. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä ruotsalaista tilapäisrekisteröintiä tai poistattaa autoa ruotsalaisesta ajoneuvorekisteristä ulkomaille vientiä varten.

"Ruotsissa ostettu auto siirtyy satamaan vaivattomimmin, jos auton myyjä ajaa sen laivarantaan. Auton siirrosta syntyvät kustannukset kannattaakin sopia osaksi kauppahintaa", Tyrväinen neuvoo.

Jos myyjälle sopii, voi auton ajaa ostopaikasta laivarantaan myös itse. Käytännössä laivarantaan siirron aikana autossa on oltava ruotsalaiset rekisterikilvet ja myyjän vakuutus vielä voimassa tai suomalainen liikennevakuutus.

Kun auto on saatu satamaan, myyjä voi tehdä liikennekäytöstäpoiston (avställning) Transportstyrelsenin verkkosivuilla. Transportstyrelsen on Ruotsissa vastaava viranomainen kuin Suomessa Traficom.

Auton voi siirtää satamaan myös autonkuljetustrailerilla, jonka voit vuokrata Ruotsissa huoltoasemalta tai vuokraamosta. Tällöin voit jättää Ruotsin rekisterikilvet jo ostopaikassa myyjälle.

Jos ostat auton Ruotsissa autoliikkeestä, kuluttajansuojamääräykset ovat voimassa, ja mikäli auto maksaa yli 30 000 kruunua, autokauppiaalla pitää olla autosta tuoteseloste (varudeklaration, begagnad bil).

Myös Ruotsista autoa hankkiessa auton tietoihin ja kuntoon kannattaa perehtyä huolella etukäteen, kun auton hankkii yksityiseltä myyjältä. Selvitä ainakin seuraavat ajoneuvon tiedot ennen sen hankintaa.

Auton siirto tilapäisrekisteröinnillä

Toinen, haastavampi vaihtoehto siirtää auto Ruotsista on tehdä tilapäisrekisteröinti (avregistrering genom tillfällig registrering).

Tilapäisrekisteröinnissä auton myyjä tekee ilmoituksen ajoneuvon rekisteristä poistamisesta, ja ostaja tekee samaan aikaan hakemuksen tilapäisrekisteröinnistä.

Jos päädyt tilapäisrekisteröintiin, ota huomioon, että ulkomaalaisen auton ostajan pitää ilmoittaa jokin ruotsalainen osoite, johon Transportstyrelsen lähettää vientirekisterikilvet. Prosessiin on varattava useampia päiviä, jopa viikko.

Lue lisää auton tilapäisrekisteröinnistä Ruotsissa

Auton siirto rekisteristä poistamalla

Kolmas vaihtoehto on poistaa auto Ruotsin ajoneuvorekisteristä ulkomaille vientiä varten (avregistrering genom export). Tällöin myyjän lähettää Transportstyrelsenille seuraavat asiapaperit ja kilvet:

  1. ilmoitus rekisteristä poistosta vientitarkoitusta varten (tehdään ajoneuvon rekisteröintitodistuksen II-osaan tai ilmoituslomakkeella)
  2. ajoneuvon molemmat rekisterikilvet (yksi kilpi riittää, jos ajoneuvossa, kuten moottoripyörässä, on vain yksi kilpi)
  3. todistus siitä, että ajoneuvo on viety pois Ruotsista, esimerkiksi kopio ostajan kotimaan tullin antamasta asiakirjasta, josta selvästi ilmenee, että ajoneuvosta on tehty tulliselvitys.

Auton myyjä on vastuussa siitä, että edellä mainitut todisteet lähetetään Transportstyrelsenille. Myyjällä säilyy ajoneuvoveron maksuvelvollisuus sekä liikennevakuutusvelvollisuus siihen asti, kunnes ajoneuvo on poistettu ruotsalaisrekisteristä. 

Myyjän omistusoikeus ja ajoneuvon valmistenumero

Voit tarkastaa tietojen paikkansapitävyyden auton rekisteritunnuksen tai valmistenumeron perusteella Transportstyrelseniltä (vastaava kuin Suomen Traficom). Varmista myös, ettei autoliike tai auton myyjä ole mustalla listalla.

Autolla ajetut todelliset ajokilometrit

Mittarilukemat saattavat olla väärennetyt, mikä voi olla vaikeaa tarkistaa itse.

Ruotsissa on tarjolla palveluja, kuten Carfax, joiden avulla voit selvittää auton taustoja: mittarilukemahistoriaa, katsastustietoja, omistajan vaihdokset ja esimerkiksi onko auto varastettu.

Tarvittaessa voit käyttää auton myös Autotohtoria vastaavalla toimijalla, joka tekee autojen kuntotarkastuksia usealla eri paikkakunnalla. Ruotsissa toimii myös Dekra, jolla on lukuisia katsastuspisteitä eri puolilla maata.

Vaatimuksenmukaisuus Suomessa ja CO2-päästöt

Ajoneuvon vaatimuksenmukaisuudessa on kyse EY-tyyppihyväksynnän ja pakollisten varusteiden tarkistamisesta.

CO2-päästötieto on tärkeä, koska sen mukaan pääsääntöisesti määräytyy auton veroprosentti. Selvitys CO2-päästötiedosta voi olla Eta-valtiossa annettu rekisteröintitodistus, jossa on tiedot ajoneuvon EY-tyyppihyväksynnästä sekä variantti- ja versionumerot tai vaatimuksenmukaisuustodistus (ns. CoC-todistus).

Auton tuonti Saksasta

Saksa on monelle auton ostajalle sopiva kohde runsaan tarjonnan ja täsmällisten asiapapereidensa ansiosta. Lukuisilta nettisivuilta löytyy laaja valikoima käytettyjä autoja, minkä lisäksi eri automerkeillä on usein kattava tarjonta oman merkkinsä käytetyistä autoista.

Saksan suureen markkinaan mahtuu kuitenkin monenlaisia kauppiaita.

"Saksassa yleisimpiä ongelmia ovat virheellisten tietojen antaminen autosta, vahinkojen vähätteleminen ja matkamittarilukemien väärennökset", Tyrväinen kertoo.

Matkamittarien manipulointi on Saksassa laitonta, mutta siitä huolimatta mittarilukemien väärennöspalveluita tarjotaan yleisesti. Mittarimuutosten huomaaminen ilman ulkopuolista apua voi olla haasteellista, mutta alkuun pääsee, kun tutkit huolellisesti auton asiapaperit ja etsii niistä ristiriitaisuuksia.

Lisäksi voi olla kannattavaa tarkastuttaa auto asiantuntevalla testiasemalla (esimerkiksi Dekra, ADAC tai TÜV).

Ajomäärän tutkimiseen kannattaa panostaa myös siitä syystä, että jos auton ajokilometrit huomataan manipuloiduksi esim. lunastustilanteessa, auton käypä arvo määritetään todellisen ajomäärän mukaisesti. Tällöin mittarin peukaloinnista voi muodostua sinulle kallis yllätys.

Saksassa matkamittarilukemien väärennökset ovat yleisiä.

Auton rekisteröinti helpoin jättää autoliikkeelle

Saksassa myynnissä olevat ajoneuvot ovat pääsääntöisesti rekisteröimättömiä. Yksityishenkilöiden autot voivat olla myyntihetkellä vielä kilvissä, mutta myyjä poistaa ajoneuvon rekisteristä ennen luovutusta.

Saksasta ostettuun autoon, joka viedään pois maasta muualla rekisteröitäväksi, on pääsääntöisesti hankittava vientikilvet (Ausfuhrkennzeichen, Zollkennzeichen, Exportkennzeichen). Kilvet tunnistaa punaisesta palkista kilven oikeassa reunassa.

Saksa on byrokraattinen maa ajoneuvojen rekisteröinnin suhteen, ja erityisesti koronaepidemian aikaan monet kilpiä myöntävät viranomaiset rajoittivat konttoreiden aukioloaikoja.

Usein autoliikkeet hoitavat kuitenkin vientirekisteröinnin asiakkaan puolesta, ainakin pientä lisäkorvausta vastaan. Jos saat rekisteröinnin sisältymään kauppaan tai neuvoteltua rekisteröinnin alle 200 euroon, kannattaa antaa liikkeen hoitaa auton rekisteröinti puolestasi – näin säästät aikaa ja vaivaa.

Nämä asiapaperit tarvitset Saksassa

  1. Henkilöllisyystodistus tai passi.
  2. Rekisteröintitodistus, osat I ja II (Zulassungsbescheinigung, Teil I/II, ennen 1.10.2005 rekisteröidyissä autoissa Zulassungsschein ja Fahrzeugbrief).
  3. Sähköinen todistus saksalaisesta liikennevakuutuksesta, eVB-numero tai liikennevakuutus suomalaisesta vakuutusyhtiöstä.
  4. Katsastustodistus (TÜV-Protokoll tai Hauptuntersuchungsprotokoll). Ota myös huomioon, että vientikilpiä hakiessa katsastuksen tulee olla voimassa.
  5. Todistus rekisteristä poistamisesta (Ausserbetriebsetzung), jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä.
  6. Kotipaikkatodistus omasta maistraatistasi. Tätä kaikki viranomaiset eivät vaadi, mutta se saattaa olla hyvä mukana, koska suomalaisesta passista puuttuvat osoitetiedot.
  7. Jos ostat auton yrityksen nimiin, tarvitset kaupparekisteriotteen saksaksi.

Vientikilpien saamiseksi sinun on maksettava Saksan ajoneuvovero (Kraftfahrzeugsteuer) joko suoraan verotoimistoon tai pankin kautta. Huomaa, että et voi maksaa Saksan ajoneuvoveroa verkkopankissa. 

Katso myös nämä autoiluaiheet