Mitä jos ostaisit yrityksen?

Lue vinkkimme hyvään yrityskauppaan!

Yrityksen ostaminen

Haluatko yrittäjäksi, mutta kaiken aloittaminen aivan alusta ei innosta?

Aina ei tarvitse perustaa uutta yritystä. Yrityskauppa voi olla hyvä vaihtoehto toiminnan nopealle aloittamiselle. Yrityksen ostossa on kuitenkin monia seikkoja, joita täytyy ottaa huomioon. Lue vinkkimme onnistuneeseen yrityskauppaan.

Mikä on yrityskauppa?

Yrityskaupalla tarkoitetaan järjestelyä, jossa ulkopuolinen osapuoli ostaa yrityksen. Oston kohteena on joko yrityksen liikeomaisuus tai sen osakkeet/osuudet. Yrityskaupan kautta ostaja saa määräysvallan, liiketoiminnan sekä siihen kuuluvat vastuutehtävät.

Yleisesti myyntiprosessi kestää pitkään, koska ostettavalla yrityksellä on todennäköisesti tilauksia tai muita vastuita jotka heidän täytyy saada valmiiksi ennen kauppaa. Muista siis aloittaa kaupankäynti ajoissa. 

Miksi yrityskaupoille kannattaa lähteä?

Myytävän yrityksen valttina on jo valmiiksi vakiintunut toiminta ja asiakaskunta, kun taas perustettava yritys pitää aloittaa täysin puhtaalta pöydältä. Uuden yrityksen perustaminen ei siis välttämättä ole sen edullisempaa kuin jo olemassa olevan yrityksen ostaminen. Raha, joka menee yrityksen ostoon, menisi helposti uuden yrityksen markkinointiin, hankintoihin ja kehittämiseen.

Yrityskaupan mukana tulevan valmiin asiakaskunnan lisäksi saat yleensä myös arvokasta tietoa toimialasta, kuten kilpailijoista, mainonnasta, asiakkaista ja ostojen tekemisestä. Aloittaessasi uutta yritystä joudut keräämään tätä pääomaa kokemuksen, yritysten ja erehdysten kautta. 

Mitä yrityskaupoissa pitää ottaa huomioon?

Yrityskauppa on monivaiheinen ja -tasoinen prosessi, johon kuuluu useita tapaamisia, aikataulutuksia ja kompromisseja. Ilman huolellista toimialan kartoitusta ja ostettavan yrityksen talouteen ja historiaan tutustumista ei yrityskauppoja kannata aloittaa.

Suosittelemme käyttämään asiantuntijoita, kuten yritysvälittäjiä, Yrittäjät.fiSuomi.fi tai Suomen Omistajanvaihdosseuraa, neuvonantajina ja sparraajina yrityskauppaa harkitessasi. Asiantuntijoiden tapaaminen säästä myös aikaa, vaivaa, vähentää riskejä sekä helpottaa omaa päätöksentekoasi. Muista että ostajalla on yrityskaupassa selonottovelvollisuus eli tarkastusvelvollisuus.

Bulletit
Teksti-2
Haitari
Soft AFO FI all insurances
X-Link