IPR ja yrityksen immateriaalioikeudet
IPR on lyhenne sanoista intellectual property rights eli immateriaalioikeudet. Se tarkoittaa aineettomia oikeuksia, eli omistusoikeuksia yrityksen omaan osaamiseen ja ideoihin.
IPR on lyhenne sanoista intellectual property rights eli immateriaalioikeudet. Se tarkoittaa aineettomia oikeuksia, eli omistusoikeuksia yrityksen omaan osaamiseen ja ideoihin.
IPR ei liity vain isoihin yrityksiin tai esimerkiksi konsultointi- tai IT-alalla toimiviin yrityksiin, vaan aineettomia oikeuksia voi syntyä lähes kaikessa yritystoiminnassa. Menestys ei ole kiinni vain koneisiin tai rakennuksiin tehdyistä investoinneista.
Aineettomia oikeuksia ovat muun muassa tekijänoikeudet ja teollisoikeudet. Tekijänoikeudet syntyvät tekijälle automaattisesti. Teollisoikeuksien suojaa on haettava erikseen.
Teollisoikeuksia ovat patentti, hyödyllisyysmalli, tavaramerkki ja mallioikeus. Teollisoikeuksien suojan saamisen edellytyksenä on, että tuote tai palvelu poikkeaa siitä mikä on tullut tunnetuksi muiden vastaavien tuotteiden tai palveluiden yhteydessä aiemmin. Teollisoikeuksien suoja voi olla voimassa Suomessa tai myös muissa maissa tuotteen tai palvelun markkina-alueen mukaan.
Immateriaalioikeudet voivat olla yrityksen toiminnan kannalta ratkaisevassa asemassa. Kilpailu kiristyy jatkuvasti myös kansainvälisillä markkinoilla, ja erilaisia innovaatioita syntyy taukoamatta.
IPR-podcastissa keskustelemme mielenkiintoisten asiantuntijavieraiden kanssa mm. siitä, mitä kannattaa suojata patentilla ja tavaramerkillä ja miksi.
Katso ja kuuntele IPR-podcastNäin pidät yrityksesi immateriaalioikeuksiin liittyvät riskit hallinnassa:
Joskus aineettomia oikeuksia saatetaan loukata tahattomasti. Loukkauksen tekijä ei edes tiedä, että jollakin muulla on jo kyseiseen asiaan oikeudet. Tällaisessa tilanteessa voidaan päästä eteenpäin neuvottelemalla lisenssistä: oikeuksia loukannut taho voi ostaa lisenssin käyttää keksintöä.
Jos sopimukseen ei päästä, IPR-loukkauksen tekijä voi joutua maksamaan oikeuksien omistajalle käyttökorvausta tai vahingonkorvausta. Tahaton IPR-loukkaus voi olla kallis yllätys. Koko tuotekehityshanke voi valua hiekkaan. Oikeudenkäyntiin joutuminen voi olla etenkin pienelle yritykselle kohtalokasta.
IPR-vakuutus korvaa immateriaalioikeuksiin liittyvien riitojen oikeudenkäyntikuluja ja tekemiesi immateriaalioikeuksien loukkausten aiheuttamia vahinkoja, joista olet voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa.
Lue lisää Ifin IPR-vakuutuksesta
Jos IPR-kysymyksistä joudutaan oikeuteen, kulut ovat usein korkeat, sillä asiantuntijatodistelu ja pitkäkestoinen oikeudenkäynti tulevat kalliiksi. Suomessa on yleensä noin 30-40 patentteihin liittyvää oikeudenkäyntiä vuodessa. Kulut ovat olleet keskimäärin 100 000 euroa per tapaus, eräässä tapauksessa vuonna 2000 jopa miljoona euroa. Patenttijuttujen lisäksi käsittelyssä on vuosittain useita muita aineettomiin oikeuksiin liittyviä oikeudenkäyntejä.
Yhdysvalloissa kulut ovat vielä suurempia: tekijänoikeusjutuissa keskimäärin 930 000 dollaria per tapaus. Patenttioikeudenkäynneissä kulut ovat jopa 2,8 miljoonan luokkaa ja tavaramerkkioikeudenkäynneissä miljoona dollaria. Nämä tiedot perustuvat tutkimukseen vuodelta 2011 (The American Intellectual Property Law Association AIPLA).
Mikä merkitys aineettomilla oikeuksilla on yrityksen kasvulle, kansainvälistymiselle ja arvon kasvattamiselle?
IPR Palvelu on Ifin ja IPR-ammattilaisten kanssa kehitetty, yrityksen kasvua ja kansainvälistymistä tukeva palvelu, aineettoman omaisuuden suojeluun.