Valpas toiminta esti suurpalon
Karel Westlin oli keskiviikkona 6. helmikuuta töissä vähän pidempään. Elohopea oli pudonnut –8 asteeseen, ja ilmassa näytti olevan sumua kun hän oli lähdössä töistä kotiin. Jostain nenään tuntui savun hajua. Hetkinen…sumua pakkasella?
Hän vilkaisi tarkemmin ja huomasi jo sankempaa savua suunnasta, josta ei savua kuulu tulla. Paikka oli tuttu, Karelin edellisen työnantajan Projektia Oy:n teollisuushalli. Hän soitti välittömästi 112:een ja lähti katsomaan voisiko tehdä jotain.
Suurpalo oli lähellä
- Minullahan ei ollut enää avaimia, joilla olisin päässyt sisään hakemaan sammutinta. Palokuntaa odotellessa yritin lumella jäähdyttää tummunutta seinää, johon oli jo palanut vähän reikääkin. Minulla on ollut tulityökortti 20 vuotta ja tiedän miten toimia. Olen myös työskennellyt mm. hitsarina laivalla, jossa erilaisia paloharjoituksia oli usein. Siellä totuin olemaan ”valveutuneessa mielentilassa” turvallisuusasioissa. Jäin odottamaan palokunnan saapumista ja ohjasin heidät perille, kuvailee Karel tilannetta.
Palo oli saanut alkunsa tehtaan seinän sisäisissä rakenteissa edeten hiljalleen kytemällä laajalle alueelle seinän sisällä. Tällaisten palojen havaitseminen on usein haastavaa, sillä kytevä palo voi edetä pitkälle rakenteissa ja vasta saavuttaessaan kohdan, josta palo saa happea, se leimahtaa liekkeihin – joskus räjähdysmäisesti. Palon etenemistä rakenteissa on hankala havaita purkamatta rakenteita rankalla kädellä. Tämänkaltaisten palojen sammuttaminen on vaativaa työtä, sillä sammutusveden ohjaaminen itse palopesäkkeeseen on vaikeaa.
Esimerkillistä vahingontorjuntaa
Projektia Oy:sta kiitellään toimintaa vuolaasti.
- Yritys on paljon enemmän kuin pelkkä teollisuushalli ja sen sisällä olevat koneet, siinä on tietysti myös työntekijät, ja yrittäjällä koko elämä. Rahalla ei voi mitenkään korvata kaikkia menetyksiä. Nyt selvisimme pienillä vahingoilla, onneksi!
- Suuri kiitos tästä kuuluu nimenomaan Karelille, jonka valppauden ja nopean toiminnan ansiosta miljoonaluokan palo saatiin estettyä. Kerta kaikkiaan upeaa välittämistä!
Sähkö on yleinen tulipalon syttymissyy
Jussi Lehtonen Ifin vahingontorjunnasta taustoittaa tulipalojen syttymissyitä.
- Onni tässä onnettomuudessa oli todellakin Karelin asenne ja kyky toimia nopeasti ja oikein. Yrityksen henkilökunnan pitää tuntea työympäristönsä riskit, puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin matalalla kynnyksellä ja osata toimia esimerkiksi tulipalotilanteessa, tietenkin omaa terveyttään vaarantamatta. On erityisen tärkeää puhua näistä asioista yrityksissä etukäteen, silloin kun kaikki on vielä hyvin.
Suuri osa tulipaloista johtuu sähköstä, joko virheellisestä sähkölaitteen käytöstä tai viallisesta sähkölaitteesta. Tarjoamme yritysasiakkaillemme kartoituspalvelua sähköpalojen estämiseksi. Kartoituksessa asiantuntijamme käy läpi yrityksen sähköpaloriskit ja priorisoi korjausehdotukset. Palvelu on suosittu, asiakkaamme todella arvostavat sitä.
Tehtävää riittää, sillä tulipaloista aiheutuvia vahinkoja korvataan Suomessa vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla, ja paloissa menehtyy vuosittain noin sata henkilöä.
Halusimme kiittää ja palkita Karelin hänen esimerkillisestä toiminnastaan, jonka seurauksena vältyimme todennäköiseltä suurpalolta. Palon leviämisen estämisellä oli siis suuri merkitys sekä Projektia Oy:lle että Ifille. Palkitsemistilaisuutta isännöivät Jussi Lehtosen lisäksi aluejohtaja Harri Vuorinen ja myyntipäällikkö Mika Wallenius.