Hybridityö pandemian jälkimainingeissa – näin helpotat alaistesi työskentelyä
Miten on työntekijöidesi terveyden laita? If on tutkinut, miten pandemia on vaikuttanut suomalaisiin ja mitä sinä johtajana voit tehdä helpottaaksesi paluuta toimistolle.
Miten on työntekijöidesi terveyden laita? If on tutkinut, miten pandemia on vaikuttanut suomalaisiin ja mitä sinä johtajana voit tehdä helpottaaksesi paluuta toimistolle.
Monet kokevat kotona työskentelyn vaikuttavan negatiivisesti omaan terveyteen
– Ihmiset ovat järjestäneet elämänsä uudelleen voidakseen työskennellä kotoa käsin. Kukaan ei kysynyt, haluavatko he tehdä niin. Niin oli vain tapahduttava, sanoo Pohjoismaissa Ifin yritysten henkilövakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Eeva Renberg.
– Olemme tutkineet, mitä pandemia on yksilöiltä vaatinut. Mielestäni tutkimuksesta voi päätellä, että yritysten tulee olla joustavia ja ottaa huomioon yksilölliset tarpeet, kun ne suunnittelevat pandemian jälkeistä aikaa, jotta ne eivät pahenna jo valmiiksi tiukkaa tilannetta.
Tutkimus, johon Eeva viittaa, on Ifin teettämä pohjoismainen paneelitutkimus ”Health during the Pandemic”, johon vastasi yli 5 000 henkilöä. Siinä 42 prosenttia suomalaisista kertoo, että pandemiavuosi on vaikuttanut negatiivisesti heidän terveyteensä.
– Odotin monien voivan huonosti, mutta en näin monen. Se on todella huolestuttavaa.
”Paluu” tulee aiemmin kuin muutos
Ifin tutkimuksessa pandemian vaikutuksista nousi esiin kaksi haastetta: miten johtajat voivat antaa nopeasti apua sitä tarvitseville ja miten huolehditaan siitä, ettei paluu pakota ihmisiä epätoivottuun muutokseen.
– Puolitoista vuotta on pitkä aika ihmiselämässä. Se, mikä oli normaalia ennen pandemiaa, ei ole enää normaalia. Kun toimistolle paluu koittaa, se tulee olemaan suuri muutos. Ja on selvää, etteivät nuo muutokset tule olemaan kitkattomia, Eeva Renberg toteaa.
Ifin ”Health During the pandemic” -paneelitutkimuksen toteutti Syno International, ja siihen vastasi noin 5 000 henkilöä Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta.
Suunnilleen puolet vastaajista työskenteli kotona koronapandemian aikana. Tutkimukseen osallistuneet vastaajat jakautuivat tasaisesti sukupuolen, iän ja maantieteellisen sijainnin osalta.
Kun useat kansainväliset suuryritykset viime keväänä ilmoittivat, että kaikkien tulisi palata kesälomien jälkeen toimistolle, syntyi vastalauseiden myrsky ja työntekijät uhkasivat irtisanoutua.
– Oli mielenkiintoista seurata näitä reaktioita. Uskon, että on tärkeää ottaa työntekijät tosissaan tässä asiassa, Eeva Renberg painottaa ja selittää, että on monia psykologisia näkökulmia, jotka tulee ottaa huomioon.
– On niitä, jotka kokevat etätyöskentelyn etuna ja ovat turhautuneita, kun toimistolle on pakko palata.
Mutta on myös niitä, jotka ovat huolissaan. Eräillä on perheenjäseniä riskiryhmissä, jonka vuoksi he ovat eläneet pitkään pelon kanssa.
– Nyt kupla puhkeaa yhtäkkiä. Uskon, että yritysten täytyy kouluttaa johtajansa vastaamaan näihin huoliin ennen kuin he pyytävät työntekijöitä palaamaan toimistolle.
Eeva uskoo, että yksi yleinen ratkaisu tulee olemaan hybridimalli, jossa työntekijät ovat tietyt päivät toimistolla ja toiset etänä.
– Hybridityö tarjoaa pehmeän siirtymän ”uuden” ja ”vanhan” normaalin välillä. Kenties se on tilapäinen ratkaisu. Ehkä pysyvistä hybridimalleista tulee tavallisia.
Mihin toimiin olisi siis syytä tarttua ensimmäiseksi?
– Kannustan yrityksiä kartoittamaan tarpeet ja toiveet, ja käymään läpi resurssinsa. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön ja ota selvää, mitä apua on saatavissa nykyisillä vakuutuksilla. Jos on huolissaan työntekijöille muodostuvista terveysongelmista, on viisasta käydä vakuutusturva läpi vakuutusyhtiön kanssa. Se on erittäin tärkeää, jos aikoo siirtyä hybridimalliin, Eeva Renberg kertoo.