Työkoneiden paloturvallisuus

Tarkastamalla säännöllisesti työkoneet ja sähkölaitteet voit ehkäistä konepalon. Lataa työkoneiden vahingontorjunnan tarkastuslista ja selvitä, onko työkoneesi paloturvallinen.

Vahingontorjunnan tarkastuslista

Etuja asiakkaillemme

  • Voit saada investointitukea

    Voimme myöntää investointitukea moottorityökoneeseen asennettavalle automaattiselle sammutusjärjestelmälle.

  • Alennus sammuttimen hinnasta

    Asiakkaanamme saat 10 prosentin alennuksen Dafon automaattisten sammuttimien hinnasta.

  • Sammutinlaitteisto toimintakuntoon

    Korvaamme tyhjentyneen sammutinlaitteiston saattamisen toimintakuntoon (arvo noin 500 euroa).

Työkoneiden paloriski

Huollolla, tarkastuksella ja ylläpidolla estät palovahinkoja

Turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää. Tee työkoneelle kattava turvallisuustarkastus​​ vähintään kerran vuodessa. Tee silmämääräinen tarkastus myös ennen jokaisen työn aloittamista.

Yrityksen ja työntekijöiden on hyvä tunnistaa ja hallita riskit jo ennen, kun
palo syttyy. Palon seuraukset voivat olla vakavia ja niissä on aina olemassa henkilövahinkoriski. Laadukkaat ja säännölliset tarkastukset tuovat selvää säästöä ja turvallisuutta. Jokaisen työkoneen paloriskin todennäköisyys on arvioitava tapauskohtaisesti, olosuhteiden mukaisesti.

Erityisen palovaaralliset käyttöympäristöt

Koneen käyttöolosuhteet ja käyttöympäristö vaikuttavat paloriskin todennäköisyyteen. Esimerkiksi pölyisissä tai palovaarallisissa olosuhteissa työskennellessä koneet saattavat tarvita säännöllistä pesua ja puhdistusta riskien minimoimiseksi. 

Muista! Jos joudut tekemään tulitöitä maastossa on siihen aina hankittava maanomistajan lupa. Metsäpalovaroituksen aikana on tulitöihin saatava myös pelastusviranomaisen lupa.

Lataa työkoneen tarkastuslista

Työkoneiden paloriskien arvioinnin avuksi

Olemme kehittäneet työkoneiden vahingontorjunnan tarkastuslistan, jota voit käyttää mallina säännöllisiä tarkastuksia varten. Tarkastamalla työkoneet säännöllisesti voit ehkäistä konepalon tai konerikon.

Suorita listan mukaisesti koneen tarkastus ja tee listaan tarvittavat muistiinpanot. Voit lähettää täyttämäsi tarkistuslistan Ifille. Tietoja käytetään ennaltaehkäisevään palontorjuntatyöhön ja tilastointiin. Kerätyt tiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä voi yhdistää tietojen antajaan. 

Huomioi nämä asiat työkoneen kanssa työskennellessäsi:

  1. Lisälämmityslaitteen ja työkoneen pakokaasujärjestelmä kuten pakoputki on ehjä eikä sen lähellä ole helposti syttyvää materiaalia.

  2. Sähköjohdot, erityisesti jälkiasennettujen lisälaitteiden, on suojattu ja kiinnitetty hankautumisen estämiseksi ja niiden eristeet ovat ehjät.

  3. Sähköliittimet ja sulakkeet ovat tiukat. Löysä liitos kuumenee!

  4. Jälkiasennettujen sähkölaitteiden virran syöttöön on riittävän paksut johtimet. Liian ohut johdin kuumenee!

  5. Polttoainejärjestelmässä tai hydrauliikassa ei ole vuotoja.

  6. Koneen kuumenevien osien päällä ei ole helposti syttyvää materiaalia
    .
  7. Pohjapanssari ja jäähdyttimien säleiköt on puhdistettu.

  8. Moottoritilan äänieristeet ovat hyvin kiinnitettyjä.

  9. Työkohteen puhdistuksesta, sammutuskalustosta, työn aikaisesta palovartioinnista ja jälkivartioinnista on huolehdittu.

  10. Tulityöohjetta on noudatettu.

Tilaa veloitukseton paloturvallisuustarkastus huollon yhteydessä

Asiakkaanamme voit suorittaa maksuttoman paloturvallisuustarkastuksen Ifin yhteistyökorjaamoilla. Jäsenetu kuuluu asiakkaillemme, jotka ovat vakuuttaneet tarkastettavan moottorityökoneen Ifissä.

Katso lähin korjaamo

Ajoneuvojen paloturvallisuusohje

Ajoneuvoja, työkoneita ja linja-autoja koskeva paloturvallisuusohje PATU auttaa estämään ja sammuttamaan paloja tehokkaasti.

Ifin sammutinjärjestelmävaatimukset linja-autoille ja työkoneille

Sammutinjärjestelmävaatimukset linja-autoille

Luvanvaraiseen henkilöliikenteeseen käytettävä linja-auto (M3-luokan ajoneuvo) on varustettava Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeessa (PATU) määritettyjen turvaluokkien vaatimukset täyttävällä käsisammuttimella. Linja-auton ulkorakenteessa on oltava aukko, jonka kautta käsisammuttimen sammute voidaan purkaa moottori- tai konetilaan.

Luvanvaraiseen henkilöliikenteeseen käytettävän linja-auton (M3-luokan ajoneuvo) moottori- ja lisälämmitintila on varustettava Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeen (PATU) mukaisella sammutusjärjestelmällä. Sammutusjärjestelmä on huollettava ja kunnossapidettävä ohjeen mukaisesti.

Lisäksi täyssähköinen linja-auto on varustettava Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeen (PATU) mukaisella palohälytysjärjestelmällä, joka on asennettu riippumattomaksi linja-auton omasta sähkö- ja palohälytysjärjestelmästä.

Linja-autojen sammutinjärjestelmävaatimukset eivät koske pienoisbusseja, joiden paikkaluku on alle 30.

Sammutinjärjestelmävaatimukset työkoneille

Moottorityökoneet, joiden hankintahinta on vähintään 700 000 euroa sekä arvosta riippumatta hakkuri, kuorma-auton alustalle rakennettu hakkuri, perävaunun tai hinattavan laitteen alustalle rakennettu hakkurilaite, hakkuutähdepaalain ja murskain, on aina varustettava automaattisella sammutusjärjestelmällä ja pysäytyslaitteilla.

Mikäli hakkuri- tai murskainyksikkö sisältää oman moottorin, joka käyttää haketinta tai murskainta, se suojataan automaattisella laitteistolla. Myös kuorma-auton oma moottoritila tulee suojata ohjeen mukaan automaattisella sammutuslaitteella. 

Mikäli hakkuri tai murskain on perässä vedettävässä vaunussa, ja vetävässä autossa on nosturi, tulee myös vetoauton moottoritila suojata ohjeen mukaisella automaattisella sammutuslaitteella.

Lisäksi nämä työkoneet on varustettava vähintään neljällä 6 kg käsisammuttimella.

Käsisammuttimien ja automaattisen sammutusjärjestelmän tulee täyttää Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeessa (PATU) määritettyjen turvaluokkien vaatimukset.

Kaikissa muissa yli 3 000 kg painavissa työkoneissa pitää olla vähintään kaksi 6 kg käsisammutinta.

Sammutusjärjestelmäsuositukset työkoneille

Niiltä osin kuin kyse ei ole edellä kohdassa Sammutusjärjestelmävaatimukset työkoneille mainituista moottorityökoneesta, noudatetaan seuraavaa suositusta:

Kun ajoneuvolla työskennellään palovaarallisessa tai muulla tavoin riskialttiissa ympäristössä tai ajoneuvolla käsitellään palovaarallista materiaalia ja ajoneuvo kuuluu Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeen (PATU) turvallisuusluokkaan 2 (moottoripolttoainekäyttöinen työkone), 7 (täyssähköinen työkone) tai 8 (vaihtoehtoisella polttoaineella, kuten kaasulla toimiva työkone), tulee työkoneen käsisammuttimien ja sammutusjärjestelmän täyttää Ajoneuvojen paloturvallisuusohjeessa (PATU) määritettyjen turvaluokkien vaatimukset.

Palovaarallisena tai muulla tavoin riskialttiina ympäristönä pidetään muun muassa metsää, sahaa, puutavaratehdasta tai -varastoa, turvesuota, turpeen ja energiajakeen käsittelylaitosta, petrokemian ja kemian teollisuuslaitosta, paperiteollisuuden laitoksia, satamia, louhoksia, maanalaisia tunneleita tai kaivoksia.

Palovaarallisina materiaaleina pidetään muun muassa puuhaketta, puupurua, puuta, turvetta, talous- tai energiajaetta, paperi- ja öljytuotteita.