Kannattaako autoetu työnantajan näkökulmasta?
Kannattaako työsuhdeauto työnantajan näkökulmasta ja miten verotus toimii? Autoetu on palkansaajan ja työnantajan välinen sopimus työnantajan omistaman työsuhdeauton käytöstä.
Kannattaako työsuhdeauto työnantajan näkökulmasta ja miten verotus toimii? Autoetu on palkansaajan ja työnantajan välinen sopimus työnantajan omistaman työsuhdeauton käytöstä.
Autoetu on verotettavaa tuloa
Autoetu on työntekijän palkkana verotettava etu, joka syntyy kun työntekijä käyttää työnantajan omistamaa autoa yksityisajoihin. Autoetu on verotettavaa tuloa samalla tavalla kuin rahapalkka ja muut luontoisedut.
Jos työntekijällä on paljon työajoa ja vähän yksityisajoa, työsuhdeauton antaminen työntekijän käyttöön voi olla edullinen vaihtoehto työnantajalle. Tämä vaihtoehto voi tosin olla epäedullinen työntekijälle. Tavallisesti nyrkkisääntönä käytetään 18 000 kilometrin rajaa vuodessa. Tällaisessa tapauksessa oman yksityisauton kulut nousevat etua suuremmiksi.
Pähkinänkuoressa: Toiminimi ei voi tarjota autoetua yrittäjälle, vaan yhtiömuodon täytyy olla osakeyhtiö. Jos yrityksen yhtiömuoto on toiminimi, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö, auto täytyy merkitä yrityksen nimiin, jos yli puolet ajokilometreistä liittyy yrityksen toimintaan. Tässä tapauksessa kaikki autoiluun liittyvät kustannukset merkitään kirjanpitoon. Kannattaa muistaa, että myös matkat kotoa töihin ja takaisin ovat yksityisajoja. Mahdollisten yksityisajojen osuus vähennetään tilikauden lopussa ajopäiväkirjan perusteella. Ajot ja matkan tarkoitus kannattaa kirjata saman tien muistiin. Tarkoitukseen löytyy hyviä älypuhelinsovelluksia, jotka mittaavat matkan ja koostavat tarvittavat raportit.
Verottajan perusoletus on se, että jos yhtiö omistaa henkilöauton, sitä käytetään myös osakkaan tai työntekijän henkilökohtaisiin ajoihin. Osakkaan työsuhdeauto pitää käsitellä yhtiön palkkakirjanpidossa luontoisetuna ja tehdä ennakonpidätys autoedusta, ettei verottaja tulkitse autoetua peiteltynä osinkona.
Erityisesti yrittäjän kannattaa ottaa työsuhdeauto käyttöönsä sen sijaan, että ostaisi auton yksityishenkilöinä. Tällöin yleensä auton omistajana on yritys, ja tämän vaihtoehdon kanssa yrittäjä saa vähentää yrityksen auton kaikki kulut verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi lainan kustannukset, polttoaineet ja huollot. Toisaalta yritys ei enää tämän jälkeen voi maksaa kilometrikorvauksia, ja yrittäjälle voi muodostua etu, josta pitää maksaa normaalit palkan sivukulut.
Työsuhdeautosta ei saa tehdä arvonlisävähennystä. Hankintahintaan sisältyvä arvonlisävero on osa auton hankintamenoa, joten tuloverotuksessa arvonlisävero on vähennyskelpoinen autosta tehtävien poistojen kautta.
Autoon liittyvien huoltojen, korjausten, polttoaineen yms. arvonlisäverot eivät ole myöskään vähennyskelpoisia arvonlisäverotuksessa. Tuloverotuksessa nämä kulut arvonlisäveroineen ovat kuitenkin vähennyskelpoisia.
Yhä useampi yritys suosii ladattavia hybridejä tai täyssähköautoja. Tämä johtuu monen yrityksen halusta parantaa vihreää imagoaan, jolloin vähäpäästöisemmät autot tukevat tätä tavoitetta. Toki yksi syy on myös säästää yhtiön rahoja.
Usein ladattavien hybridien liisaus on edullista suhteessa auton ostohintaan. Tämä johtuu siitä, että leasing-yhtiöt arvioivat hybridiautojen hinnan putoavan vähän vuokra-aikana.
Sähköautojen verotuki tekee täyssähköautosta hyvin edullisen työsuhdeauton
Alkuvuodesta 2021 voimaan astui verotuki, joka teki sähköautojen lataamisesta työpaikalla verovapaaksi eduksi. Latauksen muuttuminen verovapaaksi tuo säästöä kuljettajille ja lisää latauspisteiden tarvetta työpaikoilla. Latausmahdollisuuden tarjoaminen työpaikalla tarkoittaa sitä, että työnantaja voi asettaa latauksen hinnaksi vähintään ladatun sähkön hinnan. Jos työntekijällä on vapaa autoetu maksaa työnantaja polttoaine- ja energiakustannukset.
Yrityksen sähköautovakuutusVoit ostaa työsuhdeauton vakuutuksen netistä
Vapaassa autoedussa työnantaja maksaa kaikki autoon liittyvät kustannukset, myös autovakuutuksen. Käyttöedussakin työnantaja maksaa yleensä muut kuin polttoainekustannukset.
Riippumatta siitä, onko ratissa yrityksen työntekijä vai omistaja, auto täytyy vakuuttaa yrityksen autovakuutuksella. Liikennevakuutus on pakollinen, ja sen päälle kannattaa ottaa kaskovakuutus. Meillä on vaihtoehtoja aina lähes kaikenkattavaan Huippukaskoon saakka. Voit ostaa yrityksen ajoneuvovakuutuksen verkossa vain muutamassa minuutissa. Klikkaa alta, katso hinta ja osta saman tien kätevästi netissä.
Yrityksen sähköautovakuutuksella vakuutamme yrityksen sähkö- ja hybridihenkilöautot. Voit valita liikennevakuutuksen tai eri kaskovaihtoehtojen väliltä. Laske hinta ja osta vakuutus kätevästi verkosta.
Tutustu vakuutukseenTäyssähkö, ladattava hybridi vaiko sittenkin bensa tai diesel? Sopivan työsuhdeauton valinta voi olla hankalaa, kun vaihtoehtoja ja uutta teknologiaa on runsaasti tarjolla.
Valitse paras työsuhdeautoHaluatko tarjouksen vakuutuksista? Aloita tästä.