Päävalikko Siirry sisältöön

Varaudu liukkauteen: Eniten liukastumisia sattuu, kun sää muuttuu nopeasti

11.22.2024, 06.04

Sateet ja nopea muutos lämpöasteista pakkaseen voivat nyt tehdä kaduista ja teistä vaarallisen liukkaita. Ifin vapaa-ajantapaturmatilastojen perusteella talvella on 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Varaa liikkumiseen aikaa ja pitävät kengät.

Talvinen keli yllättää joka vuosi monen jalankulkijan. Viime talvena liukastumisvahinkoja sattui poikkeuksellinen määrä, kun säät vaihtelivat pitkän talven aikana monta kertaa. Liukastuminen onkin ylivoimaisesti yleisin työmatkalla tapahtuva vahinko. Työmatkalla liukastuneista joka kolmas joutuu saamansa vamman vuoksi sairauslomalle, ja keskimääräinen sairausloman kesto on 9 päivää, paljastavat Ifin tilastot.

Kaikenikäiset liukastelevat, mutta yleisintä se tilastollisesti on viisikymppisillä naisilla. Iän myötä liukastumisesta aiheutuvat vammat ovat vakavampia. Tyypillisiä hoitoa vaativia vammoja ovat ranteen, polven tai nilkan sijoiltaan menot, venähdykset ja murtumat.

– Vapaa-ajan tapaturmien tilastoista näemme, että talvella sattuu ylipäätään enemmän vakavampia tapaturmia. Talvikuukausina on peräti 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Tällaisista vammoista maksetut korvaukset nousevat moniin tuhansiin euroihin, kuvaa henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen Ifistä.

Liukastumisen taustalla usein inhimillinen syy

Työmatkaliukastumisia tapahtuu tilastollisesti eniten maanantaisin.

– Liukastumisen aiheuttaa usein yksinkertaisesti kiire. Liukkaalla kelillä kannattaa varata tavallista enemmän aikaa esimerkiksi töihin lähtemiseen ja kiinnittää puhelimen sijaan tarkasti huomiota siihen, mihin astuu. Erityisen suuri riski liukastumiselle on silloin, kun jään päälle on satanut lunta tai vettä, työtapaturmavakuutusten tuotepäällikkö Mari Alho Ifistä muistuttaa.

Kenkävalinnalla voi vaikuttaa pystyssä pysymiseen: Paras valinta liukkaalla ovat nastakengät tai kenkiin kiinnitettävät liukuesteet.

– Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida sekä käyttömukavuus että tarkoitus. Hankalasti kenkiin kiinnitettävät liukuesteet jäävät helposti käyttämättä. Nastakenkien valikoima puolestaan on laajentunut viime vuosina ja liukkaalla pitäviä kenkiä löytyy onneksi nykyään monenlaisia erilaisiin käyttötarkoituksiin, Alho vinkkaa.

Mistä vakuutuksesta liukastumisvahinkoja milloinkin korvataan?

Oma tapaturmavakuutus, laaja tapaturmavakuutus ja sairausvakuutus korvaavat kaikki liukastumisvammojen tutkimus- ja hoitokuluja.

Jos liukastuminen sattuu työmatkalla, korvauksia vahingosta maksetaan työnantajan ottamasta lakisääteisestä työtapaturmavakuutuksesta. Etätöissä vakuutus ei kuitenkaan ole voimassa, mikä on hyvä huomioida, jos loukkaantuu piipahtaessaan ulkona etätyöpäivän aikana. Tällaisessa tilanteessa kannattaa selvittää, onko työnantaja ottanut työntekijöilleen vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksen tai terveysvakuutuksen. Työnantajan ottamat vapaaehtoiset vakuutukset kattavat usein kaikki vapaa-aikana sattuneet tapaturmat. Toinen vaihtoehto on hakea korvauksia henkilökohtaisesta tapaturma- tai sairausvakuutuksesta.

Näin pienennät riskiä liukastumiseen

  1. Käytä nastakenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä. Testaa, että saat liukuesteet kätevästi pois kengistä, niin että esimerkiksi kaupassa käydessäsi et liukastu liukuesteiden takia.
  2. Jos nastat tai nastakengät puuttuvat, valitse jalkaan kunnon talvikengät. Turvallisissa kengissä on pehmeä pohjamateriaali, voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala, leveä kanta.
  3. Älä kiirehdi tai juokse: Varaa liukkaalla säällä normaalia enemmän aikaa liikkumiseen ja kiinnitä esimerkiksi puhelimen sijasta huomiota siihen, mihin astut.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Head of Press
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa