Automatkailu ulkomaille on taas kasvussa: näin varaudut tyypillisimpiin vahinkoihin
Suomalaiset ovat pandemiavuosien jälkeen löytäneet uudelleen automatkailun ulkomaille, käy ilmi Ifin vahinkotilastoista. Monia kiinnostaa nyt etenkin sähköautolla toteutettu lomamatka. Tarkista omat vakuutukset ennen matkaan lähtöä.
Automatkailuinnostus näkyy tällä hetkellä Ifin vahinkotilastoissa: etenkin hinaukset ulkomailla ovat lisääntyneet, ja viime kesänä apua tarvitsevia oli jo enemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Huippukuukausi vahingoissa on heinäkuu. Tyypillisimmin apua tarvitaan siellä, missä suomalaiset eniten autolla reissaavat: Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.
Kun ajomatka ulkomailla keskeytyy, Ifin tilastojen perusteella syynä on usein auton tekninen vika. Pidempään reissuun kannattaakin aina lähteä auto huollettuna ja kunnossa.
– Auto on poikkeuksellisen rasituksen alla, kun ajetaan pitkiä matkoja kovilla nopeuksilla, auto täyteen pakattuna ja usein vielä korkeassa lämpötilassa. Vaikka tekniset viat eivät ole vakuutuksesta korvattavia, neuvomme Ifissä asiakkaitamme myös niissä tapauksissa vuorokauden ympäri ja järjestämme hinauksen korjaamolle, kertoo autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.
Tyypillisiä ulkomaan vahinkoja ovat myös automurrot.
– Auto kannattaa pysäköidä etenkin yön ajaksi vain vartioituun ja mahdollisimman hyvin valaistuun pysäköintipaikkaan. Autoihin murtaudutaan myös keskellä päivää, joten mitään arvokasta ei pidä säilyttää pysäköidyssä autossa, Roselius muistuttaa.
Ole varautunut yllätyksiin
Kuten aina reissuun lähtiessä, automatkailijankin on hyvä varautua siihen, että asiat eivät ulkomailla välttämättä toimi samalla tavalla kuin Suomessa.
– Aikakäsitys ja toimintatavat ovat erilaisia. Esimerkiksi Keski-Euroopassa monet korjaamot ovat suljettuina heinä-elokuussa. Korjaamot haluavat usein maksun jo etukäteen, joten luottokortilla on hyvä olla katetta yllättävien kulujen varalta. Niissä tilanteissa, joissa vahinko on vakuutuksesta korvattava, meiltä Ifistä voi saada korjaamolle maksusitoumuksen. Kun muistaa olla ennen korjauksen aloittamista yhteydessä vakuutusyhtiöön, säästyy usein monelta murheelta, kuvaa Roselius.
Jos matka omalla autolla keskeytyy, vuokra-autojen saatavuudessa voi vilkkaimpana lomakautena olla haasteita. Erityisesti tämä voi näkyä tänä kesänä, jos on liikkeellä Keski-Euroopassa jalkapallon EM-kisojen tai olympialaisten aikaan.
Tarkista omat vakuutukset
Suomalainen liikennevakuutus on automaattisesti voimassa Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Näihin maihin matkustaessa ei enää tarvita vihreää korttia eli Green Cardia, kun autossa on suomalaiset rekisterikilvet.
Liikennevakuutuksen lisäksi autossa kannattaa olla kaskovakuutus, joka kattaa vähintään hinaukset, matkan keskeytymisestä aiheutuvat kulut sekä varkaus- ja ilkivaltavahingot. Ifissä nämä sisältyvät kaikkiin kaskovakuutuksiin. Ifin kaskovakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa EU- ja ETA-maissa.
– Jos joutuu kolariin ulkomailla, usein kannattaa käyttää omaa kaskovakuutusta, vaikka vastapuoli olisikin aiheuttanut vahingot. Suomalainen vakuutus korvaa ulkomailla syntyneet vahingot yleensä ulkomaista liikennevakuutusta nopeammin ja helpommin, vinkkaa Roselius.
Toisaalta myöskään ulkomaisen vakuutusyhtiön kanssa asiointia vieraalla kielellä ei tarvitse jännittää, sillä kaikilla EU-maissa toimivilla liikennevakuutusyhtiöillä on Suomessa korvausedustaja. Korvausedustaja voi hoitaa vahingon käsittelyn, jos on joutunut liikennevahinkoon toisessa EU-maassa. Oikean korvausedustajan ulkomaiselle vakuutusyhtiölle löytää Liikennevakuutuskeskuksen korvausedustajarekisteristä.
Muista nämä ennen kuin suuntaat autolla ulkomaille:
- Huolla auto ennen matkaa.
- Etenkin jos matkustat EU:n tai ETA:n ulkopuolella, tarkista, miten auton vakuutukset ovat voimassa matkakohteessa. Muista auton lisäksi turvata itsesi ja reissukumppanisi matkustajavakuutuksella.
- Tarkista, että ajoneuvossa on rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Saat sen Traficomin sivuilta tai katsastustoimipisteestä.
- Joihinkin maihin voit tarvita myös kansainvälisen ajokortin. Sen saat Autoliitosta.
- Tulosta kaksi kansainvälistä vahinkoilmoituslomaketta mukaasi. Jos joudut esimerkiksi kolariin, täyttämällä lomakkeen saman tien toisen osapuolen kanssa varmistat, että olette yhtä mieltä tapahtuneesta.
- Jos autoa kuljettaa ulkomailla joku muu kuin auton omistaja, anna hänelle mukaan valtakirja auton käyttämiseksi ulkomailla. Jos auton omistaa rahoitusyhtiö, pyydä valtakirja rahoitusyhtiöstä.
- Jos lähdet matkaan sähköautolla, kannattaa perehtyä etukäteen kohdemaan latausoperaattoreihin ja ladata puhelimeen valmiiksi tarvittavat sovellukset.
Mediayhteydet
Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.
Outi Kärkkäinen
Head of Press
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi
Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.