Tulevaisuuden toimisto inspiroi ja mukautuu erilaiseen työhön
Ihmiset odottavat, että tulevaisuudessa toimiston huonekalut ovat paikallisesti tuotettuja ja ruokahävikki muutetaan biokaasuksi toimistolla. Toimitilat räätälöidään myös erityisvaatimusten mukaisiksi, käytetäänpä tiloja sitten kokouksiin, yhteistyöhön tai hiljaiseen yksin tehtävään työhön.
Jonas Veiberg on kehittänyt Christine Aasenin kanssa tulevaisuuden toimistoa If Norjan pääkonttorissa Oslossa. Vækerøn Best Place to Work -hanke on toinen kahdesta pilottihankkeesta. Jos hanke onnistuu, siitä saadut kokemukset voivat innostaa Ifin muita yksiköitä – ja muita yrityksiä – kehittämään tilojaan kestävällä tavalla.
”Jotta voimme kehittää hyvän toimistokulttuurin ja tuntea olevamme osa yhteisöä, meidän on tavattava toisiamme. Kulttuuria on vaikea kehittää vain näytön välityksellä”, he sanovat.
Ei enää nimikylttejä työpöydillä
Tulevaisuuden toimisto on monitilatoimisto eli toimintoperusteinen toimisto. Toisin sanoen päivän tehtävät määräävät, missä kannattaa istua. Ehkä aloitat päivän toimistohuoneessa kokouksia pitäen. Sitten istut työtoveriesi seurassa lounaan jälkeen. Seuraavana päivänä istut ehkä rauhallisella alueella viimeistelemässä raporttiasi.
”Toimistossa on tulevaisuudessa tuoleja enemmän kuin ihmisiä, ja ihmiset voivat istua työtoveriensa keskuudessa. Uskomme, että lopulta tilojen eri osiin muodostuu erilaisia ympäristöjä, mutta ne ylittävät aiempaa useammin osastorajat. Lopulta kaikki tietävät, että löydät korvausten käsittelijät täältä ja matka-asioissa neuvovat tuolta. Se, ettei ole omaa vakiotyöpistettä, johtaa uusiin toimintamalleihin, mikä estää ihmisiä pakkautumasta yhteen”, Christine sanoo.
Tulevaisuuden toimiston pitäisi minimoida ilmastojalanjälki
Toimiston tila jaetaan kolmeen alueeseen: avoimeen alueeseen, rauhalliseen alueeseen ja hiljaiseen alueeseen. Avoin alue alkaa tilojen sisäänkäynnistä, ja alueiden väliset siirtymät on merkitty selkeästi. COVID-19-pandemia on vaikuttanut kehitystyöhön: kotona työskentely ja infektioiden hallinta on otettava huomioon suunnittelussa.
”Vastaavia tulevia tilanteita varten meidän on varmistettava, että pinnat on helppo puhdistaa ja että toimiston tilojen välillä on turvalliset etäisyydet. Lisäksi pitäisi ehkä olla mahdollista avata ovet ja hanat kyynärpäillä”, Jonas sanoo.
Kestävä toimisto
Vastuullisuus on otettu huomioon kaikissa päätöksissä ja ostoissa jo pitkään. Tarjolla olevien hedelmien ja kahvinkeittimen papujen alkuperä voidaan jäljittää. Toimistotarvikkeet on sertifioitu Joutsenmerkillä. Huonekalut on ostettu paikallisilta yrityksiltä Etelä-Norjan ja Gudbrandsdalenin alueilta.
Laadukkaiden tavaroiden käyttöiän on oltava pitkä, ja niiden on oltava ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä. Ruokahävikki muutetaan biokaasuksi, jota käytetään toimiston ohi kulkevien bussien voimanlähteenä.
Tulevaisuuden toimiston pitäisi minimoida ilmastojalanjälki, minkä ansiosta työntekijät voivat olla ylpeitä työpaikastaan ja entistä tyytyväisempiä:
”Jokaisen tehtävän päätöksen olisi tuettava YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Toivomme, että tekemämme materiaalivalinnat osoittautuvat kaukaisessa tulevaisuudessa oikeiksi – että laatu on säilynyt ja että ilmastojalanjälki on pienin mahdollinen”, Christine ja Jonas sanovat.
Christine Aasen
Product Developer, If
Jonas Veiberg
Head of Purchasing and Projects, If