Päävalikko Siirry sisältöön

Ifin tutkimus: Yllättävän moni suomalainen yhdistää etätyöt ja vapaa-ajan matkan

06.13.2023, 04.00

Jopa 16 prosenttia suomalaisista on jo yhdistänyt etätyöt ja lomamatkan kotimaassa – toimihenkilöistä/asiantuntijoista näin on tehnyt peräti joka kolmas. Ulkomaillakin matkan ja töiden yhdistämistä on kokeillut vastaajista jo 7 prosenttia.

Etätöiden tekeminen on mahdollistunut laajemmalle joukolle suomalaisia viime vuosina. Koronapandemia vauhditti kehitystä ja monessa työpaikassa ei ole enää palattu vanhaan vaan tehdään töitä nykyään hybridimallilla, joka mahdollistaa työnteon työpaikan ulkopuolelta.

40 prosenttia Ifin tutkimuskyselyyn vastaajista kertoo, että heille etätöiden tekeminen kotimaassa on mahdollista, ja 29 prosentille vastaajista töitä on mahdollista tehdä myös ulkomailta käsin. Puolella suomalaisista etätöiden tekeminen ei puolestaan ole lainkaan mahdollista.

- Ihmiset ovat selvästi entistä kiinnostuneempia työn tekemisestä myös ulkomailta käsin ja mahdollisuudet siihen ovat parantuneet, kommentoi Ifin yritysasiakkaiden henkilövakuutusten tuotepäällikkö Johanna Stenström.

Kuudesosa suomalaisista yhdistänyt työn ja matkailun kotimaassa

Monelle työnteon tavan muuttuminen on tuonut elämään joustavuutta. Arjen helpottumisen lisäksi, tuo etätyö uusia mahdollisuuksia myös matkusteluun.

Ifin kyselytutkimuksessa selvisi, että peräti 16 prosenttia suomalaisista on yhdistänyt etätöiden tekemisen ja vapaa-ajan matkaan kotimaassa, ja 7 prosenttia vastaajista on tehnyt niin ulkomailla.

Toimihenkilöistä/asiantuntijoista peräti kolmannes on jo yhdistänyt vapaa-ajan matkan etätöiden tekemiseen kotimaassa ja 10 prosenttia ulkomailla.

- Moni on jo ehtinyt yhdistää lomailua etätöihin, ja lisäksi tutkimuksemme mukaan noin 10 prosenttia suomalaisista suunnittelee tekevänsä niin. Kiinnostusta tähän selvästi on, Stenström kertoo.

Vakuutusturva kuntoon etätöissä

Etätöiden ja matkojen yhdistämistä on hyvä miettiä myös vakuutusturvan osalta ennen lähtöä. Työnantaja vastaa työntekijän työtapaturmavakuutusturvasta myös etätöissä, joten työnantajan kanssa hyvä keskustella ulkomailla tehtävästä etätyöstä etukäteen.

- Tässä on maakohtaisia eroja. Esimerkiksi EU/ETA-maissa Suomessa otettu työtapaturmavakuutus on voimassa, kun työntekijälle on hankittu Eläketurvakeskuksen myöntämä lähetetyn työntekijän todistus, mutta moniin maihin täytyy työnantajan ottaa paikallinen työtapaturmavakuutus, selventää Stenström.

Työnantajalla voi myös olla otettuna vapaaehtoisia vakuutuksia työntekijöille, jotka kattavat työntekijän ulkomailla oleilua laajemmin.

- Ulkomaille lähtijän on tärkeää varmistaa, että hän on turvattuna sekä työ- että vapaa-ajalla, kommentoi Stenström.

Työmatkat vähentyneet lähes joka toisen työpaikalla

Etätyön mahdollistavat järjestelmät ovat muuttaneet myös työpaikkojen kokouskäytäntöjä. Eri paikkakunnilla tai eri maissa olevat osallistujat yhdistävät virtuaalikokoukset ovat monelle arkipäivää.

Ifin kyselyyn vastanneista työmatkat kuuluvat noin puolen työnkuvaan. Työmatkoja tekevistä 45 prosenttia kertoo, että omalla työpaikalla on vähennetty työmatkoja ainakin jonkin verran viimeisten kahden vuoden aikana. 38 prosenttia kertoo niiden pysyneen ennallaan ja vain 3 prosenttia, että työmatkojen määrä olisi lisääntynyt.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Head of Press
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa